HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3602- Dünyadaki Haksızlıklardan Arındırılmadıkça Cennetlikler Cennete Girmeyecektir

 

8746- ... Bize Said, Katade’den bildirdi. O Ebu'l-Mütevekkil’den, o Ebu Said el- Hudri (r.a.)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Cennetlikler sıratı geçtikten sonra bir köprü başında alıkonulacaklardır. Dünyada iken birbirlerine yaptıkları haksızlıklar dolayısıyla birinin hakkı diğerinden alınacak. Nihayet arındırılıp, tertemiz edilmelerinden sonra cennete girmeye izin verilecek. Andolsun ki onlardan her birisinin ahiretteki konaklayacağı yeri bilip, tanıması dünyadaki evini bilip tanımasından daha ileri derecededir."

 

Katade dedi ki: Ebu Ubeyde b. Abdullah b. Mesud dedi ki: Bu (halleri) ancak Cuma namazlarını bitiren cemaatin (evlerine) dağılmalarını andırır.[Sahih]

 

 

8747- * ... Bana Abdurrahman b. Meysere, Ebu Hani el-Havlani'den haber verdi. O Ebu Abdurrahman el-Hubuli'den, o Abdullah b. Amr b. el-As (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O günde insanlar alemlerin Rabbi huzurunda duracaklardır" (el-Mutaffifin, 6) ayetini okudu ve Allah Rasulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Okların torbalarında toplandığı gibi Allah'ın sizleri elli bin yıl bir araya getireceği sonra da size bakmayacağı vakit haliniz ne olacak?"

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahric etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecma, VII, 13S'te Taberani, Kebir'de bunu rivayet etmiş olup, ravileri sikadırlar demektedir.

 

 

 

8748- ... Bana Muhammed b. Amr el-Leysi, Yahya b. Abdurrahman b. Hatıb’dan tahdis etti. O Abdullah b. ez-Zubeyr, o ez-Zubeyr (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Şu ayet ve sure yani: "Muhakkak sen de öleceksin, hiç şüphesiz onlar da öleceklerdir. Sonra muhakkak sizler kıyamet gününde Rabbinizin huzurunda muhakeme olacaksınız" (Zümer, 30-31) ayetleri nazil olunca ez-Zubeyr: Ey Allah'ın Rasulü özelolarak işlemiş olduğumuz günahlarla birlikte dünyada aramızda olup bitenlerin davası tekrar görülecek mi? dedi. Allah Rasulü: "Evet, her bir hak sahibine hakkı tamamen verilinceye kadar yeniden davalarınız görülecektir" buyurdu. ez-Zubeyr: O halde Allah'a yemin ederim ki iş pek çetindir dedi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3236; İmam Ahmed, Müsned, i, 164; el-Ba's, no: 29

 

 

 

8749- * ... Bize Hilal b. El-Ala er-Rakki, Zeyd b. Ebi Uneyse'den tahdis etti. O el-Kasım b. Avf eş-Şeybani’den şöyle dediğini nakletti: İbn Ömer (r.a)'ı şöyle derken dinledim: Bizler bir süre şu: "Muhakkak sen de öleceksin, hiç şüphesiz onlar da öleceklerdir. Sonra muhakkak sizler kıyamet gününde Rabbinizin huzurunda muhakeme olacaksınız" (Zümer, 30-31) ayetlerinin ancak bizlerle kitap ehli hakkında indiğine kanaat getirerek bir süre yaşadık.

Ben dedim ki: Peki muhakeme olacağız ama biz Allah'tan başkasına ibadet etmiyoruz. Dinimiz de İslam'dır, kitabımız Kur'an'dır. Ne değişmiştir, ne de tahrife uğramıştır, ebediyen de uğramayacaktır. Kıblemiz Kabe'dir. Bize haram olan yahut bizim haremimiz birdir. Nebimiz Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dır. Biz nasıl olur da birbirimizle davalaşacağız. Sonunda birbirimize karşı kılıçlarımızı çekince bunun bizim hakkımızda inmiş olduğunu anladım.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8750- * ... Bize Yahya b. Raşid el-Mazini tahdis etti, bize Davud b. Ebi Hind, İkrime’den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)'tan şöyle dediğini nakletti: Nafi b. el-Ezrak ona yüce Allah'ın: "Bu onların konuşamayacakları bir gündür." (Mürselat, 35); "Kıpırdanan dudakların fısıltısından başkasını duyamayacaksın." (Taha, 108); "Onlardan bir kısmı diğer bir kısmına  yönelip, biri diğerine soru sorarlar." (es-Saffat, 27) ve: "İşte alın okuyun kitabımı" (el-Hakka, 19) buyrukları hakkında soru sorarak bu ne demektir dedi. İbn Abbas şöyle dedi: Ne oluyor sana sen bunlara dair benden önce kimseye soru sordun mu? Nafi, hayır dedi. İbn Abbas şu cevabı verdi: Eğer sormuş olsaydın helak olmuş olurdun çünkü Şanı Yüce Allah: "Gerçek şu ki Rabbinin yanında bir gün sayacağınız bir yıl gibidir" (Hac, 47) buyurmuyor mu? Nafi, evet dedi. (İbn Abbas) şüphesiz bugünlerden her bir gün miktarı için bu çeşitli hallerden bir hal olacaktır.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3603- ibn Vehb, Kitabu'l-Ehval (Dehşetli Haller Kitabın)'i Dinleyerek Vefat Etti