ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

MUKADDİME

 

Re'y e Dayanarak Kuran'ı Tefsir, Buna Kalkışmak ile ilgili Tehditler ve Müfessirlerin Mertebeleri:

 

Hz. Aişe'den şöyle dediği rivayet edilmiştir: Resulullah (s.a.v.) Allah'ın Kitabı'ndan ancak Cebrail'in açıklamalarını kendisine öğrettiği sayılı ayetleri tefsir ederdi.

 

İbn Atiyye der ki: Bu hadis, Kur'an'da sözü geçen gaybi haberler, mücmelenin tefsir edilmesi ve buna benzer ancak Yüce Allah'ın ihsan edeceği başarı ile bilinebilen hususlara dairdir. Kıyametin kopma zamanı, lafızları itibariyle anlaşılır olan (ancak gaybi özellikleri de bulunan) sur'a üfürme sayısı, göklerin ve yerin yaratılışlarındaki tertip (sıralama) gibi hususlar Allah'ın bildirmediği gaybi hususlara örnektir.

 

Tirmizi'nin İbn Abbas'tan rivayet ettiğine göre, Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Bildikleriniz dışında bana bir söz isnad etmekten sakınınız. Çünkü kasdi olarak bana yalan isnad eden kişi cehennemdeki yerine hazırlansın. " (Tirmizi, h.no:2951)

 

Yine Cündüb'den rivayete göre, Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Kim Kur'an'a dair kendi görüşüne dayanarak bir söz söylerse, isabet etse dahi hata eder." Tirmizi der ki, bu garib bir hadistir. Bunu ayrıca Ebu Davud da rivayet etmiştir. (Tirmizi, h.no:2952; Ebu Davud, ilm 5)

 

Onun ravilerinden birisi hakkında zayıf olduğunu belirten ifadeler kullanılmıştır.

 

Rezin, ayrıca şunları ekler: Ve her kim kendi görüşüne dayanarak söz söyler ve hata ederse, o kafir olur. Nahiv ve lügat alimi Ebu Bekr Muhammed b. el-Kasım b. Beşşar b. Muhammed el-Enbari, ''Kutabur-Red'' adlı eserinde şunları söylemektedir: İbn Abbas yoluyla gelen hadis-i şerif iki şekilde açıklanmıştır. Bu açıklamadan birisi şöyledir: Her kim, Kur'an-ı Kerim'in müşkil lafızları ile ilgili olarak ashab ve tabiinin teşkil ettiği ilk müfessirlerin görüşlerinden olduğu bilinmeyen sözler söylerse, o kişi kendisini Allah'ın gazabına maruz bırakır. Diğer açıklama şekli ise, -ki iki görüşten daha sağlam ve mana itibariyle daha doğru olan açıklama şeklidir-: Her kim Kur'an-ı Kerim hakkında hakkın başkası olduğunu bile bile bir söz söylerse, cehennemdeki yerine hazırlansın. Hadis-i şerifte geçen: "hazırlansın (...) kelimesinin anlamı, orda konaklasın, demektir. Şair şöyle demiştir: "Soyu itibariyle aşiretinin en şereflileri arasında yerini almıştır Ve o kavmi arasında böylece yer edinmiştir."

 

(İbnu'l-Enbarl) Hz. Cündüb yolu ile gelen hadis hakkında da şunları söylemektedir: Bazı ilim adamları, bu hadis-i şerifte geçen "görüş" ile hevanın kastedildiğini söylemişlerdir. Her kim Kur'an-ı Kerim'e dair kendi hevasına uygun, fakat selef imamlarından da nakletmediği bir görüş söylerse isabet etse dahi hata eder. Çünkü Kur'an-ı Kerim hakkında aslını astarını bilmediği bir şeyi söylemiş, Kur'an'a dair rivayetleri nakleden kimselerin görüşlerini bilmeksizin kendi kanaatini ortaya atmış olur.

 

İbn Atiyye der ki: Bunun anlamı şudur: Kişiye, Yüce Allah'ın Kitabı'nda yer alan bir buyruğun manasının ne olduğu sorulur. O da bu konuda ilim adamlarının dediklerine, nahiv ve usul gibi ilimlerin konu ile ilgili kurallarının gereğine bakmaksızın haddi olmayan görüşler ileri sürer. Dil bilginlerinin Kur'an-ı Kerim'in kelimeleri ve lafızlarıyla ilgili, dil açısından açıklamalarda bulunmaları, nahivcilerin nahiv kurallarını, fukahanın manasını açıklamaları bunun kapsamına girmez. Bu ilim adamlarının her birisi, ilim ve inceleme yasaklarına uygun olarak kendi ictihadını ortaya koyar. Bu şekilde görüş beyan eden bir kimse, sadece kendi görüşüne dayanarak görüş beyan eden bir kimse değildir.

 

Derim ki: Bu doğru bir açıklama şeklidir. ilim adamlarından birçok kişinin tercih ettiği görüş de budur. Kur'an-ı Kerim'e dair kendi vehmine ve hatırına geldiği şekilde, ilgili esaslara uygun istidIalde bulunmaksızın görüş belirten bir kimse hata eder. Anlamı üzerinde ittifak edilen muhkem esaslara göre, açıklamalarda bulunarak onun anlamını çıkartmaya çalışan kimse ise övülmüştür.

 

Bazı ilim adamları şöyle demektedir: Tefsir, konu ile ilgili rivayetleri dinlemiş olmaya bağlıdır. Çünkü Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Eğer bir şey hakkında anlaşmazlığa düşerseniz, onu Allah'a ve Resulüne döndürünüz. "(en-Nisa, 59) diye buyurmaktadır. Ancak böyle bir açıklama yanlıştır, tutarsızdır. Çünkü Kur'an-ı Kerim'in tefsirinin yasaklanmasından kasıt, ya sadece nakil yoluyla gelen ve kulaktan kulağa alınan rivayetler ile yetinip hüküm çıkarmayı terketmektir veya başka birşey kastedilmiştir. Bununla kişinin Kur'an-ı Kerim hakkında ancak işittiği rivayetlere dayanarak söz söylememesinin kastedildiği iddiası batıldır. Çünkü ashab-ı kiram, Kur'an-ı Kerim'i okumuş ve onun tefsiri ile ilgili farklı görüşler ortaya atmıştır. Onlar bütün bu söylediklerini Peygamber (s.a.v.)'den işitmiş olamazlar. Çünkü Peygamber (s.a.v.), İbn Abbas'a dua etmiş ve şöyle buyurmuştur: "Allah'ım, onu dinde fakih kıl ve ona te'vil ilmini öğret." (Buhari Vudu' 10; Müslim, F.sahabe 138; İbn Mace, Mukaddime 11; Müsned, 1, 266, 314)

 

Eğer te'vil de tenzil (Kur'an-ı Kerim) gibi işitilerek nakledilmesi gereken birşeyolsaydı, İbn Abbas'a böyle özel bir duada bulunmanın manası ne olurdu? Bu gayet açık bir husustur. Bunun anlaşılmayacak bir tarafı yoktur. Bununla birlikte, buna dair, etraflı açıklamalar -inşa allah- Nisa süresinde gelecektir. Burada görüşe dayanarak Kur'an-ı Kerim'i açıklamanın yasaklanması şu iki anlamdan birisi hakkında kabul edilir:

 

1- Herhangi bir şeye dair bir görüşü olur, tabiatı ve hevası da ona meyletmekte olduğu için kalkar, Kur'an-ı Kerim'i görüş ve hevasına uygun bir şekilde te'vil eder ve maksadının doğruluğuna delil göstermeye çalışır. Şayet böyle bir görüş ya da hevası olmamış olsaydı, Kur'an-ı Kerim'den böyle bir anlamı çıkartması sözkonusu olmazdı. Bu şekilde bir açıklama, kimi zaman bilerek yapılır. Kur'an-ı Kerim'in birtakım ayetlerini bid'at görüş ve kanaatlerinin doğruluğuna delil gösteren kimsenin yaptığı gibi. Halbuki böyle bir kimse bu ayet-i kerimeden bunun kastedilmediğini bilmektedir. Ancak onun bu şekilde bir açıklama yapmaktan kastı, karşı tezi savunan kimseye iddiasının doğru olduğu izlenimini vermektir. Kimi zaman da böyle bir açıklama bilmeden yapılır. Bu da ayet-i kerimenin o anlama gelme ihtimali bulunduğu için maksadına uygun gördüğü anlama şekline meyil göstermesi ve kendi görüş ve hevasından başka bir delile dayanmaksızın, o yönü tercih etmesi şeklinde olur. Böylelikle Kur'an-ı Kerim'i kendi görüşüyle tefsir etmiş olur. Yani sahip olduğu kişisel görüşünü, o açıklama şeklidir diye takdim etmiştir. Şayet o görüşe kendisi sahip olmamış olsaydı, o açıklama şekli onun için ağırlık kazanmazdı.

 

Kimi zaman da sağlıklı ve doğru bir maksada sahip olur. O bakımdan Kur'an-ı Kerim'den ona uygun bir delil araştırır. O ayet ile kendisinin kastetmek istediğinin anlatılmadığını bile bile delil gösterir. Mesela, katılaşmış kalbe karşı bir mücahede vermeye davet eden bir kimsenin kalkıp: Yüce Allah: "Fir'avn'a git, çünkü o azmıştır" (Taha, 24) deyip bu esnada kalbine işaret etmesi ve burada geçen "Fir'avn" lafzı ile böyle bir kalbin kastedildiğini hissettirmeye çalışması gibi. Bu tür bir açıklama şekli sözlerine güzellik katmak, dinleyenleri teşvik etmek üzere doğru maksatlar için birtakım vaizler tarafından kullanılır. Ancak böyle birşey yasaktır. Çünkü bu tür bir açıklama lügatte bir kıyastır. Bu da caiz değildir. Bazen batıniler, fasid maksatları uğruna bu tür açıklama şeklini kullanırlar. Bundan kasıtları ise, insanları aldatıp kendi batıl mezheplerine çekmektir. Böylelikle onlar, Kur'an-ı Kerim'i kat'iyyen kastedilmedikleri bildikleri birtakım manalara yorumlayarak kendi görüş ve mezheplerinin mahkumu haline getirirler. İşte bütün bu hususlar, kişisel görüşe dayanarak yasaklanan tefsir (açıklama) şekillerinden bir tanesidir.

 

2- İkinci şekil ise, Kur'an-ı Kerim'in garip lafızları ile ilgili nakil ve kulaktan kulağa aktarılarak gelen rivayetleri tesbit etmeye kalkışmaksızın, Kur'an'da bulunan müphem (üstü kapalı) ve mübeddel lafızlara bakmaksızın, Kur'an'daki ihtisar, (kısaltma) hazf, (anlamı bozmayacak şekilde kelimeyi / kelimeleri açıktan zikretmeme), izmar (anlamı tamamlayan kelime takdir etme), takdim ve te'hirlere dikkat etmeksizin, sadece Arapçanın zahirı kurallarını göz önünde bulundurarak Kur'an'ın tefsirine kalkışmak ve gereken teenniyi göstermemek. Tefsirin zahirini sağlam tutmayan VE sadece arapçayı anlayarak anlamları çıkartmaya kalkışan bir kimsenin yanlışlıkları çok olur ve görüşüne dayanarak Kur'an-ı Kerim'i açıklamaya çalışanlar zümresine girer. Yanlışlıklardan korunabilmek için tefsirin zahirinde nakil ve sema'ın (kulaktan rivayet dinleme) kaçınılmaz olduğu bilinmelidir. Artık bundan sonra kavrama ve istinbat alanı önünde genişler. Ancak sema yoluyla anlaşılabilecek garib ifadeler pek çoktur. Zahirin sağlamlaştırılmasından önce batının (derin anlamların) anlaşılabilmesini ummamak gerekir. Çünkü Yüce Allah'ın şöyle buyurduğunu biliyoruz: "işte Semud'a da gözleri göre göre, o dişi deveyi verdik de bu yüzden zulmettiler. "(el-İsra, 59) Bunun anlamı şudur:

 

Biz onlara göz göre göre bir ayet (mucize) verdik. Onlar da bu mucizeyi (dişi deveyi) öldürmekle kendilerine zulmettiler. Arap dilinin zahiri anlamlarına bakan kimse, bu ifade ile dişi devenin, gözleri gören bir deve olduğunu sanır ve kavminin ne surette zulmettiklerini de bilmez, onlar ise hem kendilerine hem başkalarına zulmetmişlerdir. İşte burada hazif ve izmar vardır. Kur'an-ı Kerim'de bunların misalleri pek çoktur. İşaret ettiğimiz bu iki şeklin dışında kalan şekiller, "şahsi görüşe dayanılarak yapılan tefsirlerin yasaklanması" kapsamına girmez. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

İbn Atiyye der ki: "Sa'id b. el-Museyyeb, Amir eş-Şa'bi ve benzerleri selef-i saliha mensup ileri gelen birtakım kimseler, Kur'an'ı Kerim'in tefsirini büyük bir iş kabul ediyor, bilmelerine ve bu konuda oldukça ileri seviyede olmalarına rağmen, kendileri adına ihtiyat ve takvayı elden bırakmıyor, tefsir yapmaktan kaçınıyorlardı."

 

Ebu Bekr el-Enbari der ki: Geçmiş selefin ileri gelen ilim adamları, Kur'an-ı Kerim'in müşkil lafızlarını açıklamaktan çekinirlerdi. Onlardan kimisi, yapacağı bu açıklamanın Yüce Allah'ın maksadına uygun düşmeyeceğini kabul ediyor ve bundan dolayı konu ile ilgili söz söylemekten çekiniyordu. Kimisi de tefsirde bir imam kabul edilerek onun izlediği yolun esas alınmasından ve bu yolun takip edilmesinden korkuyordu. Olabilir ki, sonradan gelen bir kişi kendi görüşüne dayanarak bir kelimeyi açıklar ve bu konuda hata eder ve: "Görüşüne dayanarak Kur'an-ı Kerim'i tefsir etmekte benim uyduğum önder, selef'e mensup filan önder kişidir" demesinden çekiniyorlardı.

 

İbn Ebi Müleyke'den şöyle dediği rivayet edilmektedir: Ebu Bekr es-Sıddık (r.a)'a Kur'an-ı Kerim'deki bir yerin tefsiri soruldu, şu cevabı verdi: Ben Allah'ın Kitabı'ndan bir buyruk hakkında Yüce Allah'ın muradının hilafına bir söz söyleyecek olursam, hangi gök beni gölgelendirir, hangi yer beni taşır? Ben nereye giderim ve ne yapabilirim?

 

İbn Atiyye der ki: "Selefin ileri gelenlerinden sayıca pek çok kişi de Kur'an-ı Kerim'i tefsir etmekten geri kalmazlardı. Onlar bu konuda gerçekten müslümanlara karşı şefkatli ve merhametli davranmış oldular. Allah onlardan razı olsun. Müfessirlerin başı ve aralarında Allah'ın yardımına mazhar olan kişileri Ali b. Ebi Talib (r.a)'dır. Ondan sonra Abdullah b. Abbas gelir. Abdullah b. Abbas kendisini bu işe vermiş ve tamamlamıştır. Bu konuda onun izinden Mücahid, Said b. Cübeyr ve başkaları gitmiştir. Tefsire dair Abdullah b. Abbas'tan öğrenilen ve kaydedilenler Hz. Ali'den gelenlerden daha fazladır."

 

İbn Abbas der ki: Ben Kur'an tefsirine dair ne öğrendimse Ali b. Ebi Talib'den öğrendim.

Ali (r.a), İbn Abbas'ın tefsir yapmasını över ve ondan tefsiri öğrenmeye teşvik ederdi. İbn Abbas'ın kendisi de şöyle dermiş: Abdullah b. Abbas Kur'an-ı Kerim'in ne güzel tercümanıdır!

 

Hz. Ali de onun hakkında şöyle demiştir: İbn Abbas sanki incecik bir perdenin arkasından gayba bakmaktadır.

 

Ondan sonra Abdullah b. Mes'ud, Ubeyy b. Ka'b, Zeyd b. Sabit ve Abdullah b. Amr b. el-As gelir. Ashab-ı Kiram'dan nakledilen her bir rivayet güzeldir ve önceliklidir. Çünkü onlar, Kur'an-ı Kerim'in nüzulune tanık olmuşlardır ve Kur'an onların diliyle yazılmıştır. Amir b. Vasile dedi ki: Ali b. Ebi Talib (r.a)'ı hutbe okurken dinledim. Hutbesinde şöyle diyordu: Bana sorunuz. Allah'a yemin ederim, Kıyamet gününe kadar olacak her neyi bana sorarsanız mutlaka onu size söylerim. Bana Allah'ın Kitabı hakkında soru sorunuz. Allah'a yemin ederim Kur'an-ı Kerim'deki bütün ayetlerin her birisinin gece mi yoksa gündüz mü nazil olduğunu, düzlükte mi dağda mı nazil olduğunu bilirim. Bunun üzerine İbn'ül-Kevva ayağa kalkıp şöyle dedi: Ey mü'minlerin emiri, "tozutup savuranlar'' (ez-Zariyat, 1) ne demektir? diye sorar. Ondan sonra da rivayetin geri kalan kısmını kaydeder.

 

el-Minhal b. Amr dedi ki: Abdullah b. Mes'ud dedi ki: Eğer Allah'ın Kitab'ını benden daha iyi bilen birisinin olduğunu ve binek sırtında ona gidilebileceğini bilsem, mutlaka o kimsenin yanına giderim. Adamın birisi ona: Ali b. Ebi Talib ile hiç karşılaştın mı? diye sorar. Abdullah: Evet karşılaştım cevabını verir.

 

Mesruk dedi ki: Ben Muhammed (s.a.v.)'ın ashabının, bir su havuzuna benzediklerini gördüm. Onlardan kimisi bir kişiyi suya kandırır, kimisi iki kişiyi, kimisi de bütün insanlar ondan su almaya gelecek olsa hepsine de yetecek kadar su verebilirdi. İşte Abdullah b. Mes'ud bu tür havuzlardan birisidir.

 

Bu menkıbeleri Ebu Bekr el-Enbari "Kitabu'r-Red'' adlı eserinde kaydetmektedir.

Ebu Bekr dedi ki: Bize Ahmed b. el-Heysem b. Halid anlattı. Bize Ahmed b. Abdullah b. Yunus anlattı, bize Sellam Zeyd el-Ammi'den, o Ebu Sıddik en-Nad'den, o Ebu Said el-Hudri'den rivayetle dedi ki: Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "ümmetime karşı en merhametli olan kişi Ebu Bekir, Allah'ın dininde en kavi olanları Ömer, aralarında en içten haya duyanları Osman, en güzel hüküm verenleri Ali, miras hukukunu en iyi bilenleri Zeyd, aziz ve celil olan Allah'ın Kitabı'nı en güzel okuyup bilenleri Ubeyy b. Ka'b, helal ve haramı en iyi bilenleri Muaz b. 'Cebel, bu ümmetin emini Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'tır. Ebu Hureyre, ilim dolu bir kap, Selman ise dipsiz bir ilim denizidir. Ebu Zer'den daha doğru sözlüsünü ise ne sema gölgelendirmiş, ne de yer sırtında taşımıştır." (Tirmizi, Menakib 22; İbn Mace, Mukaddime 11; Müsned, 3, 184, 281)

 

İbn Atiyye der ki: "Tabiin müfessirleri arasında öne geçenlerden Hasan-ı Basri, Mücahid, Said b. Cübeyr ve Alkame sayılabilir. Mücahid, İbn Abbas'tan iyice anlayarak, belleyerek, her ayet üzerinde dura dura ilim öğrenmiştir. Bunlardan sonra İkrime ve Dahhak gelir. İbn Abbas'ı görmemekle birlikte Dahhak, İbn Cübeyr'den ilim öğrenmiştir. es-Süddi'ye gelince Amir eşŞa'bi, onu ve Ebu Salih'i tenkid ederdi. Çünkü onun görüşüne göre onlar gerekli tedkiki yapmakta ihmalkar davranırlardı."

 

Derim ki: Yahya b. Main şöyle demiştir: el-Kelbi birşey değildir.

 

Yahya b. Said'den, rivayete göre o, Süfyan'dan şöyle dediğini rivayet etmiştir: el-Kelbi dedi ki: Ebu Salih şöyle dedi: Sana ne anlattımsa yalandır.

 

Habib b. Ebi Sabit der ki: Biz ona -yani Um Hani'in azatlısı Ebu Salih'e "dürüğ-zen" derdik. Bu ise Farsların dilinde "yalan söyleyen kişi" demektir.

 

Daha sonra Yüce Allah'ın Kitabı'nın tefsirini, sonradan gelenlerin en adil olanları taşıdı. Nitekim Peygamber (s.a.v.) da şöyle buyurmuştur: "Sonradan gelen her bir neslin arasından bu ilmi adaletli olanları yüklenip taşır. Bunlar aşırı gidenlerin tahriflerini, batılcıların hırsızlıklarını ve cahillerin yanlış te'villerini bertaraf ederler." Bunu Ebu Ömer ve başkaları rivayet etmiştir. (Bk. İbn Abdi'l-Berr, et-Temhid- Dar el-Beyan el-Arabi, I, 59-60)

 

el-Hatib Ebu Bekr Ahmed b. Ali el-Bağdadi der ki: İşte bu Resulullah (s.a.v.)'dan gelen ve bu ilim adamlarının dinin bayrakları, müslümanların önderleri olduklarına dair bir tanıklıktır. Çünkü bu ilim adamları, şeriatı tahriften ve batılın değiştirmelerinden korumuş, ahmak ve cahillerin te'villerini reddetmişlerdir. Din hususunda bunlara başvurmak ve bunların dediklerini esas almak gerekir. Allah onlardan razı olsun.

 

İbn Atiyye der ki: "Abdurrezzak, el-Mufaddal, Ali b. Ebi Talha, el-Buhari ve başkaları tefsire dair telifler yapmışlardır. Daha sonra Muhammed b. Cerir -Allah'ın rahmeti üzerine osun- dağınık şekilde bulunan tefsir rivayetlerini toplayıp bir araya getirdi, uzaklıkları dolayısıyla erişilmesi zor olanları yaklaştırdı ve isnadları kaydetmek hususunda da sadra şifa verdi. Müteahhirler arasında öne çıkanlardan Ebu İshak ez-Zeccac ile Ebu Ali el-Farisi de yer alır. Ebu Bekr en-Nakkaş ve Ebu Ca'fer en-Nahhas'ın ise, çoğunlukla ilim adamları tarafından eksikleri tesbit edilmiştir. Mekki b. Ebi Talib de onların yolundan gitmiştir. Ebu'l-Abbas el-Mehdevi, telifi sağlam birisidir. Bunların hepsi de ecre layık, ecri hak eden müctehidlerdir. Allah onlara rahmetini ihsan buyursun ve onların yüzlerini ak etsin."

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Kitabın Sünnet ile Açıklanması ve Bu Hususta Gelen Rivayetler

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR