ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

EN’AM

94

وَلَقَدْ جِئْتُمُونَا فُرَادَى كَمَا خَلَقْنَاكُمْ أَوَّلَ مَرَّةٍ وَتَرَكْتُم مَّا خَوَّلْنَاكُمْ وَرَاء ظُهُورِكُمْ وَمَا نَرَى مَعَكُمْ شُفَعَاءكُمُ الَّذِينَ زَعَمْتُمْ أَنَّهُمْ فِيكُمْ شُرَكَاء

لَقَد تَّقَطَّعَ بَيْنَكُمْ وَضَلَّ عَنكُم مَّا كُنتُمْ تَزْعُمُونَ

 

94. Andolsun sizi ilk defa yarattığımız gibi yapayalnız teker teker huzurumuza geldiniz ve size bağışladığımız şeyleri arkanızda bıraktınız. İçinizde gerçekten ortak olduklarını boş yere iddia ettiğiniz şefaatçılarınızı da aranızda görmüyoruz. Andolsun onlarla aranızdaki bağlar kesilmiş ve zannettiğiniz şeyler önünüzden kaybolmuş gitmiştir.

 

Yüce Allah'ın: "Andolsun ... yapayalnız, teker teker huzurumuza geldiniz" buyruğu, Mahşerde gerçekleşecek hali ifade etmektedir. "Teker teker" anlamındaki kelime, hal olarak nasb mahallindedir. Sonunda te'nis elif'i (maksüre) geldiği için munsarıf değildir. Ebu Hayve ise, bu kelimeyi: (...) şeklinde tenvin ile okumuş olup, Temimlilerin şivesi böyledir. Onlar, ref' mahallinde ise; (...) şeklinde tenvinli kullanmazlar. Ahmed b. Yahya ise tenvinsiz (ve medsiz) olarak; (...) şeklindeki bir söyleyişi de nakletmekte ve (...): üçer ve dörder kelimelerine benzediğini söylemektedir.

 

"Teker teker" kelimesi, (...)'nin çoğuludur. (...): Sarhoşlar kelimesinin, (...) çoğulu; (...): Tembeller kelimesinin de, (...) kelimesinin çoğulu olması gibi.

 

Bunun tekilinin "ra" harfi sakin olmak üzere, (...) şeklinde olduğu söylendiği gibi, "ra" harfi esreli veya üstün olarak kullanıldığı da söylenmiştir. Yine (...)'nin de bunun tekili olduğu söylenmiştir.

 

Buyruğun anlamı şudur: Siz, bize teker teker gelmiş olacaksınız. Her biriniz tek başına, ailesiz, malsız, çocuksuz ve yardımcısız olarak; sapıklığınızda sizinle birlikte olanlardan ayrı olarak geleceksiniz. Allah'tan başka tap tıklarınızın da size bir faydası olmayacaktır.

el-A'rec ise bunu (...) şeklinde (ya harfinden sonra) "elif"siz olarak okumuştur.

 

"Sizi ilk defa yarattığımız gibi" tek başınıza yaratıldığınız gibi demektir. Şöyle de açıklanmıştır: Annelerinizin karnından çıktığınız şekilde çıplak, ayakkabısız, sünnetsiz ve sonradan kazanılmış herhangi bir musibetsiz olarak geleceksiniz. İlim adamları derler ki: Yarın, kıyamet gününde kul doğduğu günkü azaların hangisine sahipse, onların hepsine sahip olarak haşredilecektir. Kendisinden herhangi bir organ kesilmiş olan kimseye o organı kıyamet gününde geri verilecektir. İşte (hadis-i şerifte geçen Hz. Peygamberin): "Sünnetsiz olarak" hadisindeki ifadenin kastettiği mana budur. Yani, sünnet oldukları vakit kendilerinden kesilen parça dahi kendilerine geri iade edilecektir.

 

"ve size bağışladığımız şeyleri arkanızda bıraktınız." Size verdiğimiz, mülkiyetinize bıraktığımız şeyleri arkanızda bırakmış bulunuyorsunuz. Verilen bu şeyler ise, Yüce Allah'ın insana bağışladığı köleler ve türlü nimetlerdir. "İçinizde gerçekten ortak olduklarını boş yere iddia ettiğiniz şefaatçilerinizi de aranızda görmüyoruz." Allah'tan başka kendilerine ibadet ettiğiniz ve Allah'a ortak koştuğunuz şeyleri -putları- kastetmektedir. Yani, Bana ortak kOŞtUğUfiliZ şeyleri beraberinizde görmüyoruz. Çünkü, müşrikler: Putlar Allah'ın ortakları ve O'nun nezdinde bizim şefaatçilerimizdir, diyorlardı.

 

"Andolsun, onlarla aranızdaki bağlar kesilmiş ... " buyruğunu, Nafi', el-Kisai ve Hafs bunu zarf olarak nasb ile okumuşlardır. Yani, sizinle onlar arasındaki ilişki andolsun ki kopmuş bulunmaktadır. Burada "ilişki" anlamına gelen "vası" kelimesinin hazfedilmiş olduğuna Yüce Allah'ın:

 

"Boş yere iddia ettiğiniz şefaatçilerinizi de aranızda görmüyoruz" buyruğu delil teşkil etmektedir. İşte bu, kıyamet gününde onlarla koştukları ortaklar arasında ilişkilerin koparılacağına, birbirlerinden uzaklaşacaklarına delalet etmektedir. Bu ise, koştukları ortakların onlardan uzaklaşıp onlarla birlikte olmayacakları bir zamanda olacaktır. Onlarla ilişkilerinin koparılması ise, onların bunlarla ilişkilerinin bulunduğunu iddia ettikleri halde onları terketmeleridir. Bundan dolayı "Kesilmiş" buyruğundan sonra "bağlar, ilişkiler" anlamında "vasl"in hazfedildiğini kabul etmek güzel bir şeydir. Çünkü ifade zaten buna delalet etmektedir. İbn Mes'ud'un kıraatinde de bunun nasb ile kıraatine delalet edecek şekilde şöyledir: ""Andolsun, aranızdaki şeyler (bağlar) kesilmiş" şeklindedir ki, böyle bir kıraatte nasb'tan başka birşey caiz olmaz. Çünkü bu ifadede kesilen sözkonusu olmaktadır ki, buna da; (...) ile işaret edilmiştir. Şöyle buyrulmuş gibidir: Andolsun, aranızdaki ilişki kopmuş, kesilmiş bulunmaktadır. Şöyle de açıklanmıştır: Buyruğun anlamı: Andolsun, aranızdaki durum kesilmiş bulunmaktadır. Bu da yakın bir mana ifade eder.

 

Diğerleri ise, (...) şeklinde merfu' olarak zarf olmayan bir isim diye fiili ona isnad ederek merfu' okumuşlardır. Yüce Allah'ın: "Bizimle senin aranda da birperde vardır"(Fussilet, 5) buyruğunda harf-i cer'in girmiş olmasıyla "işte bu, benimle senin ayrılışımızdır"(elKehf, 78) buyrukların "Ara" isim olması görüşünü güçlendirmektedir. Diğer taraftan bu kelimenin mansub okunuşunun ref' anlamında olması da mümkündür. Nasbedilmiş olması ise, ref' mahallinde olmakla birlikte mansub bir zarf olarak çokça kullanılması dolayısıyladır ki, el-Ahfeş'in görüşü de budur.

 

Buna göre her iki kıraatin de anlamı aynı olur. O bakımdan bunlardan herhangi birisiyle okumak mümkündür.

 

"Ve zannettiğiniz şeyler" yani, dünya hayatında iken yalanlayıp gerçek olmadığını iddia ettiğiniz şeyler "ise önünüzden kaybolup gitmiştir." Bu ayetin en-Na dr b. el-Haris hakkında indiği rivayet edilmiştir.

 

Rivayet edildiğine göre Aişe (r.anha) Yüce Allah'ın: "Andolsun, sizi ilk defa yarattığımız gibi yapayalnız teker teker huzurumuza geldiniz" ayetini okumuş ve: Ey Allah'ın Rasulü, ya avretlerimiz ne olacak? Erkekler kadınlar hep birlikte, biri ötekinin avretine bakacak şekilde mi haşredilecekler? Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuş: "O gün onlardan her birisinin başka şeylerle uğraşmasına fırsat vermeyecek kadar bir işi olacaktır. Erkekler kadınlara, kadınlar da erkeklere bakmayacaklar ve birbirlerine bakamayacak kadar başka şeylerle uğraşacaklardır" Bu, Sahih'te sabit olmuş ve Müslim'in de bu manada rivayet ettiği bir hadis-i şeriftir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

En’am 95

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR