ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

BAKARA

59

 

فَبَدَّلَ الَّذِينَ ظَلَمُواْ قَوْلاً غَيْرَ الَّذِي قِيلَ لَهُمْ فَأَنزَلْنَا عَلَى الَّذِينَ ظَلَمُواْ رِجْزاً مِّنَ السَّمَاء بِمَا كَانُواْ يَفْسُقُونَ

 

59. Derken zulmedenler kendilerine söylenenleri başka bir söz söyleyerek değiştirdiler. Biz de zulmedenlerin üzerine ettikleri fasıklığın karşılığı olarak gökten murdar bir azap indirdik.

 

Buyruğuna dair açıklamalarımızı dört başlık halinde sunacağız:

 

1- Zalimler Değiştiricidirler:

2- Tebdil ve Değiştirme:

3- Zulmedenlere indirilen ..

4- Murdar Azap:

 

1- Zalimler Değiştiricidirler:

 

Yüce Allah'ın: "Derken zulmedenler kendilerine söylenenleri başka bir söz söyleyerek değiştirdiler" buyruğunun anlamı şudur: Yani aralarında zalim olanlar kendilerine söylenenden başka bir söz söyleyerek değişiklik yaptılar. Çünkü -önceden de geçtiği gibi- kendilerine "hitta" deyin dendiği halde onlar "hınta (buğday)" dediler. Söylemeleri emredilen söze bir harf ilave ettiler, bunun sonucunda da karşı karşıya kaldıkları belalara düçar oldular. Bu bize şunu göstermektedir: Dine birşey eklemek, şeriatte olmayan bir bid'ati ortaya çıkarmak, oldukça büyük bir tehlike ve zararı çok büyük bir iştir. Tevbeyi ifade eden bir kelime de yapılan bu değişiklik, pek çok azabın başlarına gelmesine sebep teşkil etmiştir. Ya Yüce Ma'bud'un sıfatlarını değiştirmek halinde durum ne olur? Ayrıca söylenen bir söz uygulamaya göre daha alt seviyededir. Sözle de kalmayıp fiilen değiştirmeye ve değişikliğe gidilirse durum ne olur?

 

2- Tebdil ve Değiştirme:

 

Yüce Allah'ın: "Değiştirdiler" buyruğunda yer alan ibdal ve tebdilin anlamına dair açıklamalar az önce geçmiş bulunmaktadır. "Rabbimizin bize, ondan hayırlısını bedel olarak ihsan etmesi umulur. "(el-Kalem, 32) buyruğu her iki şekilde de okunmuştur. el-Cevheri der ki: Bir şeyi tebdil etmek, onu bedeli konulmasa dahi değiştirmek demektir. Birşey bir başka şeyin yerini alırsa buna istibdal denilir. Mübadele ve tebadül de böyledir. Ebdal ise, salihlerden bir topluluktur ki, dünya bunlardan hali kalmaz. Biri öldüğü takdirde onun yerine başkasını var eder, denilir. İbn Dureyd der ki: Ebdal'in tekili bedil'dir. Bedil ise bedel demektir. Birşeyin bedeli ondan başkasıdır. Bedel ve bidi de söylenir. Şebeh ve şibh, mesel ve misl'de olduğu gibi. Bedel aynı zamanda el ve ayaklarda olan bir ağrının da adıdır.

 

3- Zulmedenlere indirilen ..

 

Yüce Allah'ın: "Biz de zulmedenlerin üzerine ettikleri fasıklığın karşılığı olarak...indirdik" buyruğunda "zulmedenler" lafzının açıktan tekrarlanması yapılan işin ne kadar büyük olduğunu ifade etmek içindir. Kelimenin tekrarlanması iki türlü olur. Birincisi sözün tamamlanmasından sonra o lafız kullanılır. Bu ayet-i kerimede ve şu buyrukta olduğu gibi: "Elleriyle kitabı yazanların ... vay haline" diye buyurduktan sonra: "Vayelleriyle yazdıklarından başlarına geleceklere" (el-Bakara, 79) diye buyurmaktadır. Burada "vay" buyruğunun tekrarlanması yaptıkları işin ne kadar büyük bir kötülük olduğunu ifade etmek içindir. el-Hansa'nın şu beyiti de bu türden bir tekrar ihtiva etmektedir: "Zaman dişleyerek ve etimi kopartarak sıyırdı etimden kemiğimi Ve zaman vurarak ve dürterek yaktı benim canımı."

 

Burada zamanın küçük büyük her türlü musibetlerle canını yaktığını anlatmak istemiştir.

 

Tekrarın ikinci türü ise, ifade tamam olmadan önce gizli olan bir kelime yerinde zahir olan kelimenin tekrar edilmesidir. Yüce Allah'ın: "'el-Hakka, nedir el-Hakka?" (el-Hakka, 1-2) ile "el-Karia, nedir el-Karia" (1-2) buyruklarında olduğu gibi. Eğer burada işin azametini ve büyüklüğünü anlatmak kastı olmasaydı, şöyle denilmesi gerekirdi: el-Hakka nedir, el-Karia nedir? Yüce Allah'ın şu buyrukları da böyledir: "O Meymene ashabı, ne Meymene ashabıdır! Ve o Meş'eme ashabı ne Meş'eme ashabıdır!" (el-Vakıa, 8-9) Burada "Meymene ashabı" lafzının tekrar edilmesi onların nail olacakları büyük çaptaki sevabın azametini anlatmak içindir. "Meş'eme ashabı" lafzının tekrar edilmesi ise karşı karşıya kalacakları acıklı azabın büyüklüğü dolayısıyladır. Şairin şu sözleri de işte bu türdendir: "Ne olaydı, o karga sabahleyin devamlı ötseydi O karga boyun damarları paramparça edendir.

 

Adiyy b. Zeyd, bu iki şekildeki kullanımı bir arada şöylece zikretmiştir: "Göremiyorum ölümden, ölümün elinden birşeyin kurtulduğunu Ölüm zenginin de fakirin de hevesini kursağında bırakmıştır."

 

Burada "ölüm" lafzını üç defa tekrarlamıştır ki, bu da birinci türdendir. Bir başka şairin şu sözü de birinci türden bir tekrardır: "Hind ne güzeldir ve Hind'in bulunduğu bir yöre Hind ise bizden uzaklaştıkça uzaklaşıyor."

 

Şair burada sevgilisinin kıymetini ifade etmek üzere adını üç defa tekrarlamıştır.

 

4- Murdar Azap:

 

Murdar azap anlamına gelen ''Ricz" kelimesini büyük bir çoğunluk "riczen" şekilde okumuştur. İbn Muhaysin ise "rucz" şeklinde okumuştur. Ricz azap demektir. Sin harfi ile: "Rics" şeklinde ise pislik ve kokuşmuşluk anlamındadır. Yüce Allah'ın: "Fakat kalplerinde hastalık bulunanlara gelince, onların pisliklerine (rics) pislik katmıştır. "(et-Tevbe, 125) buyruğu; kokuşmuşluklarını artırmıştır, demektir. Bu açıklama şeklini el-Kisai yapmıştır. elFerra ise: Ricz ile Rics aynı şeylerdir demektedir. Ebu Ubeyd der ki: Arapçada nasıl ki sud' ve zud' aynı şeyler ise rics ve ricz de aynı anlamdadır.

 

el-Ferra der ki: Bazılarının açıkladıklarına göre "rucz" taptıkları bir putun adıdır. Nitekim Yüce Allah'ın: "Ve ruczden uzak dur. "(el-Müddessir, 5) buyruğunda bu kelime böyle okunmuştur.

 

Recez, bir şiir türüdür. el-Halil bunun şiir olmasını kabul etmemiştir.

Recez ise, develerin kuyruk diplerinde meydana gelen bir hastalık adıdır. Bu hastalık ilerlediği vakit develerin baldırları titremeye başlar.

 

" ... Biz de ettikleri fasıklığın karşılığı olarak .. " Fasıklıkları sebebiyle onları bu şekilde cezalandırırız, demektir. Fasıklık ise sınırın dışına çıkmak ve taşmak demektir. Buna dair açıklamalar: Daha önceden (Bakara, 26. ayette) yapılmış idi. İbn Vessab ve en-Nehai ise son kelimeyi (...) şeklinde değil de "sin" harfini esreli okuyarak (...) şeklinde okumuşlardır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Bakara 60

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR