HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3645- Kıyamet Gününde Ademoğlunun Ne Kadar Terleyeceğine Dair

 

8833- * ... Bize Abdulhamid b. Cafer, Said b. Cubeyr’den şöyle dediğini tahdis etti: İbn Ömer ile Ebu Said'in meclisinde oturduk. Biri diğerine şöyle dedi: Ben Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i Ademoğlunun terinin nereye kadar ulaşacağını zikrederken dinledim. Onlardan biri: Kulak yumuşağına kadar dedi. Diğeri: Ter onu gemleyecektir dedi ve İbn Ömer işaret ederek şahadet parmağı ile kulak yumuşak(lar)ı arasında bir çizgi işareti yaptı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Daha önce IV, 571'de (8745 numara ile) geçti.

 

 

 

8834- ... Bize İkrime b. Ammar, Iyas b. Seleme b. el-Ekva’dan tahdis etti. Bana babam tahdis edip dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hummaya yakalanmış bir adamın ziyaretine gittik. Elimi onun üzerine koydum ve: Allah'a yemin ederim ki ben bugüne kadar ateşi bundan daha yüksek hiçbir adam görmedim dedim. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ben size kıyamet gününden bundan harareti daha yüksek olanı haber vermeyeyim mi?" -(Bu arada) o vakit ashabından (görünen iki adamı işaret ederek)- "Şu binekleri üzerinde arkalarını dönüp gitmiş olan iki adam"

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2873; Taberani, 6248.

 

 

 

8835- * ... Bana Amr b. el-Haris ve İbn Lehia, Sinan b. Sad el-Kindi'den haber verdi. O Enes b. Malik (r.a)'ten, oRasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan şöyle buyurduğunu nakletti: "Yüce Allah bir kul hakkında bir hayır murad ederse dünyada ona peşinen cezasını verir. Eğer bir kul hakkında şer dileyecek olursa kıyamet günü ona cezasını vereceği vakte kadar günahını (cezasını) alıkoyup saklar."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3646- Huzeyfe (r.a)'ın Kıyamete Dair Hutbesi