HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3595- (Cehennemliklerin çıkarılması ve miktarı) Nebi (s.a.v.): "Cennetliklerin Yarısının Sizler Olacağınızı Ümit Ederim"

 

8735- * ... Bize İshak b. İbrahim ed-Deberi tahdis etti. Bize Abdurrezzak bildirdi. Bize Ma'mer, Katade’den bildirdi. O Enes (r.a)'ten şöyle dediğini nakletti: "Ey insanlar Rabbinizden sakının çünkü kıyametin sarsıntısı büyük bir şeydir." (Hac, 1) ayeti Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir yolculuğunda iken nazil olunca bu ayeti yüksek sesle okudu ta ki ashabı onun yanına gelince şöyle buyurdu: "Sizler bugünün hangi gün olduğunu biliyor musunuz? Bugün (ayetin sözünü ettiği hal) Allah'ın Adem'e: Ey Adem kalk, cehenneme gidecek olan kafileyi her bin kişiden 999 kişi olmak üzere gönder diyeceği gündür." Bu sözler Müslümanlara ağır geldi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Doğru işler yapınız, amellerinizde itidalli olun, aşırıya gitmeyin. Size müjde olsun ki nefsim elinde olana yemin ederek söylüyorum sizler sair ümmetlere göre devenin yan tarafındaki bir ben yahut bir atın bacağındaki tüy bitmeyen çıkıntı durumundasınız. Sizinle birlikte iki tür mahlukat vardır ki bunlar her ne ile birlikte bulunurlarsa mutlaka onun sayısını çoğaitırlar. (Bunlar) Ye'cuc ile Me'cuc ve cin ve insan kafirlerinden ölmüş bulunanlardır."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Bunu bize Abdullah b. Muhammed ed-Devraki haber verdi. Bize İmam Muhammed b. İshak tahdis etti, bize Muhammed b. Yahya tahdis etti. Bize Abdurrezzak tahdis etti ve hadisi aynen bunun gibi zikrettikten sonra Muhammed b. Yahya sonunda şunları söylemiştir: Bu hadis bize göre Enes'ten mahfuz değildir. Ancak bize göre mahfuz olan rivayet Katade'den, el-Hasan’dan, o İmran b. Husayn'dan diye gelen rivayetidir. Bunu bize Abdussamed tahdis etti, bize Hişam, Katade’den tahdis etti. O el-Hasan’dan (nakletti).

İmamlar imamı Muhammed b. Yahya ez-Zühri -r.a.- hüküm vermiş ve Muhammed b. İsmail ile Müslim b. el-Haccac -r.a.- bu hususta bir harf tahriç etmemiş ve Hasan'ın, İmran b. Husayn’dan hadis dinlemediğine hüküm vermişlerdir.

Hakim -yüce Allah'ın rahmeti üzerine olsun- dedi ki: Ancak benim kanaatime göre el-Hasan, İmran b. Husayn'dan hadis dinlemiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 7354; Mecma, X, 394'de Ebu Ya'la (3122) tarafından rivayet edildiğini belirterek ravilerinin sika olduklarını söylemiştir. Hadisi İbn Cerir, XVII, 112'de İbn Kesir, III, 214'te belirttiği üzere de Tefsir'inde İbn Ebi Hatim de rivayet etmiştir. Ayrıca bk. ed-Durru'l-Mensur, VI, 5'te gösterilen kaynaklar. Hadis daha önce I, 29'da (86 numara ile) muhtasar olarak (ama buradakinden daha etraflı bir şekilde) geçti. Hadisin ileride gelecek bir başka illeti daha vardır. (Hadis aynı zamanda 2971 ve 3502 numaralı rivayetler olarak da geçmiş bulunmaktadır.)

 

 

 

8736- Bu hadisi bize adaletli Ali b. Hamşaz tahdis etti ... Bize Muaz b. Hişam tahdis etti, bana babam Katade’den tahdis etti. O el-Hasan’dan, o İmran b. Huseyn (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Bir seferde yolda Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte idik. Ashabı yolculukta birbirlerinden uzak düşmüşlerdi. o: "Ey insanlar Rabbinizden sakının çünkü kıyametin sarsıntısı büyük şeydir." (el-Hac, 2211) Ebu Musa ise yüce Allah'ın: "Fakat Allah'ın azabı pek şiddetlidir" (Hac, 2) buyruğuna kadar okudu. Allah Rasulünün ashabı bunu işitince bineklerini hızlıca sürdüler ve Allah Rasulünün söyleyecek sözlerinin olduğunu bildiler. o: "Sözü geçen günün hangisi olduğunu biliyor musunuz" buyurdu. Onlar: Allah ve Rasulü en iyi bilir dediler. Şöyle buyurdu: "O gün Adem'e Rabbinin seslenerek: Ey Adem cehenneme gidecek kafileyi yola çıkar. Her bin kişiden 999 kişi cehennemde, bir kişi de cennette (olacaktır)." Ashabı ümitsizliğe kapıldılar öyle ki hiçbiri gülümseyip de ön dişini göstermedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabının bu halini görünce şöyle buyurdu: "Siz amel ediniz ve size müjdeler olsun ki Muhammed'in nefsi elinde bulunana yemin ederim sizler iki tür yaratılmış ile birlikte bulunacaksınız. Bunlar her ne ile birlikte olurlarsa mutlaka onu çoğaItırlar. Bunlar Ye'cuc ve Me'cuc ile Ademoğullarından ve iblisin evlatlarından helak olanlardır." Bu ashabın içinde bulundukları sıkıntıyı giderdi. Sonra şöyle buyurdu: "Amel ediniz ve müjde olsun sizlere! Muhammed'in nefsi elinde olana yemin ederim ki sizlerin insanlar arasındaki durumunuz bir devenin yan tarafındaki bir ben yahutta bir atın bacağında tüy bitmeyen çıkıntı gibisiniz."

 

Bu hadisi Said b. Ebi Arube de Katade’den böylece rivayet etmiş bulunmaktadır .

 

 

 

8737- ... Bize Ravh b. Ubade tahdis etti, bize Said b. Ebi Arube ve Hişam b. Ebi Abdullah, Katade'den tahdis etti. O el-Hasan’dan, o İmran b. Husayn'den şöyle dediğini nakletti: Seferlerinden birisinde biz Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte iken diyerek hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

Biz bu hadisi Abdullah b. Abbas (r.a)'tan da rivayet etmiş bulunuyoruz. 

 

 

 

8738- * ... Bize Abbad b. el-Avvam, Hilal b. Habbab’dan tahdis etti. O İkrime’den, o İbn Abbas (r.a)'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında ashabı da bulunduğu halde, şu: "Ey insanlar Rabbinizden korkun çünkü kıyametin sarsıntısı büyük bir şeydir." (Hac, 1) ayetini sonuna kadar okudu ve şöyle buyurdu: "O günün hangi gün olduğunu biliyor musunuz?" Ashab: Allah ve Rasulü en iyi bilendir dediler. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "O gün Allah'ın Adem'e kalk da cehenneme gidecek kafileyi gönder -yahutta: cehenneme bir kafile gönder dedi- diyeceği gündür. Adem: Rabbim kaç kişiden (kaçı bu kafilede olacak) diyecek. Allah: Her bin kişiden 999 kişi cehenneme, bir kişi cennete buyuracak." Bu onlara ağır geldi ve üzüntü ve keder onları sardı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben sizlerin cennetliklerin yarısı olacağınızı ümit ediyorum" buyurdu. Buna da sevindiler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Amel edin ve size müjdeler olsun ki siz iki tür mahlukat arasında bulunacaksınız ki bunlar kiminle birlikte olurlarsa mutlaka onu çoğaltırlar. Bunlar Ye'cuc ile Me'cuc'dur. Sizin insanlar arasındaki yahut ümmetler arasındaki durumunuz bir devenin yan tarafındaki bir ben yahutta devenin kolundaki tüy bitmeyen tümsek gibidir. Benim ümmetim bin paydan bir paydır."

 

Bu, bu fazlalıkla sahih bir hadis olup Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Keşfu'l-Estar'da belirtildiği üzere bunu Bezzar, Müsned, 2235'te Said b, Süleyman yoluyla böylece rivayet etmiştir. Bezzar, Müsned'inde: Biz bu hadisin İbn Abbas'tan bu senetten başka bir yolla rivayet edildiğini bilmiyoruz demektedir. Heysemi de Muhtasaru'z-Zevaid, 1485'te geçtiği üzere sahihtir demiş, Mecma, X, 394'de ravilerinin sika olduklarını belirttikten sonra bir kısmı sahihte yer almıştır demektedir. Derim ki: Bu hadisin daha önceden şahitleri de geçmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3596- Allah Nezdinde Yaratılmışların En Değerlisi Ebu'I-Kasım Muhammed Mustafa (s.a.v.)'dır

3597- Nebi (s.a.v.)'e Yüce Allah'ın Sağında Bir Kürsi Bırakılacaktır