HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3594- Son Haşredilecek Olanlar Muzeyne'den iki Çoban Olacaktır

 

8733- ... Bize el-Leys b. Sad, Akil b. Halid'den tahdis etti. O İbn Şihab’dan, o Said b. el-Museyyeb’den, o Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz en son haşredilecek olanlar Müzeyne'den iki çoban olacaktır. Bunlar Medine'ye koyunlarına seslenerek geleceklerdir. Ancak koyunlarının yabanileştiklerini görecekler. Nihayet Seniyyetu'l- Veda denilen yere ulaşacakları vakityüzleri üzereyıkılacaklar."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. 

 

Diğer Tahric: Buhari, 1775; Müslim, 1389; İmam Malik, Muvatta, II, 888. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanıImıştır.

 

 

 

8734- * ... Bize İshak b. Yahya b. Talha b. Ubeydullah, Mabed b. Halid’den şöyle dediğini bildirdi: Mescide girdim, orada bitlerini ayıklayan yaşlıca bir adam gördüm. Ona selam verdim, o da selamımı aldı yanına oturdum. Amcacığım sen kimsin? dedim. O: Asıl sen kimsin kardeşimin oğlu dedi. Ben:

Ben, Mabed b. Halid'im dedim. O: Merhaba sana (hoş geldin) ben senin babanı tanıdım. Dımaşk'ta benimle birlikte idi. Ben baban ile birlikte -Şam'da bir şehir olan- Bab-u Azra'da ilk duran atlı biz idik dedi. Ben: Sen kimsin? dedim. O: Ben Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından Ebu Seriha el-Gıfari'yim dedi. Ben:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan bana hadis nakleder misin? dedim. O dedi ki: Tabi, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Müzeyne'den iki adam haşredilecek. Bunlar insanlardan en son haşredilecek kişilerdir. Daha önceden çıkmış oldukları bir dağdan geri döneceklerinde insanların (kaldıkları yerin) belirgin işaretlerinin yanına varacakları sırada yerde bulunan (canlı) ların yabanileşmiş olduklarını görecekler. Nihayet Medine'ye gelecekler. Medine'nin en yakınına ulaşacakları vakit insanlar nerede diyecekler, hiç kimseyi göremeyecekler. Onlardan biri: İnsanlar evlerinde (olmalı)dır diyecek ve her ikisi de evlere girecekleri vakit evlerde hiç kimsenin bulunmadığını görecekler. Yataklar üzerinde tilkilerin, kedilerin bulunduğunu görecekler. Bu sefer insanlar nerede diyecekler, onlardan biri: İnsanlar mescitte olmalıdır diyecek. Mescide gidecekler, orada da hiç kimseyi bulamayacaklar. Yine insanlar nerede diyecekler, onlardan biri: İnsanlar pazardadır. Pazarlar(daki alışverişleri) onları meşgul etmiştir diyecekler ye çıkıp pazarlara gidecekler. Orada da kimseyi bulamayacaklar. Tekrar yola koyulup, Seniyye(tu'l-Veda)'ye gelecekler. Orada iki melekle karşılaşacaklar, melekler onları ayaklarından yakalayarak mahşer yerine onları sürükleyecekler. İşte bu ikisi insanlar arasında en son haşredilecek kişilerdir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3595- Nebi (s.a.v.): "Cennetliklerin Yarısının Sizler Olacağınızı Ümit Ederim"