HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3601- Kıyamet Gününde Güneş insanlar Terleyecek Kadar Yere Yaklaşacaktır

 

8744- * ... Bize İbn Vehb bildirdi, bana Amr b. el- Haris'in haber verdiğine göre Ebu Uşşane el-Meafiri kendisine Ukbe b. Amir el-Cuheni (r.a.)'yi şöyle derken dinlediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: 

"Güneş yere oldukça yaklaşacak, insanlar da terleyecek. İnsanlardan kimisinin teri topuklarına kadar ulaşacak, kimisinin bacağının ortasına kadar varacak, kimisinin diz kapaklarına, kimisinin kalçasına kadar ulaşacak, kimisinin böğrüne kadar varacak, kimilerinin omuzlarına kadar ulaşacak, kimilerinin boynuna kadar gelecek, kimilerinin de ağzının ortasına kadar gelecek." (Ukbe) eliyle işaret edip, onunla ağzına gem gibi yaptı. Rasululla (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı böyle yaparken gördüm. "Kimi de teri tamamen örtecek." Sonra da elini işaret etmek üzere vurdu ve elini başına değdirmeden avucunu sağa ve sol2. daire şeklinde çevirerek dolaştırdı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahr:etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 7329; Mecma, X, 33S'te hadisin İmam Ahmed, Müsned, (IV, 157) ve Taberani, Kebir, (XVII, 844)'de rivayet edildiğini belirtip, Taberani'nin senedi ceyyiddir demektedir. 

 

 

 

8745- * ... Bize Abdulhamid b. Cafer tahdis etti, bana babam Said b. Umeyr'den şöyle dediğini tahdis etti: Abdullah b. Ömer ile Ebu Said el-Hudri (r.anhuma)'nın yanında bir Cuma günü oturdum. Onlardan biri: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı: "Ter insanları gemleyecektir" dedi, diğeri: "Kulak yumuşaklarına kadar" dedi, öteki: "Onu gemleyecektir" dedi. İbn Ömer: Parmağını kulak yumuşağının altına götürdü.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahric etmemişlerdir. 

 

Diğer Tahric: Mecma, X, 33S'te belirtildiği üzere bunu İmam Ahmed ve Ebu Ya'la bu yoldan bu lafızlarla tahriç etmişler ve Said b. Umeyr dışında ravileri Sahih'in ravileridir, o da sika birisidir demektedir. Hafız İbn Hacer de el-Metalibu'l-Aliye, 4616'da Ebu Ya'la tarafından rivayet ettiğini belirterek Hakim tarafından rivayet edildiğini de söylemiş ve senedi sahihtir demiştir. Derim ki: Bu hadisi Buhari ve Müslim, İbn Ömer'den mevkuf olarak rivayet etmişlerdir. Buhari, 6616; Müslim, 2862. Tirmizi ise bunu hem merfu, hem de mevkuf olarak 242a ve 3333'te rivayet etmiş, İbn Mace merfu olarak 8278'de rivayet ettiği gibi yalnızca İbn Ömer'den rivayet etmiş bulunmaktadır. Hakim bu hadisi ileride Müstedrek, IV, 600 (8833 numara ile) yeniden zikredecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3602- Dünyadaki Haksızlıklardan Arındırılmadıkça Cennetlikler Cennete Girmeyecektir