HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3637- Arapları ilk Olarak Putlara Tapmaya iten Kimseye Dair

 

8824- * ... Bize Ubeydullah b. Amr, Abdullah b. Muhammed b. Akil’den, o et-Tufeyl b. Ubeyy b. Ka'b’dan, o babası (r.a)'ndan şöyle dediğini nakletti:

Bizler Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte öğle namazında iken insanlar da Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın arkasında saflar halinde duruyorken Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın elini uzatıp, bir şeyler almak istediğini gördük. Onu eliyle alıp geri çekildiğini gördük, arkasında cemaat de geri çekildi. ikinci bir defa daha geriledi, insanlar da geriledi. Sonra ben: Ey Allah'ın Rasulü biz bugün daha önce namazda yapmadığın bir şeyi yaptığını gördük? dedim. Şöyle buyurdu: "Bana içindeki güzellik ve parlaklığı ile cennet arz edildi. Ben de onun üzümünden bir salkıma elimi uzattım. Şayet onu almış olsaydım gökler ve yer arasındakiler ondan yedikleri halde onu eksiltemeyeceklerdi. Ancak benim onu almama engel olundu. Cehennem de bana gösterildi. Cehennemin yakıcılığını hissedince ondan geri çekildim. Orada gördüklerimin çoğunluğu kadındı. Çünkü onlara bir (sır) emanet verilirse onu açıklarlar. Bir şey isterlerse çok ısrar ederler, onlardan bir şey istenirse cimrilik ederler, onlara bir şey verilirse teşekkür etmezler. Ayrıca ben cehennemde Amr b. Luhayy'ı ateşte bağırsaklarım sürüklerken gördüm. Gördüklerim arasında ona en çok benzeyen kişi ise Mabed b. Eksem el-Huzai'dir." Mabed: Ey Allah'ın Rasulü benim ona benzemem dolayısıyla benim için korkar mısın (korkulacak bir şey var mı?) Çünkü o benim babamdır (atalarımdan birisidir). Allah Rasulü: "Hayır, sen müminsin, o kafirdi ve o Arapları putlara tapınmaya ilk zorlayan kişi idi" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, V, 137, Ubeydullah b. Amr yoluyla böylece rivayet etmiştir. Abdullah b.

Muhammed'in ise rivayet ettiği hadisleri bir parça leyyindir. Son zamanlarda da hafızası değişmiştir. Hadis daha önceden geçti ve şahitleri de vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3638- Müslümanın Kafire Benzeyişinin Bir Zararı Yoktur