HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3632- Yüce Allah'ın Kur'an-ı Kerim'de Sözkonusu Ettiği "Sur"

 

8812- '" Bize Said b. Abdulaziz, Atiyye b. Kays’dan tahdis etti. O Beytu'l-Makdis'in müezzini Ebu'l-Avvam’dan şöyle dediğini nakletti: Abdullah b. Ömer (r.a)'i şöyle derken dinledim: Yüce Allah'ın Kur'an-ı Kerim'de: "Aralarına iç tarafında rahmet, dış tarafında ise önünde azap bulunan kapısı olan bir duvar çekilecektir." (Hadid, 13) buyruğunda sözünü ettiği "sur" iç tarafı mescit bulunan onun bitişik ve dış tarafı ise cehennem vadisi bulunan doğu tarafındaki surdur.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir .

 

 

 

8813- ... Bana Amr b. el-Haris, Derrac, Ebu's-Semh'den haber verdi. O Ebu'l- Heysem’den, o Ebu Said (r.a.)’den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cehennemliklerin kendisiyle vurulduğu şekilde eğer cehennem topuzlarından birisi ile bir dağa vurulacak olursa dağ darmadağın olur ve kül olur."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 83 bu yoldan bu senet ile ilgili değerlendirme için dokuz hadis öncesine bakınız.

 

 

 

8814- .. o Bize Şerik, Ubeyd el-Muktib'den tahdis etti. O eş-Şabi'den, o Enes b. Malik (r.a.)'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (s.a.v.) bir gün güldü yahut gülümsedi. Sonra Allah Rasulü (s.a.v.): "Neden dolayı güldüğümü bana sormayacak mısınız" buyurdu ve şöyle devam etti: "Kıyamet gününde kulun Rabbi ile tartışmasına şaştım. Kul: Rabbim sen bana, bana haksızlık etmeyeceğine dair vaatte bulunmamış mıydın diyecek, Allah: Elbette, buyuracak. Kul diyecek ki: O halde ben de kendimden olmadıkça aleyhimde hiçbir şahidin şahitliğini kabul etmem. Yüce Allah şöyle buyuracak: Ben ve Kiramen Katibin melekleri şahit olarak yetmez miyiz buyuracak." (Allah Rasulü devamla) buyurdu ki: "Kul bu sözü defalarca tekrar edecek, bunun üzerine ağzına mühür vurulacak, onun organları (dünyada iken) neler yaptığını konuşup, söyleyecek. Kul da: Benden uzak olun, uzak durun. Ben sizin için tartışıp duruyordum diyecek."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2969. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır. Hadisi Müslim tahriç etmiştir.

 

 

 

8815- * ... Bana Amr b. el-Haris, Derrac'dan haber verdi, o Ebu'lHeysem’den, o Ebu Said (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Eğer (cehennemliklerin kendisi ile azap edildikleri su olan) ğassak'tan bir kova dünyaya dökülecek olursa dünyadakilerin tamamını kokutur."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3633- Cennete Girecekler Arasında En Az Olanlar Kadınlardır