HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3638- Müslümanın Kafire Benzeyişinin Bir Zararı Yoktur

 

8825- * ... Bize Muhammed b. Amr, Ebu Seleme’den tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bana cehennem gösterildi de orada Amr b. Luhayy b. Kamia b. Hindif, Ebu Amr'ı bağırsaklarını ateşin içerisinde sürüklerken gördüm. Saibeleri ilk başıboş salan, İbrahim (a.s)'ın ahdini ilk değiştiren odur. Ona en çok benzediğini gördüğüm kişi ise Eksem b. Ebi'l-Cevv'dir." (Ebu Hureyre) dedi ki:

Eksem ayağa kalkarak: Ey Allah'ın Rasulü ona benzememin bana bir zararı var mı? dedi. Allah Rasulü: "Hayır, sen Müslümansın, o kafirdir" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 3333; Müslim, 2856 "saibeleri ilk serbest bırakandır"e kadar Hakim'in senedi sahihtir.

 

 

 

8826- * ... Bana Amr b. el-Haris, Derrac'dan haber verdi. O Ebu'lHeysem’den, o Ebu Said (r.a.)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kıyamet gününde kafir amelinden dolayı ayıplanacak, o da inkar edip tartışacak. Bunun üzerine kendisine: Komşularm senin aleyhine şahitlik ediyorlar denilecek. O, yalan söylüyorlar diyecek. Bu sefer ona senin ailen, aşiretin (de şahittir) denilecek, o yine (onlar da) yalan söylüyorlar diyecek. Yemin edin denilecek, onlar da yemin edecekler. Sonra Allah onların hepsini susturur ve onlar (kafirler) aleyhine dilleri şahitlik eder ve sonra da onları cehenneme koyar."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3639- Cehennemliklerin Ağlama Şekilleri