HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3624- Deniz Cehennemin ta Kendisidir

 

8800- Bana Ebu Hasan Muhammed b. Ahmed b. Temim el-Kantari haber verdi. Bize Ebu Kilabe tahdis etti, bize Ebu Asım tahdis etti o Bize Abdullah b. Ebi Umeyye tahdis etti, bana Safvan b. Ya'la haber verip dedi ki: Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Deniz cehennemin kendisidir." Ya'la'ya dediler ki: Ama Aziz ve celil olan Allah: "Etrafını saran duvarları kendilerini çepeçevre kuşatmış bir ateş ... " (Kehf, 29) buyurmuştur. O şöyle dedi: Allah'a yemin olsun ki ben ebediyen Allah'ın huzuruna çıkıncaya kadar oraya girmeyeceğim ve ondan bana bir damla dahi değmeyecektir.

 

Bu senedi sahih bir hadistir. Denizin cehennem gibi zor olduğu anlamına gelir. Bundan dolayı Abdullah b. Amr'ın Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den: "Şüphesiz denizin altında bir ateş vardır. Ateşin altında da bir deniz vardır" buyruğunun bir fer'i (dalı) olarak kaydedilmiştir. (Cehennem) ateşi ise yedinci arzın altındadır. Ashab ve onlardan sonra gelenler bu ateşin dumanını gördüklerine tanıklık etmişlerdir.

Nitekim bunu bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Muhammed b. İshak es-San'ani tahdis etti, bize Yahya b. Hammad tahdis etti, bize Abdulaziz b. el-Muhtar tahdis etti. Bana Abdullah b. Feyruz ed-Danac tahdis etti. Bana Talk b. Habib tahdis edip dedi ki: Cabir b. Abdullah el-Ensari (r.a)'ı şöyle derken dinledim: Ben yıkıldığı zaman Dırar mescidinden çıkan dumanı gördüm.

Bu sahih bir senettir. Ayrıca bizim gurbetteki arkadaşlarımızdan bir topluluğun bana tahdis ettiğine göre onlar bu mescidin yerini bilip öğrenmiş ve bu dumana tanık olmuşlardı. Daha önce cehennemin yedinci arzın altında olduğuna dair sahih rivayeti de kaydetmiş bulunuyorum.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, 223 Ebu Asım’dan bize Abdullah b. Umeyye tahdis edip dedi ki: Bana Muhammed b. Huyey tahdis etti, bana Safvan tahdis etti. .. deyip, hadisi zikretti. Hakim'de İbn Huyey'in adı düşmüştür. İbn Hibban dışında sika olduğunu söyleyen de olmamıştır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3625- "Veyl" Cehennemde Bir Vadi, "Sa'ud" Cehennem'de Bir Dağdır