HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3623- Kıyamet Gününde Kafirin Bir Dişi Uhud Gibi Olacak

 

8797- * ... Bize Abdurrahman b. İshak, Said el - Makburi’den tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Kıyamet gününde kafirin bir dişi Uhud gibi olacak. Derisinin kalınlığı yetmiş zira', pazusu beyda dağı gibi uyluğu Velikan dağı gibi. Cennetteki yeri ise benimle Rebeze'ye kadar olan uzaklık gibi olacaktır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu bu lafızlarla tahriç etmemişlerdir ama onlar ittifakla yalnızca kafirin dişini sözkonusu etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Ebi Asım, es-Sünne, 611; İmam Ahmed, Müsned, II, 334; Beyhaki, el-Ba's, 566; Tirmizi 2577 -kısmen-; İbn Hibban, Sahih, 7486 senedi hasendir.

 

 

 

8798- *Bize Şeyh Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Muhammed b. Süleyman el-Haris bildirdi, bize Ubeydullah b. Musa tahdis etti. Bize Şeyban, elAmeş’den bildirdi. O Ebu Salih'ten, o Ebu Hureyre (r.a)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Şüphesiz ki kafirin derisinin kalınlığı cebbarın ziraı ile 42 zira, dişi de Uhud gibi olacaktır."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Şeyh Ebu Bekir (r.a) dedi ki: "Cebbar'ın ziraı ile" buyruğunun anlamı ilk asırlarda yaşamış bulunan ve hilkati en iri yarı, organları ve zira'ları en uzun insanlar arasında bulunan Ademoğulları cebbarlarından (zorbalarından) bir zorbanın (ziraı) demektir.

 

Diğer Tahric: Senedi sahihtir. Tirmizi bu hadisi "Cebbar'ın ziraı" lafzını zikretmeksizin rivayet etmiştir. Ayrıca bk. İbn Hibban, Sahih, 7486; İbn Ebi Asım, es-Sünne, 610; Beyhaki, el-Esma ve's-Sıfat, 342

 

 

 

8799- * ... Bana Amr b. el- Haris, Ebu Hilal’den haber verdi. O Said b. Ebi Said el-Makburi'den rivayet ettiğine göre o Ebu Hureyre (r.a)'yi şöyle derken dinlemiştir: Şüphesiz ki kıyamet gününde kafirin bir dişi Uhud dağı gibi, başı el-Beyda dağı gibi, uyluğu Velikan dağı gibi olacaktır. Derisinin kalınlığı yetmiş zira' olacaktır, cehennemde oturacağı yer ise Medine ile Rebeze arası kadar olacaktır. Ebu Hureyre dedi ki: Karnının da İdan dağının iç tarafı gibi olacağı söylenirdi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Ebu Hureyre (r.a)'ye mevkuf olduğundan ötürü bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3624- Deniz Cehennemin ta Kendisidir