HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3592- Kıyamet Gününde insanlar Üç Grup Halinde Haşredileceklerdir

 

8728- ... Bana Ebu't-Tufey Amir b. Vasile, Huzeyfe b. Esid’den tahdis etti. O Ebu Zerr (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Bana doğru sözlü ve doğruluğu tasdik edilmiş olan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tahdis etti: "İnsanlar üç grup halinde haşredileceklerdir. Bir grup yemek yemiş, giyimli ve binekli olarak, bir grup yürüyerek ve koşarak, bir grup ise meleklerin cehennem ateşine yüz üstü çekip sürüklediği kimseler olarak haşredileceklerdir." Biz: Ey Ebu Zerr bunları da, öbürlerini de tanıdık. Bu yürüyen ve koşanların hali nedir? dedik. O: Allah bineklere afet salacak ve binekleri olmayacak.

 

Bu el-Velid b. Cumey'a kadar senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Nesai, IV, 116; el-Ba's, s. 54; Hakim, Müstedrek, II, 367 (3441 numaralı hadis) senedi hasendir.

 

 

 

8729- Bize Fakih Ebu Bekr Ahmed b. Selman b. el-Hasan, Bağdat'ta tahdis etti ... Bize Behz b. Hakim b. Muaviye tahdis etti.

Bize Hafız Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub -lafız kendisinin olmak üzere- tahdis etti. .. Bize el- Mutemir tahdis edip dedi ki: Ben Behz b. Hakim b. Muaviye'yi babasından tahdis ederken dinledim: O dedesinden şöyle dediğini nakletti: Ey Allah'ın Rasulü bana nereyi emrediyorsun, benim için seç dedim. (Muaviye) dedi ki: Eliyle Şam tarafını gösterdi ve şöyle dedi: "Şüphesiz sizler bineksiz olarak, binekli olarak haşredileceğiniz gibi (kiminiz) burada -eliyle de göstererek- yüzleriniz üzere sürüklenip çekileceksiniz" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadisi ayrıca Ebu Kaza Suveyd b. Cubeyr de Hakim b. Muaviye’den Behz'in rivayet ettiği gibi rivayet etmiştir. Bununla birlikte Behz de güvenilir birisidir, ayrıca rivayetinde bir mutabia ihtiyacı yoktur. 

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2424, 3143; İmam Ahmed, Müsned, V, 53; Taberani, Kebir, 870 vd., XIX, 977 hasen bir hadistir.

 

 

 

8730- * ... Bize Hammad b. Seleme, Ebu Kazaa’dan tahdis etti. O Hakim b. Muaviye’den, o babasından, o dedesinden şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Siz işte burada çıplak ayaklı, elbisesiz, (kiminiz) yürüyerek, (kiminiz) binekli olarak ve (kimileri) de yüzleri üzere haşredileceksiniz. Ağızlarınız kapatılmış olduğu halde Allah'a arz edileceksiniz. Şüphesiz sizden herhangi birinizin ilk konuşacak azası onun uyluğu olacaktır."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3593- Takva Sahiplerinin (Bineklerinin) Eğerleri Altın, Yularları Zebercetten Olacaktır