HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3633- Cennete Girecekler Arasında En Az Olanlar Kadınlardır

 

8816- ... Bize Şube, Ebu't-Teyyah'tan şöyle dediğini tahdis etti: Ben Mutarrif'i şunu tahdis ederken dinledim: Kendisinin iki hanım ı vardı. Bunlardan birisinin yanına gitti. (Mutarrif) dedi ki: Onun sarığını çıkartarak şöyle dedi: Öbür hanımının yanından geldin (öyle mi?) O: "Hayır" ben İmran b. Husayn'ın yanından geldim dedi. O Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den: "Cennette bulunacaklar arasında en az olacaklar kadınlardır" buyurduğunu tahdis etti.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bu lafızlarla bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2738. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

8817- * ... Bize Hammad b. Seleme tahdis etti, bize Ebu Cafer el-Hatmi, Umare b. Huzeyme es-Sabit'ten şöyle dediğini tahdis etti: Bir hac ya da bir umrede Amr b. el-As ile birlikte idik. Bizler Mervu'z-Zahran'a vardığımızda hevdednde bir kadın ile karşılaştık. Yüzük takındığı elini hevdecinin üzerine koymuştu. Bir dağ yolunda konaklayınca çok sayıda kargalarla karşılaştık. O kargalar arasında beyaz kanatlı, gagası ve ayakları kırmızı bir karga da vardı. Bunun üzerine Amr şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cennete girecek olan kadınlar(ın misali, nispeti) ancak bütün bu kargalar arasında şu (tek) karga gibi (kadar)dır."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, 197,205; Nesai, es-Sünenu'l-Kübra -Tuhfetu'l-Eşraf'ta belirtildiği üzere-, IIX, 156. Hammad b. Seleme'nin böylece rivayet ettiği bir hadis olarak tahriç etmişlerdir. Senedi hasendir. Bir sonrakine de bakınız.

 

 

 

8818- * ... Bize Hammad b. Seleme tahdis etti, bize Ebu Cafer el- Hatmi, Umare b. Huzeyme b. Sabit'ten şöyle dediğini tahdis etti: Bir hac veya bir umre yolculuğunda Amr b. el-As ile birlikte idik. Elinde taktığı yüzükleriyle bir kadın gördük. Elini de hevdecinin üzerine koymuştu. Amr b. el-As bir dağ yoluna girdikten sonra şöyle dedi: Biz bu dağ yolunda Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte idik. Çok sayıda kargalar gördük. Bu arada beyaz kanatlı, gagası ve ayakları kırmızı bir karga gördük. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kadınlar arasında cennete gireceklerin miktarı ancak bütün bu kargalar arasındaki şu karga(nın oranı) kadardır" buyurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8819- ... Bize Kabisa b. Ukbe tahdis etti, bize Süfyan, Mansur’dan tahdis etti. O Zirr’den, o Vail b. Mehane et-Teymi’den, o Abdullah b. Mesud (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ey kadınlar! Süs eşyanızdan dahi olsa sadaka veriniz. Çünkü sizler cehennem ehlinin çoğunluğusunuz." Kadınların en göze çarpanlarından olmayan birisi: Ey Allah'ın Rasulü biz hangi sebepten dolayı cehennemliklerin çoğunluğunu teşkil edeceğiz dedi. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Çünkü siz çokça lanet okur, kocanızın iyiliklerine karşı nankörlük edersiniz. Hem ben aklı ve dini itibariyle eksik olmakla birlikte sizden daha çok erkeğin aklını mağlup edenleri görmedim."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Bunu ayrıca Cerir, Mansur'dan, o el-A'meş'den fazla bazılafızlarla birlikte rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Müslim, 79; İbn Mace, 4003 bu lafızIa. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır_

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3634- Kocalarına ve Yetimlerine Tasadduk Eden Kadınlara iki Ecir Vardır