HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3603- ibn Vehb, Kitabu'l-Ehval (Dehşetli Haller Kitabın)'i Dinleyerek Vefat Etti

 

8751- *Bana adaletli Ebu Muhammed Abdullah b. Muhammed b. Ziyad haber verip dedi ki: İmam Ebu Bekr Muhammed b. İshak b. Huzeyme'yi şöyle derken dinledim: Yunus b. Abdula'la es-Sadafi'ye, Abdullah b. Vehb'in ölüm sebebini sordum, o şöyle dedi: Ona Kitabu'l-Ahval (dehşetli haller kitabı) okunuyordu. Bu arada ona bir haber okununca baygın olarak yere düştü, biz de onu taşıyıp eve götürdük. Vefat edinceye kadar hastalığı devam etti. Allah ondan razı olsun.

 

 

8752- * ... Bize Musa b. A'yen, Leys b. Ebi Süleym’den tahdis etti. O Ebu İshak'tan, o Sıla b. Zufer’den, o Huzeyfe (r.a)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Kıyamet gününde insanların efendisi benim, Rabbin: beni çağıracak ben de şöyle diyeceğim: Buyur Rabbim emrine hazırım, sen çok mübareksin. Buyur, emret senin merhamet ve inayetini dilerim. Hidayet bulan senin hidayete erdirdiğin kimsedir, işte kulun senin huzurundadır. Senden yine ancak sana sığınılır, yine sana sığınılarak senden kurtulmak ancak mümkündür. Senin Şan'ın pek mübarektir ey beytin Rabbi!" (Allah Rasulü ayrıca) buyurdu ki: "Şüphesiz iffetli bir kadına yapılan bir iftira yüz yıllık ameli yerle bir eder."

 

Bunu Müslim şahit olarak tahriç etmiş bulunmaktadır.

 

 

 

8753- * ... Bize Ebu Muaviye, Muhammed b. Hazim, Musa b. Müslim esSağir’den tahdis etti. O Hilal b. Yesar'dan, o Um ed-Derda (r.anha)'dz.=. şöyle dediğini nakletti: Ebu'd-Derda'ya: Diğer adamların misafirleri için yapmak istediklerini sen de kendi misafirlerin için neden yapmıyorsun? dedim. O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Sizin önünüzde aşılması çok zor sarp bir yokuş vardır. Onu ağır yük sahipleri aşamazlar. Bu sebeple ben de o yokuşu (aşabilmek) için ağırlıklarımı hafifletmek istiyorum."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Keşfu'l-Esta,'da belirtildiği üzere bunu Bezzar, Müsned, 3696'da rivayet etmiş olup, Heysemi, Mecma, X, 263'te ravilerinin sika olduklarını söylemiştir. Hadisi ayrıca Temmam, Fevaid, 1622; Terğib, IV, 13l'de zikretmiş ve senedi hasendir demiştir.

 

 

 

8754- * ... Bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti, bize Ebu Davud tahdis etti, bize Şube, Halid el- Hazza’dan şöyle dediğini nakletti: Ebu Osman en-Nehdi'yi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu diye tahdis ederken dinledim: "Kıyamet gününde bir adamın sahifesi kaldırılır ama Ademoğullarına yapmış olduğu haksızlıklar onun peşini sürekli takip eder. Nihayet onun tek bir hasenesi dahi kalmaz, bu sefer onların günahlarından ona eklenir." (Halid dedi ki: Ben ona dedim ki -ya da (Halid) şöyle dedi: Asım ona dedi ki- ey Ebu Osman sen bunu kimden rivayet ediyorsun. O şöyle dedi: Selman, Sad Ye İbn Mesud deyip, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabından altı ya da yedi kişinin adını sayıncaya kadar devam etti. Şube dedi ki: Ben Asım'a bu hadisi sordum, o da bana bu hadisi Ebu Osman’dan, o Selman’dan diye tahdis etti. Osman b. Attab'ın da bana haber verdiğine göre o bunu Ebu Osman’dan dinledi. O da bu hadisi Selman’dan ve Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın (daha başka) ashabından dinledi."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir .

 

 

 

8755- * ... Bize el-Kasım b. Abdulvahid, Abdullah b. Muhammed b. Akil’den tahdis etti. O Cabir b. Abdullah (r.a)'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabından bir adamdan kısas hakkında bir hadis ulaştı. Ben o hadisi Allah Rasulünden dinlememiştim. Bunun için bir deve satın alıp, ona yükümü vurdum. Sonra o sahabiye gitmek için bir ay yol aldım, nihayet Mısır'a -ya da Şam'a dedi- vardım. Abdullah b. Dneys'in yanına gittim ve şöyle dedim: Senden bana naklettiğin bir hadis ulaştı. Sen bunu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan duymuşsun, ben ise bu hadisi duymamıştım. Hadis kısasa dairdir. (Bizzat senden) onu duymadan önce ölmekten korktum. Abdullah dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Kullar -yahut insanlar dedi- çıplak ayaklı, elbisesiz, sünnetsiz, tam sağlıklı olarak haşredileceklerdir. Beraberlerinde hiçbir şeyolmayacaktır sonra onlara uzaktakinin tıpkı yakındaki gibi duyabileceği ber sesle şöyle seslenecek:

Ben melik'im, ben deyyan'ım, mutlak egemenim ve mutlak hakimim. Cennet ehlinden herhangi bir kimsenin cehennem ehlinden herhangi bir kişiye yapmış olduğu bir haksızlığın sorumluluğu olduğu halde -ondan onun kısasını yaparak (hakkını almadan) cennete girmemesi gerekir. Cehennem halkından herhangi bir kimsenin de cehenneme cennet halkından herhangi birisine yapmış olduğu bir haksızlık bulunduğu halde ona onun kısasını uygulamadan (hakkını almadan) cehenneme girmemesi gerekir, hafifbir tokat olsa da." (Abdullah b. Dneys) dedi ki: Biz: Aziz ve celil olan Allah'ın huzuruna çıplak ayaklı, sünnetsiz ve hilkatimiz tam olarak gideceğimize göre bu nasılolacak? dedik. Allah Rasulü: "Hasenat (iyilikler) ve seyyiat (kötülükler) ile" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, III, 120'de muallik olarak; el-Edebu'l-Müfred, 970; İmam Ahmed, Müsned, III, 495; el-Ba's, s. 57; Temmam, Fevaid, 1746. Buna dair değerlendirmeler geniş bir şekilde daha önce II, 438'de (3690 numaralı hadisin notunda) geçmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3604- Allah Canlı Hayvanlar Arasında Kısası Takdir Buyurmuştur