HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3643- Harut ile Marut'un Hikayesi

3644- Dünya Azabı Daha Hafiftir

 

8832- ... Bize Ebu'l-Cevvab tahdis etti, bize Yahya b. Seleme b. Kuheyl babasından tahdis etti. O Said b. Cubeyr'den, o İbn Ömer (r.a)'den rivayet ettiğine göre İbn Ömer: Henüz kırmızı (yıldız) doğmadı mı derdi. Onu gördü mü:

Merhaba demeyeceğim der sonra şunları anlatırdı: Meleklerden iki melek olan Harut ile Marut yüce Allah'tan yere inmeyi istedi. Onlar da yere indirildiler. İnsanlar arasında hüküm veriyorlardı. Akşam oldu mu bazı kelimeleri söyler ve o kelimeler ile semaya yükselirlerdi. Onlara insanların en güzellerinden bir kadın rast getirildi. Her ikisine de şehvet bırakıldı. Kadını geciktirip duruyorlardı. Derken her ikisinin nefsinde de etkili oldu. Onlar bu şekilde davranmayı sürdürdüler. Nihayet her ikisine de bir söz verdi ve söz verdiği vakit yanlarına geldi. Yükselirken söylediğiniz sözü bana öğretiniz dedi. Onlar da o kadına o sözleri öğrettiler. Kadın o sözleri söyleyip, onlarla semaya yükseldi ve hilkati değiştirilerek gördüğünüz hale getirildi. Melekler de akşam olunca daha önce semaya çıkmak için söyledikleri sözü söylediler. Ancak yükselemediler. Bunun üzerine kendilerine: İsterseniz ahirette azap edilirsiniz, dilerseniz yüce Allah'ın huzuruna çıkacağınız vakte kadar. O zaman da dilerse sizi azaplandırmak, dilerse size rahmet etmek üzere kıyametin kopacağı vakte kadar dünyada azaba uğratılırsınız diye onlara elçi gönderdi. Onların biri diğerine baktı, biri ötekine: Hayır, binlerce ve binlerce kere dünya azabım seçiyoruz dediler. İşt onlar kıyametin kopacağı vakte kadar azap edilirler.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Yahya b. Seleme'nin babasından diye naklettiği hadisleri terk etmek aklın kabul etmeyeceği, imkansız şeylerden birisidir. Çünkü bu ilim ehlinin herhangi bir ihtilaf sözkonusu olmaksızın kabul ettiklerine göre babasının ona kendisinden münferid olarak (tek başına) rivayet edeceği birtakım hadisleri özellikle rivayet etmiş olduğu inkar olunamaz.

 

Diğer Tahric: ed-Durru'l-Mensur, ı, lS5'te belirtildiği üzere Said b. Mansur, İbn Cerir, Hatib ve başkaları rivayet etmiştir. Zehebi'nin dediği gibi Yahya b. Seleme b. Kuheyl dolayısıyla zayıfbir hadistir. Çünkü Nesai o metruktur, Ebu Hatim münkerdir demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3645- Kıyamet Gününde Ademoğlunun Ne Kadar Terleyeceğine Dair