HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3617- insanların Nebilere -a.s.- Şefaat Etmeleri için Başvurmaları

3618- Biri Sağda, Biri Solda Olmak Üzere Emanetin ve Rahimin Sırat Üzerinde Durmaları

 

8787- ... Bize Ebu Malik Sad b. Tank el-Eşcai, Rib'i b. Hiraş’dan bildirdi. O Huzeyfe b. el-Yeman ile Ebu Hureyre'den şöyle dediklerini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah insanlan bir araya toplayacak. Müminler cennetin yakınlaştırılacağı vakit kalkacaklar ve Adem -salat ve selam ona- 'e gidip: Babamız cennetin bizlere açılmasını iste diyecekler. o: Sizi cennetten babanız Adem'in işlediği günahtan başkası mı çıkardı ki? Ben bu işi yapacak kimse değilim. Siz Allah'ın halili İbrahim'e gidiniz diyecek. Onlar da İbrahim (a.s)'e gidecekler. İbrahim de: Bu işi yapacak ben değilim. Evet, ben öteden öteden bir halil idim. Sizler Allah'ın kendisi ile özel bir surette konuşmuş olduğu nebi Musa'ya gidiniz diyecek. Musa'ya gidecekler, o: Bu işi yapacak ben değilim, sizler Allah'ın kelimesi ve ruhu İsa'ya gidin diyecek. İsa: Ben bu işi yapacak kişi değilim diyecek. Bunun üzerine Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidecekler. O da ayağa kalkacak, kendisine izin verilecek. Onunla birlikte emanet ve rahim de gönderilecek. Her ikisi sıratın sağında ve solunda duracak, sizin ilkleriniz şimşek gibi geçecek." Ben babam anam sana feda olsun. Şimşeğin geçmesi nasıldır? dedim, şöyle buyurdu: "Hiç şimşeğin bir göz açıp kapayacak süre içerisinde nasıl geçip sonra da geri döndüğünü görmedin mi? Sonra (geçecek olanlar) rüzgar gibi geçecek, kuş gibi, develerin hızlıca koşması gibi geçecekler. Onları koşturacak olan amelleridir. Nebiniz ise sıratın üzerinde ayakta durmuş Rabbim esenlik ver, Rabbim esenlik ver diyecek. (Devamla) buyurdu ki: Nihayet insanlar amelleri acze düşecek. Öyle ki adam gelecek ama ancak sürünerek geçebilecek. (Yine Allah Rasulü) buyurdu ki: Sıratın her iki kenarında asılı emirle hareket eden emrolunduğu kimseyi yakalayan kancalar bulunacaktır. Kimisi yara bere alıp kurtulacak, kimisi ateşe yığınların üzerine yığılacak. Ebu Hureyre'nin canı elinde olana yemin ederim ki cehennemin dibi yetmiş yıldır."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 195; Beğavi, Şerhu's-Sünne, XV, 179. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanıImıştır çünkü hadis Müslim'de böylece vardı!'.

 

 

 

8788- ... Bize Hammad b. Seleme, Eyyub es-Sahtiyani’den tahdis etti. O İbn Sirin’den, o Ebu Hureyre (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bir adam kıyamet gününde babası ile karşılaşacak ve ona:

Babacığım (dünyada iken) ben sana karşı nasıl bir evlat idim diyecek, o: En hayırlı evlattın diyecek. Bu sefer: Bugün bana itaat edecek misin diyecek, babası evet diyecek. Adam: Benim izarımdan tut diyecek, o da onun izarından tutacak. Sonra mahlukatı arz ederken (sorgularken) yüce ve mübarek Allah'ın huzuruna gidecek ve: Ey kulum cennet kapılarından dilediğinden gir buyuracak. O adam: Rabbim babam da benimle birlikte, sen bana beni rezil rüsvay etmeyeceğini vaat etmiştin diyecek. (Allah Rasulü) buyurdu ki: Allah babasını anında bir sırtlana dönüştürecek, bu sefer ondan yüz çevirecek. Babası cehennem ateşine yuvarlanacak, kendisi ise (kötü kokudan) burnunu kapatacak. Şanı Yüce ve Mübarek Allah: Kulum o senin babandır buyuracak. o: İzzetin hakkı için değil (istemiyorum) diyecek."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim'in şartına göre sahihtir. Buhari, 3350, 4768, 4769. Buhari'de burada sözü edilen adamın birkaç hadis önce Ebu Said el-Hudri'nin rivayetinde geçtiği üzere İbrahim (a.s) olduğı: açıkça ifade edilmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3619- Nurun insanların Amellerine Göre Paylaştırılması

3620- illiyyun'da alacaklara Dair