HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3621- Dört çocuğu Ölen Her iki Müslüman (Karı Kocay)ı Allah Mutlaka Cennete Koyar

 

8790- * ... Bize Abdula'la b. Abdula'la tahdis etti, bize Davud b. Ebi Hind Abdullah b. Kays’dan şöyle dediğini tahdis etti: Ben Ebu Burde'ye muhakeme edilecek davaları takdim ediyordum. Bir gece onun yanında idim. İçeriye el-Haris b. Kays girdi, sahabiliği de vardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu tahdis etti: "Dört evladı ölen ne kadar iki Müslüman (karı koca) varsa mutlaka Allah onlara rahmetinin lutfuyla cennete koyar." Biz: Ey Allah'ın Rasulü üç (çocukları ölürse) de öyle mi dedik, Allah Rasulü: "Üç çocukları da ölse" buyurdu. Biz: Ey Allah'ın Rasulü ya iki çocukları ölürse dedik. Allah Rasulü: "İki çocukları dahi (ölse)" buyurdu. Sonra şöyle buyurdu: "Ümmetimden cehennem ateşinde köşelerinden birisi kendisi olacak kadar büyüyecek kimseler vardır. Yine ümmetimden öyle kimseler bulunacak ki onun şefaatiyle cennete Mudar (kabilesi sayısı insanlar)dan fazla kişi girecektir."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8791 - ... Bize Bekr b. Bekkar tahdis etti. Bize Huseyn b. Ferkad tahdis etti, bize el-Hasan, Enes b. Malik (r.a)'ten şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken dinledim: "Sizin bu ateşiniz cehennem ateşinin yetmiş bölümünden bir bölümdür. Eğer iki defa suya batırılmamış olsaydı onu kullanamazdınız. Allah'a yemin ederim ki o (bu haliyle) yeterlidir ve şüphesiz o Allah'a bir daha kendisini (cehennem) ateşine tekrar iade etmemesi için dua eder -yahut Allah'a sığmır.- "

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu bu lafızIada tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 4318. İsmail b. Ebi Halid, Nufey'den, o Enes'ten yoluyla böylece rivayet etmiştir. İbn Main, Ebu Hatim, Ebu Zur'a, Buhari, el-Fellas, Tirmizi, Nesai, İbn Hibban ve başkaları Nufey'in zayıf olduğunu söylemiştir. -Misbah, 1543'te olduğu gibi- Hakim'in rivayet yoluna gelince, Zehebi'nin dediği gibi Huseyn b. Ferkad vahi birisidir. Bekir hakkında ise Nesai sika değildir demiştir. Buna göre her iki senet de vahidir ama onların her biri diğeriyle güç kazanır. Özellikle de her ikisinin Buhari ve Müslim'in sahihlerinde Ebu Hureyre’den gelen bir şahidi bulunmaktadır.

 

 

 

8792- *,.. Bana Amr b. el-Haris, Derrac Ebu's-Serh'den tahdis ettiğine göre o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan Abdullah b. el-Haris b. Cezm' ez-Zubeydi'yi Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan şöyle buyurduğunu naklederken dinlemiştir:

"Şüphesiz cehennem ateşi içerisinde develerin boyunlarını andıran yılanlar vardır. Onlardan birisi bir defa sokarsa sokulan kişi o zehirin acısını kırk yıl boyunca hissetmeye devam eder."

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, 561; İbn Hibban, Sahih, 7471; İmam Ahmed, Müsned, LV, 191 hasen bir hadistiL

 

 

 

8793 - ... Bize Şube, Süleyman’dan tahdis etti. O Abdullah b. Murre’den, o Mesruk’dan, o Abdullah'tan aziz ve celil olan Allah'ın: "Biz onların azaplarına azap katarız." (en-Nahl, 16/88) buyruğu hakkında: Kıskaçları uzun hurma ağaçlarını andıran akrepler diye açıkladığını nakletmektedir.

 

Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Ravileri Sikadır

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3622- Her Arz Bir Sonrakine Kadar Beş Yüz Yıllık Mesafe Çeker