HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3610- Kıyamet Gününde Ateş Ehlinin Azabı En Hafif Olanlarına Dair

 

8769- * ... Bize Muhammed b. Aclan tahdis edip dedi ki: Babamı Ebu Hureyre (r.a)’den tahdis ederken dinledim: O Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Şüphesiz kıyamet gününde ateş ehli arasında azabı en hafif olan kişi kıyamet gününde ayakkabılarından ötürü beyni kaynayan ateşten ayakkabı giymiş olan bir adam olacaktır."

 

Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir. Ayrıca bu hadisin Abdullah b. Abbas, en-Numan b. Beşir ve Ebu Said el-Hudri'nin Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan diye çeşitli lafızlarla naklettikleri şahitleri de bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, II, 432; İbn Hibban, Sahih, 7472; Darimi, Sünen, II, 340. Hasen, sahih bir hadistir. Bir sonrakine de bakınız.

 

 

 

8770- en-Numan b. Beşir'in rivayet ettiği hadisi bize Şeyh Ebu Bekir b. İshak haber verdi. .. Bize İshak, en-Numan b. Beşir (r.a)’den şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cehennem ehli arasında azabı en hafif olan kişi ateşten ayakkabıları ve ayakkabı bağları bulunan bir kişidir. Bunlardan dolayı beyni (ateş üzerindeki) tencerenin kaynaması gibi kaynar. Bu haliyle birlikte o cehennem ateşi içerisinde azabı kendisinden daha ağır bir kimse olmadığını düşünür. Halbuki o aralarında azabı en hafif olanlarıdır."

 

Bize Şeyh Ebu Bekir haber verdi ... Bize Ebu Usame, el-Ameş’den şöyle dediğini tahdis etti: Ebu Hayseme'yi'de bu hadisi yine en-Numan b. Beşir’den diye zikrederken dinledim.

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 213; Buhari, 6561; Tirmizi, 2604; Beyhaki, el-Ba's, 492-494

 

 

 

8771 - Bana Ebu Bekr Muhammed b. Ahmed b. Baleveyh tahdis etti ... Bize Muhammed tahdis edip dedi ki: Bize İmam Ebu Bekr Muhammed b. İshak b. Huzeyme de tahdis etti. .. Bize Şube tahdis edip dedi ki: Ben Ebu İshak'ı şöyle derken dinledim: enNuman b. Beşir (r.a)'ı hutbe verirken şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Kıyamet gününde cehennem ehlinin azabı en hafif olanları hiç şüphesiz ayağının çukur tarafına bir kor ateş konulup ondan dolayı beyni kaynayan bir adamdır."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 213. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanıimıştır. Çünkü bu hadisi Müslim tahriç etmiştir.

 

 

 

8772- ... Bize İsrail, Ebu İshak'tan bildirdi. O en-Nu man b. Beşir (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Şüphesiz ki kıyamet gününde cehennem ehli arasında azabı en hafif olanları ayaklarının çukur yerlerine iki kor ateş konulup onlardan dolayı (ateş üzerindeki tencerenin ve su güğümünün kaynadığı gibi onlardan dolayı beyni kaynayan bir adam olacaktır."

 

Diğer Tahric: Müslim, 213. Hakim bunda da yanıimıştır. Çünkü hadis bu lafızia vardır.

 

 

 

8773- Hadisin Ebu Said el-Hudri yoluyla gelen rivayetini de bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti ... Bize Hammad b. Seleme, Said el-Cureyri’den ta 1:dis etti. O Ebu Nadra'dan, o Ebu Said el-Hudri (r.a)'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöy:e buyurduğunu nakletti: "Kıyamet gününde cehennemdekiler arasında azabı en hafif olan kişi ateşten iki ayakkabı giyinmiş olan bir adamdır. Onlardan dolayı beyni kaynar. Onlardan kimileri diğer azap bölümleriyle birlikte diz kapaklarına kadar ateş içinde olacak, kimileri diğer azap bölümleri ile birlikte omuzlarına kadar (ateşte) olacak, kimileri diğer azap çeşitleri ile birlikte gırtlağına kadar (ateşte) olacak, kimileri ise tamamen ateşin içerisinde gömülü bulunacak."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahric etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 211'de kısmen; Beyhaki, el-Ba's, 495

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3611- insanlar Arasında Azabı En Hafif Olacak Kişi Ebu Talib'tir