HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3587- Mehdi Yedi Yahut Sekiz Yıl Yaşayacak

 

8716- * ... Bize en-Nadr b. Şumeyl tahdis etti, bize Süleyman b. Ubeyd tahdis etti, bize Ebu's-Sıddık en-Naci, Ebu Said el-Hudri (r.a.)'den tahdis ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ümmetimin son zamanlarında Mehdi çıkacak. Allah ona yağmur yağdıracak, yeryüzü de bitkilerini çıkartıp verecek. Mal (herkese) eşit olarak verilecek, davarlar çoğalacak, ümmet büyüyecek. O da yedi yahut sekiz -yani yıl- yaşayacak."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8717- ... Bize Hammad b. Seleme, Matar ve Ebu Harun’dan tahdis etti. O Ebu's-Sıddık en-Naci’den, o Ebu Said el-Hudri (r.a)’den rivayet ettiğine gör;:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yeryüzü zulüm ve haksızlıkla doldurulacak. benim soyumdan bir adam çıkacak" diye hadisin geri kalanını zikretti.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahric etmemişlerdir.

 

 

 

8718- ... Bize Nasr b. Ali tahdis etti, bize Muhammed b. Mervan tahdis etti, bize Umare b. Ebi Hafsa, Zeyd el-Ammi’den tahdis etti. O Ebu's-Sıddık en-Naci'den, o Ebu Said el-Hudri (r.a)'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Benim ümmetim arasından Mehdi gelecektir. Eğer kısa süre kalacak olursa yedi yıl, değilse dokuz yıl kalacaktır. Ümmetim onun sebebiyle daha önce benzerini görmedikleri şekilde nimetlere mazhar olacaklardır. Yeryüzü yemişlerini verecek, onlardan hiçbir şeyi saklamayacaktır. O gün mal yığınlarla bulunacaktır. Adam kalkacak ey Mehdi bana (bir şeyler) ver diyecek, o da: Al, diyecek."

 

Hakim -yüce Allah'ın rahmeti üzerine olsun- dedi ki: Mustafa (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın dini üzere ahir zamanda ortaya çıkacak fitnelere dair ilmimin ulaşabildiği kadarıyla bu kitaba yakışan şekliyle rivayet etmiş bulunmaktayım. Buhari ve Müslim ise -Allah ikisinden de razı olsun- kıyamet ve mahşerin dehşetli hallerini fitnelere dair bölüm arasında derc ederek zikretmiş bulunmaktadırlar. Ben ise bu hususta bu bölümü karşı karşıya kalınacak olan fitneler bahsinden ayrı bir bölüm olarak kaydetmekte İmam Ebu Bekr Muhammed b. İshak b. Huzeyme (r.a.)'ın tercihi yolunu izledim. Benim yaptığım bu tercihte tevfik Allah'tandır. O bana yeter, o en güzel vekildiL

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 2ı; Tirmizi, 2233; İbn Mace, 4083. Senedindeki ravilerden Zeyd zayıf birisidir. Bununla birlikte Tirmizi hadisin hasen olduğunu söylemiş ve: Hadis Ebu Said’den başka yoldan da rivayet edilmiştir demiştir. Derim ki yani o çeşitli yollardan rivayet edildiğinden ötürü hadisin hasen olduğunu söylemiştir. Bunlardan birisi de bir önceki hadisin rivayet yoludur.

 

FİTEN BÖLÜMÜ SONU

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3588- Sur'un Sahibi (Sur'a Üfleyecek Olan Melek israfil) Ona Ne Zaman Üfleme Emrinin Verileceğini Beklemektedir