HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3611- insanlar Arasında Azabı En Hafif Olacak Kişi Ebu Talib'tir

 

8774- Hadisin İbn Abbas yoluyla gelen rivayetini de bize Hafız Ebu Cafer Ahmed b. Abdullah Hemdan'da tahdis etti ... Bize Sabit el- Bunani, Ebu Osman en- Nehdi’den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İnsanlar arasında azabı en hafif olacak kişi Ebu Talib'dir. Ayaklarında ateşten bir çift ayakkabı bulunacak ki onlardan dolayı beyni kaynayacaktır."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Her ikisi ittifakla Abdulmelik b. Umeyr, Abdullah b. elHaris’den, o İbn Abbas (r.a)'tan şöyle dediğini nakletti: Ben: Ey Allah'ın Rasulü Ebu Talip seni kolluyor, sana zarar verilmesini önlüyor, senin için gazaba gelip, öfkeleniyordu. Senin ona bir faydan oldu mu? dedim. O şöyle dedi: "Ben onu ateşin örten dalgaları içerisinde gördüm. Oradan kendisini topuklarına varacak kadar bir yere çıkardım" hadisi ile Yezid b. el- Hadd, Abdullah b. Hubab'dan, o Ebu Said'den rivayete göre o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledi şeklindeki hadisini rivayet etmişlerdir. Sözkonusu bu hadise göre Allah Rasulünün huzurunda amcası Ebu Talip sözkonusu edilmiş ve şöyle buyurmuştur: "Muhtemelen kıyamet gününde şefaatimin ona faydası olacak ve bunun sonucunda ancak topuklarına kadar gelen ince bir ateş tabakası içerisine bırakılacaktır. Bundan dolayı da beyni kaynayacaktır."

 

Diğer Tahric: Müslim, 212; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (doğrusu el-Ba's ve'n-Nuşur olmalıdır. -Çeviren-ı, 496. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır,

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3612- Allah'ın Sak (Bacak)ının Üzerini Açması ve Kıyamet Gününde Kulların Secde Etmesi

3613- Cehennem Üzerindeki Köprü ve insanların Üzerinden Geçmesi Hakkında