ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

EN’AM

56

قُلْ إِنِّي نُهِيتُ أَنْ أَعْبُدَ الَّذِينَ تَدْعُونَ مِن دُونِ اللّهِ قُل لاَّ أَتَّبِعُ

أَهْوَاءكُمْ قَدْ ضَلَلْتُ إِذاً وَمَا أَنَاْ مِنَ الْمُهْتَدِينَ

 

56. De ki: "Sizin Allah'ı bırakarak ibadet ettiğinize ibadet etmem bana kesin olarak yasak edildi." De ki: "Ben, hevaIarınıza asla uymam. O takdirde sapmış olurum da hidayete erenlerden olmam."

 

Yüce Allah'ın: "De ki: Sizin Allah'ı bırakarak ibadet ettiğinize ibadet etmem bana kesin olarak yasak edildi" buyruğunda yer alan; "Dua ettiğiniz" buyruğu ibadet ettiğiniz anlamındadır. (Mealde olduğu gibi). Şöyle de denilmiştir: Zorlu işlerinizde ibadet kastıyla kendilerine dua ettiklerinize ... Bununla da kastedilen onların taptıkları putlarıdır.

"De ki: Ben hevalarınıza asla uymam." Sizin isteğiniz olan eşyaya ibadet ve yanımdan kovmanızı istediğiniz kimseleri kovmak hususlarında hevalarınıza uymam. "O takdirde sapmış olurum." Hevalarınıza uyacak olursam, haktan uzaklaşır, saparım "da hidayete erenlerden" yani, doğru ve hidayet yolu üzere yürüyenlerden "olmam."

 

"Sapmış olurum" buyruğundaki "lam" harfi hem esreli, hem üstün olarak okunmuştur ki, bunlar iki ayrı söyleyiştir. Ebü Amr b. el-Ala der ki: "Lam" harfinin esreli olarak okunuşu Temimlilerin ağzıdır. Yahya b. Vessab ile Talha b. Musanif'in kıraati de budur. Ancak, birincisi hem daha sahih, hem daha fasihtir. Çünkü, Hicazlıların söyleyişi de böyledir, cumhurun kıraati de böyledir. el-Cevherı der ki: Sapmak (dalal ve delalet) doğruluğun (reşad)'ın zıddıdır. Bu fiil; (...) şeklinde kullanılır. Yüce Allah da şöyle buyurmaktadır: "De ki: Eğer ben saparsam, ancak kendi aleyhime sapmış olurum." (Sebe', 50) Bu, Necidlilerin söyleyişidir, fasih olan söyleyiş de budur. el-Aliyeliler ise, (...) diye söylerler.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

En’am 57

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR