HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3622- Her Arz Bir Sonrakine Kadar Beş Yüz Yıllık Mesafe Çeker

 

8794- * ... Bana Abdullah b. Abbas haber verdi, bana Abdullah b. Süleyman, Derrac’dan tahdis etti. O Ebu'l- Heysem’den, o İsa b. Hilal es-Sadafi’den, o Abdullah b. Amr (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Arzlar her bir arz ile ona bitişik olan diğeri arasında beş yüz yıllık mesafe olacak şekildedir. Bunların en üsttekileri balığın sırtı üzerindedir. Her ikisinin iki ucu bir semada birbirine kavuşmuştur. Balık bir kayanın üzerinde, kaya da bir meleğin elindedir. İkinci arz rüzgarın musahhar kılındığı yerdir. Allah Ad kavmini helak etmeyi dileyince, rüzgarın bekçiliğini yapan (melek)e üzerlerine Ad kavmini helak edecek bir rüzgar göndermesini emretti. Melek: Rabbim onların üzerine öküzün burun deliği kadar rüzgarı salacağım dedi. Şanı Yüce ve mübarek olan cebbar Allah da şöyle buyurdu: "O takdirde bu yerdekilere ve üzerindekilere yeter ama sen onların üzerine bir yüzük halkası miktarı kadar saL." İşte aziz ve celil olan Allah'ın aziz kitabında: "O (rüzgar) neye uğradıysa mutlaka onu ufaltıp kül gibi koyuyordu" (ez-Zariyat, 51/42) buyruğunda anlatılan rüzgar odur. Üçüncü arzda cehennemin (yakıtı olan) taşları vardır. Dördüncünde ise cehennemin kibriti vardır." Ashab: Ey Allah'ın Rasulü ateşin kibriti var mı ki? dediler şöyle buyurdu: "Evet, nefsim elinde olana yemin ederim ki kibritten vadiler vardır. Eğer onun içine yüksek dağlar bırakılacak olursa su gibi erirler. Beşincisinde cehennemin yılanları vardır. O yılanların ağızları vadileri andırır. Kafiri bir defa sokarsa kemiği üzerinde et diye bir şer bırakmaz. Altıncısında cehennemin akrepleri vardır. Onların en küçüğü eğerlenmiş katıra benzer. Kafire bir darbe indirdi mi ona cehennem sıcağını unutturur. Yedincisi sekardır. Orada iblis demirlere vurulmuş haliyle bulunur. Bir eli önünde, bir eli arkasında bağlıdır. Allah onu kullarından dilediği kimselere salmak isteyecek olursa serbest bırakır."

 

Bu Ebu's-Semh'in, İsa b. Hilal’den münferid olarak rivayet etmiş olduğu bir hadistir. Bundan önce ise İmam Yahya b. Main (r.a)'ın açık ifadesiyle adaletli olduğunu zikretmiş bulunmaktayım. Hadis sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8795- * ... Bize Ya'la b. Ubeyd, Muhammed b. İshak'tan tahdis etti. O Yahya b. Abbad b. Abdullah b. ez-Zubeyr'den, o babasından, o Abdullah b. ez-Zubeyr’den, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: el-Müzzemmil suresindeki şu: "Yalanlayan o nimet sahipleri ile beni baş başa bırak ve onlara azıcık mühlet ver. Çünkü bizim yanımızda ağır bukağılar ve yakıcı bir ateş var" ayeti nazil olunca aradan kısa bir süre geçmeden Bedir vakası gerçekleşti.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8796- ... Bize el-Ala b. Halid el-Kahili, Şakik'den tahdis etti. O Abdullah (r.a)'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "O gün cehennem yetmiş bin yuları bulunduğu halde getirilecektir. Her bir yuları ise yetmiş bin melek çekecektir."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3623- Kıyamet Gününde Kafirin Bir Dişi Uhud Gibi Olacak