HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3600- Makam-ı Mahmud'a Dair

 

8742- * ... Bize İbrahim b. Sad, İbn Şihab’dan tahdis etti. O Ali b. Huseyn’den, o Cabir (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kıyamet gününde yer -Rahman'ın azameti sebebiyle- alabildiğine uzatılacaktır. Sonra yine de Ademoğullarından hiçbir beşerin ayaklarını koyduğu yerin dışında başkaca bir yeri olmayacaktır. Sonra ben insanlar arasında ilk olarak davet edileceğim (Rahman'ın huzurunda) secdeye kapanacağım. Sonra bana izin verilecek, ayağa kalkıp şöyle diyeceğim: Rabbin: -Rahman'ın sağ tarafında bulunan ve Allah'a yemin ederek söylüyorum ki önceden asla onu görmemiş bulunan Cebrail'i kastederek- bu bana senin kendisini bana elçi olarak gönderdiğini haber verdi." (Devamla) buyurdu ki: "Cebrail ise hiç konuşmayıp, susacak, nihayet Allah doğru söylemiştir buyuracak. Sonra bana şefaatte bulunmama izin verilecek. Şöyle diyeceğim: Rabbim kulların sana yerin her tarafında ibadet ettiler. İşte Makam-ı Mahmud odur."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadisi Yunus b. Yezid ve Ma'mer b. Reşid ez-Zühri’den mürsel olarak rivayet etmişlerdir:

 

 

 

8743- *Hadisin Yunus yoluyla gelen rivayetini bize Ebu'l-Abbas Muhan:med b. Yakub tahdis etti ... Bize İbn Vehb bildirdi, bana Yunus, İbn Şihab'dan haber verdi. O Ali b. el-Huseyn'den, o ilim ehlinden -bizzat dinlemeksizin bir adamdan tahdis ettiğine göre yer kıyamet gününde alabildiğine uzatılacaktır dedikten sonra hadisi buna yakın olarak zikretti.

Hadisin Ma'mer yoluyla gelen rivayetini de bize Muhammed b. Ali esSan'ani haber verdi. .. Bize Ma'mer, ez-Zühri’den, o Ali b. el-Huseyn’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamet gününde yer uzatılır" dedikten sonra hadisi aynen önceki gibi zikretti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3601- Kıyamet Gününde Güneş insanlar Terleyecek Kadar Yere Yaklaşacaktır