HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3599- "O Gün Yer Başka Bir Yerle Değiştirilecektir" (ibrahim, 48) Ayetinin Açıklaması

 

8741- * ... Bize Şube tahdis edip dedi ki: Ebu İshak'ı şöyle derken dinledim: Hubeyre b. Yerim'i şöyle derken dinledim: Abdullah b. Mesud (r.a): "O gün yer başka bir yerle değiştirilecektir" (İbrahim, 48) buyruğunu okuyarak şöyle dediğini dinledim: Gümüş gibi bembeyaz, tertemiz, üzerinde kan dökülmemiş, içerisinde tek bir günah dahi işlenmemiş bir yer (olacaktır) Davetçi sesini onlara işittirecek ve göz onları görecektir. Onlar çıplak ayaklı elbisesiz ayakta duracaklardır. Sona ise ter (onların çenelerine kadar varıp) onları gemleyecektir.

Bu hadis Ebu İshak'tan, o Amr b. Meymun’dan, o Abdullah'tan diye de rivayet edilmiştir.

Bunu bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Ahmed el-Mahbubi Merv'de haber verdi ... Bize İsrail, Ebu İshak'tan şöyle dediğini bildirdi: Ben Amr b. Meymun'u, Abdullah'tan aziz ve celil olan Allah'ın: "O gün yer başka bir yerle değiştirilecektir." (İbrahim, 48) buyruğu hakkında şöyle dediğini tahdis ederken dinledim: Bembeyaz, tertemiz, üzerine hiçbir kan dökülmemiş, üzerinde hiçbir günah işlenmemiş bir yer ile (değiştirilecektir). Davetçi sesini onlara işittirecek, göz onları görecektir. Yaratıldıkları gibi çıplak ayaklı ve elbisesiz olacaklardır. Nihayet ter onları (çenelerine kadar vararak) gemleyecektir.

 

Bu her iki senedi de Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih olan bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, 9001, 10323 mevkuf ve merfu olarak rivayet ettiği gibi, Mecmau'l-Bahreyn, 3351'de belirtildiği üzere Evsat'ta da mevkuf olarak rivayet etmiş, Heysemi, Mecma, VII, 45'te ise: Merfu olan rivayetinin senedinde Cerir b. Eyyub el-Beceli vardır, o metruk bir ravidir, mevkuf olan rivayetin senedi ise ceyyiddir demektedir. Derim ki: Böyle bir şey kişisel görüşe dayanılarak söylenemez, doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3600- Makam-ı Mahmud'a Dair