ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

BAKARA

105

 

مَّا يَوَدُّ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ وَلاَ الْمُشْرِكِينَ أَن يُنَزَّلَ عَلَيْكُم مِّنْ خَيْرٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَاللّهُ يَخْتَصُّ بِرَحْمَتِهِ مَن يَشَاءُ وَاللّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِيمِ

 

105. Ehl-i kitaptan olsun müşrikler olsun, (bütün) kafirler Rabbinizden üzerinize hiçbir hayrın indirilmesini istemezler. Allah ise rahmetini dilediğine has kılar. Allah büyük lütuf sahibidir.

 

"Ehl-i kitaptan olsun, müşriklerden olsun (bütün) kafirler Rabbinizden üzerinize hiçbir hayrın indirilmesini istemezler" böyle bir şeyi arzulamazlar. Bu kelimeye (istemek anlamına gelen "vur" kelimesine) dair açıklamalar daha önceden (96. ayet-i kerimede) geçmiş bulunmaktadır. (...): Müşrikler kelimesinin (...) şeklinde ve Kafirler'' kelimesine atfedilerek okunması da -en-Nehhas'a göre- caizdir.

 

"Allah ise rahmetini dilediğine has kılar." Ali b. Ebi Talib (r.a) der ki: "Rahmetini" yani nübüvvetini "dilediğine has kılar." Allah bu rahmetini özel olarak Hz. Muhammed (s.a.v.)'e tahsis etmiştir. Kimileri de rahmetten kasıt Kur'an-ı Kerim'dir derken; şöyle de denilmiştir:

 

Bu ayet-i kerimede sözü edilen "rahmet" Yüce Allah'ın geçmiş ve gelecek kullarına bağışlamış olduğu bütün rahmet türlerini kapsayan genel bir ifadedir.

 

Rikkat gösterip inceldiği takdirde Merhamet etti, merhamet eder, denilir.

 

İbn Faris'e göre ruhm, merhamet ve rahmet aynı anlamdadır. Allah'ın kullarına rahmeti ise onlara nimetler bağışlaması, onları affetmesidir. "Allah büyük lütuf sahibidir. "

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Bakara 106

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR