HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3589- (Kıyamet Cuma Günü Kopacak) Allah Yer'e Nebilerin Cesetlerini Yemeyi Haram Kılmıştır

 

8724- ... Bize Abdurrahman b. Yezid b. Cabir, Ebu'l-Eş'as es-San'ani'den tahdis etti. O Evs b. Ebi Evs (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz günlerinizin en faziletlisi Cuma günüdür. O günde Adem yaratıldı, o günde ruhu kabzedildi. O günde sur'a üfürülecek ve o günde baygın düşülecek. Bu sebeple o günde bana çokça salavat getiriniz. Çünkü sizin getireceğiniz salavat bana takdim edilir." Ashab: Sen yer altında çürümüşken bizim salavatımız sana nasıl takdim edilecek? dedi. Allah Rasulü: "Şüphesiz yüce Allah yere nebilerin cesetlerini yemeyi haram kılmıştır" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, 8; Ebu Davud, 1047; Nesai, II, 169 bu yoldan rivayet etmiştir. Aynı şekilde İbn Mace, 1636 fakat o rivayetinde Şeddad b. Evs demiştir. Doğrusu ise Evs b. Evs'dir.

 

 

 

8725- * ... Bize Hammad b. Seleme, Ya'la b. Ata’dan bildirdi. O Veki b. Udes'ten o amcası Ebu Rezin el-Ukayli (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Ey Allah'ın Rasulü kıyamet gününde bizim her birimiz Rabbini görecek mi ve yarattıkları arasında bunun alameti nedir dedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her biriniz tek başına aya bakınıyormu?" buyurdu. Onlar evet bakıyor deyince, Allah Rasulü: "Allah daha da büyüktür" buyurdu. (Ebu Rezin) dedi ki: Ben: Ey Allah'ın Rasulü Allah ölüleri nasıl diriltir ve yarattıkları arasında bunun alameti nedir? dedim. O: "Sen kendi ehlinin (kabilenin) vadisinden kupkuru iken hiç geçmedin mi?" buyurdu. O geçtim deyince, Allah Rasulü: "Sonra yine oradan yeşilliklerle sarsılırken geçmedin mi?'' buyurdu. O yine geçtim deyince, Allah Rasulü: "İşte Allah ölüleri böyle diriltir ve yarattıkları arasında bunun alameti de budur" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahric etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, 11; Ebu Davud, 4731'de baş tarafları vardır. Onda "ey Allah'ın Rasulü Allah ölüleri nasıl diriltir. .. dedim" diye başlayan ikinci kısmı bulunmamaktadır. Veki hakkında da İbnu'l-Kattan meçhuldür derken, İbn Kuteybe bilinmemektedir demiş, İbn Hibban ise sika olduğunu söylemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3590- Beş Husus Gaybdandır, Onları Allah'tan Başkası Bilemez