HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3588- Sur'un Sahibi (Sur'a Üfleyecek Olan Melek israfil) Ona Ne Zaman Üfleme Emrinin Verileceğini Beklemektedir

 

Şanı Yüce ve mübarek Allah buyurdu ki: "Sur'a üfürüleceği günde Allah'ın dilediği kimseler dışında göklerde olanlar da, yerde olanlar da dehşetle korkarlar. Hepsi de huzuruna küçülmüşler olarak geleceklerdir. Sen dağları görür ve onları yerinde duruyor sanırsın." (en-NemI, 27/87-88)

Yine aziz ve celil olan Allah şöyle buyurmaktadır: "Sur'a üfürülmüş Allah'ın diledikleri müstesna- göklerde ve yerde olanların hepsi ölmüş olacaktır. Sonra ona ikinci bir defa üfürülür, o anda onlar ayağa kalkar bakınırlar." (Zümer, 68)

 

 

8719- ... Bize Mervan b. Muaviye el-Fezari, Amr b. Abdullah b. elAsamm’dan tahdis etti. Bize Yezid b. el-Asam, Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz sur'un sahibi (ona üfleyecek olan melek İsrafil)'in gözü bu işle görevlendirildiğinden beri hazırda beklemekte olup, gözünü kapatmadan önce kendisine (sur'a üflemesi) emri verilir korkusu ile gözleri iki parıldayan yıldızmışcasına onları arşa dikmiş bakmaktadır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahric etmemişlerdir.

 

 

 

8720- *Bana Ebu'l-Hasan Ali b. Muhammed el-Kuraşi haber verdi. Bize Mutarrif b. Tarif el-Harisi, Atiyye'den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)'tan Aziz ve Celil Allah'ın: "Sur'a ümrüleceği zaman" (Mu'minun, 101) buyruğu'hakkında Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın şöyle buyurduğunu nakletmektedir: "Sur'un sahibi boynuzu ağzına koymuş, alnını eğip kulağını dikmiş, kendisine ne zaman (üflemesi için) emir verileceğini beklemekte iken ben nasıl rahat edebilirim?'' Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabı: Nasıl söyleyelim ey Allah'ın Rasulü? diye sordular. O: "Hasbunallah ve ni'me'l-vekil alallahi tevekkalna: Allah bize yeter, o ne güzel vekildir ve biz Allah'a tevekkül ettik deyiniz" buyurdu.

 

Bu hadis Ebu Said (r.a) etrafında dönüp durmaktadır.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, 3010. Onun rivayet yolundan Taberani, Evsat, 4763'te bu yoldan rivayet etmiştir. Zehebi'nin dikkat çektiği gibi Atiye zayıf bir ravidir. Heysemi de Mecma, X, 331'de bu hadisi kaydettikten sonra İmam Ahmed ve Taberani tarafından rivayet edildigini belirtmektedir. Derim ki: Bununla birlikte hadisin İmam Ahmed’den gelen Zeyd b. Erkam rivayet ettiği (19365) bir şahidi vardır. Aynı şekilde onun hakkında da tenkitler sözkonusudur ama bu hadis onunla güç kazanmaktadır.

 

 

 

8721- ... Bize Ebu Said el-Eşec tahdis etti, bize İsmail Ebu Yahya et-Teymi, el-Ameş’den tahdis etti. O Ebu Salih'ten, o Ebu Said (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Boynuzun sahibi (İsrafil) boynuzu ağzına koymuş, alnını (boynunu) eğmiş, kulağını kabartmış ve üflemesi için kendisine emredileceği zamanı bekliyorken siz nasılsınız?" Biz: Ey Allah'ın Rasulü nasıl diyelim dedik. o: "Hasbunallah ve ni'me'l-vekil tevekkelna alallah: Allah bize yeter, o ne güzel vekildir ve biz Allah'a tevekkül ettik deyiniz" buyurdu.

 

Biz bunu el-Ameş'in, Ebu Salih'ten, o Ebu Said'den rivayet ettiği bir hadis olarak ancak bu isnat ile rivayet etmiş bulunmaktayız. Şayet rivayet yolunda Ebu Yahya et-Teymi olmasaydı hadisin Buhari ve Müslim'in -Allah onlardan razı olsun- şartına göre sahih olduğuna dair hüküm verecektim. Bu hadisin Zeyd b. Eslem, Ata b. Yesar’dan, o Ebu Said’den yoluyla bir de aslı bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2431; Ebu Ya'la, Müsned, r, 71; Humeydi, Müsned, 754; İmam Ahmed, Müsned, III, 7; Ebu Nuaym, Hilyetu'l-Evliya, V, ıo5; İbn Hibban, Sahih, 823. Zehebi: Ebu Yahya vahidir demektedir.

 

 

 

8722- * ... Bize Yahya b. Yahya tahdis etti. Bize Harice, Zeyd b. Eslem'den bildirdi. O Ata b. Yesar'dan, o Ebu Said el-Hudri (r.a.)'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Her sabah mutlaka şu şekilde seslenen iki melek vardır. Bu meleklerden biri: Allah'ım (malını senin razı olacağın şekilde) infak eden kimseye onun yerini tutacak başkasını ver der. Diğeri ise Allah'ım cimrilik edenin de malını telef et der. Ayrıca sur ile görevlendirilmiş iki tane melek vardır. Onlar da kendilerine (sur'a) üflemek üzere ne zaman emir verileceği ni beklemektedider. Bir de şöyle seslenen iki melelvardır: Bunlardan biri: Kadınlardan dolayı erkeklerin vay haline der, diğe de erkeklerden dolayı kadınların vay haline der."

 

Harice b. Mus'ab bunu tek başına (münferiden) Zeyd b. Eslem’den rivay-etmiştir. 

 

Diğer Tahric: Keşfu'l-Estar'da belirtildiği üzere bunu Bezzar, Müsned, 34247de Harice yoluyla böylecevayet etmiş ve: Biz bunu Harice dışında rivayet eden kimse olduğunu bilmiyoruz. O da salih (uygun) birisidir demektedir. Heysemi de Muhtasaru'z-Zevaid, 223ı'de de belirtildiği üzere hayır o oldukça zayıftır. İbn Mace bu hadisin bir kısmını da tahriç etmiştir demektedir. Buna yakın ifadeleri de Mecma, X, 33ı'de kaydetmiştir.

 

 

 

8723- ... Bize Süleyman et-Teymi, Eslem el-İcli'den tahdis etti. O Bişr b. Şiğaf’dan, o Abdullah b. Amr (r.a)’dan rivayet ettiğine göre bir bedevi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek sur'a dair ona soru sorunca Allah Rasulü: "O kendisine üflenecek bir boynuzdur" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4742; Tirmizi, 2430 (Hadis daha önce 3883 ve 3924 numaralarla geçmişti.)

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3589- Allah Yer'e Nebilerin Cesetlerini Yemeyi Haram Kılmıştır