HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3616- insanlar Önce Ateşe Uğrayacaklar Sonra (Oradan Çıkacak Olanlar) Amellerine Göre Oradan Çıkacaklar

 

8780- ... Bize Ubeydullah b. Musa tahdis etti, bize İsrail es-Süddi’den şöyle dediğini bildirdi: Murre'ye aziz ve celil olan Allah'ın: "Şüphe yok ki aranızda oraya uğramayacak hiç kimse yoktur" (Meryem, 71) buyruğuna dair soru sordum, o bana tahdis ettiğine göre Abdullah b. Mesud kendilerine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın şöyle buyurduğunu tahdis etmiştir: "İnsanlar cehennem ateşine uğrayacaklar sonra (müminler) oradan amellerine göre çıkıp ayrılacaklardır. Onların ilk (uğrayacak) olanları şimşek gibi sonra rüzgar gibi sonra atın koşması gibi sonra bine ği üzerine eşyasıyla birlikte binmiş kimse gibi sonra bir adamın koşması gibi sonra yürümesi gibi (oradan çıkacaklardır) ."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadis Şube ve İsmail es-Süddi’den rivayet etmiş bulunmaktadır. 

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3158 merfu olarak Hakim'in bundan sonra ibn Mehdi'den diye rivayet edeceği hadiste olduğu gibi merfu olarak rivayet etmiş ve Tirmizi hasen bir hadistir, bunu Şube, esSüddi'den rivayet etmiş olmakla birlikte bunu merfu olarak zikretmemiştir demektedir. Derim ki: O hasen, sahih bir hadistir. Buna dair birtakım şahitler önceden geçti. Daha önce geçen Buhari ve Müslim'de de yer alan Ebu Said el-Hud ri ve Ebu Hureyre'den gelen rivayetler de bunlardandır. ileride Huzeyfe’den de bir şahit gelecektir, buna dair de bir şahit ibı: Mesud'dan da gelecektir. Bir sonrakine de bakınız.

 

 

 

8781- *Bunu bize Kadı Ahmed b. Kamil tahdis etti, bize Ebu Bekr b. Ebi'lAvvam bildirdi, bize Said b. Amir tahdis etti, bize Şube, es-Süddi’den tahdis etti. O Murre'den, o Abdullah'tan: "Şüphe yok ki aranızda oraya uğramayacak hiç kimse yoktur" (Meryem, 71) buyruğu hakkında şöyle dediğin: nakletti: "Oraya uğrayacaklar sonra da amelleri ile oradan çıkacaklar."

Bunu bana Hafız Ebu Ali tahdis etti, bize Ebu Abdurrahman en-Nesai tahdis etti, bize Muhammed b. el-Müsenna tahdis etti, bize Abdurrahman. b. Mehdi tahdis etti. Bize Şube, es-Süddi’den tahdis etti. OMurre'den, o Abdullah'tan: "Şüphe yok ki aranızda oraya uğramayacak hiç kimse yoktur." (Meryem, 71) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletti: "Oraya uğrayacaklar sonra da oradan amelleriyle ayrılacaklar."

 

Abdurrahman b. Mehdi dedi ki: Ben (bu hadisi) Şube'den, o İsrail'den, o es-Süddi’den, o Murre’den, o Abdullah'tan merfu olarak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den diye de tahdis ettim ama bilerek onu rivayet etmiyorum.

 

 

8782- *Bana adaletli Ali b. Hamşaz tahdis etti. Bize Kadı İsmail b. İshak ve el-Huseyn b. el-Fadl el-Beceli tahdis edip dediler ki: Bize Süleyman b. Harb tahdis etti, bize Ebu Salih Galib b. Süleyman b. Harb, Kesir b. Ziyad Ebu Sehl'den tahdis etti. O Munye el-Ezdiyye'den, o Abdurrahman b. Şeybe’den şöyle dediğini nakletti: Biz burada (cehenneme) uğrayış hususunda ihtilafa düştük. Bazıları: Mümin bir kimse oraya girmeyecektir derken, başkaları: (Mü'min kafir) hep birlikte oraya girecekler sonra Allah takva sahiplerini kurtaracaktır dediler. Ona (Cabir b. Abdullah'a) dedim ki: Bizler bu ayet hususunda Basra'da anlaşmazlığa düştük. Kimileri: Ona (cehenneme) bir mümin girmeyecektir derken, başkaları: hep birlikte oraya gireceklerdir sonra da Allah takva sahibi olan kimseleri kurtaracaktır dedi. O (Cabir) parmaklarını kulaklarına götürerek dedi ki: Eğer ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinlemediysem bu ikisi sağır olsun: "Oraya uğramak girmektir. İyi olsun, kötü olsun oraya girmedik hiç kimse kalmayacaktır ama orası (cehennem) mümin için serin ve selamet olacak tıpkı İbrahim için olduğu gibi. Hatta ateşin -yahut cehennemin dedi- zorluğundan bir feryadı dahi duyulacak." Sonra buyurdu ki:

"Sonra Allah takva sahibi olanları kurtaracak, zalimleri ise orada dizleri üzerine çökmüş olarak bırakacaktır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8783- *Bize Ali b. Hucr tahdis etti, bize Davud b. ez-Zibrikan, İsmail b. Ebi Halid'den tahdis etti. O eş-Şabi'den, oMurre el-Hemdani'den, o İbn Mesud’dan rivayet ettiğine göre ona aziz ve celil olan Allah'ın: "Şüphe yok ki aranızda oraya uğramayacak hiç kimse yoktur" (Meryem, 71) buyruğu hakkında soru soruldu, o şöyle dedi: "Sizden oraya uğramayacak hiçbir kimse yoktur. Bu Rabbinin gerçekleştirmeyi üzerine aldığı kesin bir hükümdür. Sonra Allah takva sahibi olanlarını kurtaracak, zalimleri ise orada dizleri üzere çökmüş olarak terk edecektir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8784- * ... Bize el-Mutemir b. Süleyman tahdis edip dedi ki: Babamı şöyle derken dinledim: Bize Katade, Ukbe b. Amr el-Gafir’den tahdis etti. O Ebu Said el- Hudri (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Kıyamet gününde yemin olsun ki bir adam babasının elinden tutacak, onu cennete sokmak isteyecek ancak ateş önünü kesecektir." (Allah Rasulü) buyurdu ki: "Bu sefer: Şüphesiz ki cennete müşrik bir kimse girmeyecektir. Şunu bilin ki Allah her müşrik kimseye cenneti haram etmiştir diye seslenecek." (Allah Rasulü) buyurdu ki: "O adam: Rabbim babam diyecek, bu sefer babasının sureti çirkinleştirilecek ve çok kötü bir şekilde kokacak, o vakit onu bırakacak." (Ebu Said) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabı bu kişinin İbrahim (a.s) olduğu kanaatinde idiler. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise kendilerine bundan fazla bir şey söylemedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Bezzar, Müsned, 94; İbn Hibban, Sahih, 252. Her ikisi de bu yoldan rivayet etmişlerdir. Senedi kavidir. Ebu Hureyre'nin rivayet ettiği ve lafzı bunun gibi olan Buhari, 3350 numaralı hadis de buna şahitlik etmektedir. Buhari'deki bu hadis birkaç hadis sonra Hakim tarafından zikredilecektir.

 

 

 

8785- * ... Bize İsmail b. Ebi Halid, Kays b. Ebi Hazim’den şöyle dediğini tahdis etti: Abdullah b. Revaha ağladı, hanımı da ağladı. Hanımına: Neden ağlıyorsun dedi, o: Senin ağladığını gördüm, ben de ağladım dedi. Abdullah: Bana benim oraya uğrayacağım haberi verildiği halde oradan ayrılıp çıkacağım haberi verilmedi dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8786- * ... Bize Abdurrezzak bildirdi, bize İbn Uyeyne, İsmail b. Ebi Halid'den bildirdi. O Kays b. Ebi Hazim'den şöyle dediğini nakletti: Abdullah b. Revaha başını hanımının kucağına koymuştu, derken ağladı. Bunun üzerine hanımı da ağladı. Hanımına: Neden ağlıyorsun dedi. Hanımı: Senin ağladığını görünce ben de ağladım dedi. Abdullah şöyle dedi: Ben aziz ve celil olan Allah'ın: "Şüphe yok ki aranızda oraya uğramayacak hiç kimse yoktur" (Meryem, 71) buyruğunu hatırladım da ondan kurtulabilecek miyiz, kurtulamayacak mıyız bilemiyorum.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3617- insanların Nebilere -a.s.- Şefaat Etmeleri için Başvurmaları

3618- Biri Sağda, Biri Solda Olmak Üzere Emanetin ve Rahimin Sırat Üzerinde Durmaları