HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3609- Kolay Hesaba Dair

 

8767- * ... Bize Muhammed b. İshak, Abdulvahid b. Hamza’dan tahdis etti. O Abbad b. Abdullah b. ez-Zubeyr’den, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğin: nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı: "Allah'ım beni kolay bir şekilde hesaba çek buyururken dinledim. (Aişe) dedi ki: Ben: Ey Allah'ın Rasulü kolay hesap ne demektir? dedim, o şöyle buyurdu: "Onun günahlarına bakılarak bu günahlarının cezalandırılmayıp, affedilmesidir. Çünkü o gün inceden inceye hesaba çekilen kişi helak olur. Mümine batan dikene varıncaya kadar isabet eden her bir musibeti Allah onun günahlarına kefaret için bir sebep kılar."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bu hadisi bı:. lafızlarla tahriç etmemişlerdir. Bunun şahidi de Aişe (r.anha)’den gelen şı:. hadis-i şeriftir:

 

 

 

8768- *Bunu bize Ebu Said Ahmed b. Yakub es-Sakafi haber verdi. .. Bize Harami b. Umare tahdis etti, bize el- Hariş b. el- Hırrid tahdis etti. Bize İbn Eb Muleyke, Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımdan geçti. O sırada ben ellerimi kaldırmış ve: "Allah'ım beni kolay bir şekilde hesaba çek" diyordum. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sen bu hesabın nasılolduğunu biliyor musun?" dedi. Ben: Aziz ve celil olan Allah kitabında: "O kolay bir hesap ile hesaba çekilecek." (el-İnşikak, 84/8) buyurmaktadır dedim. Allah Rasulü bana: "Ey Aişe şüphesiz ki hesaba çekilen davayı kaybeder. Burada sözkonusu edilen yüce Allah'ın huzurundaki geçittir" buyurdu.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3610- Kıyamet Gününde Ateş Ehlinin Azabı En Hafif Olanlarına Dair