HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3634- Kocalarına ve Yetimlerine Tasadduk Eden Kadınlara iki Ecir Vardır

 

8820- * ... Bize Muaviye tahdis etti, bize el-Ameş, Şakik’den tahdis etti. O Amr b. el-Haris b. el-Mustalık'tan, o Abdullah (b. Mesud)'ın hanımı Zeyneb'in kardeşinin oğlundan, o Zeynep (r.a)'ten şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize hitap edip şöyle buyurdu: "Ey kadınlar topluluğu süs eşyanızdan dahi olsa tasadduk ediniz. Çünkü kıyamet gününde siz cehennem ehlinin çoğunluğu olacaksınız." (Zeynep) dedi ki: Abdullah eli dar bir adamdı. Ben ona: Benim için Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a sor, acaba kocama ve himayemdeki yetimlere yapacağım harcama vereceğim sadakanın yerini benim için tutar mı? (Zeynep) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a bir heybet verilmişti. Abdullah bana: Git, ona sen sor dedi. (Zeynep) dedi ki: Ben de gittim. Kapıya vardım, kapıda ensardan bir başka kadın vardı. Onun da ihtiyacı benim ihtiyacımın aynısı idi. (Zeynep) dedi ki: Bilal yanımıza çıkınca ona: Bizim için Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a sor: Acaba kocalarımıza ve himayemizdeki yetimlere yapacağımız harcama bizim için sadakanın yerine geçer mi? (Zeynep) dedi ki: Bilal huzuruna girdi ve: Kapıda Zeynep var dedi. Allah Rasulü: "Zeyneplerin hangisH" buyurdu. Bilal: Abdullah'ın hanım ı Zeynep ile ensardan yine adı Zeynep olan bir başka kadın sana kocalarına ve himayelerindeki yetimlere yapacakları harcamaya dair soru soruyorlar. Acaba bu onlar için sadakanın yerini tutar mı? (Zeynep) dedi ki: Bilal yanımıza çıkıp geldi ve şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Onların iki kat ecri var. Biri akrabalık ecri, diğeri de sadaka ecri."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bu lafızlarla bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Bu hadisi muhtasar olarak tahriç etmek suretiyle tek başına Müslim -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- tahriç etmiş bulunmaktadır.

 

 

 

8821 - ...  Bize Said b. Abdulaziz et-Tenuhi, Ziyad b. Ebu Sevde’den şöyle dediğini tahdis etti: Ubade b. es-Samit (r.a) Beytu'l-Makdis'in doğu tarafındaki yüksekçe duvarının üzerinde ağlıyordu. Oradakilerden birisi: Ey Ebu'l-Velid neden ağlıyorsun dedi. O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cehennemi buradan gördüğünü bize haber vermişti. 

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3635- "Eritilmiş Bakır Gibi Suyun" Nitelikleri