HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3584- Cemaatle Birlikte iken Hoşlanmadığınız Bir Şey Ayrılık Halinde Sevdiğiniz Şeyden Hayırlıdır

 

8706- * ... Bize Ebu Husayn, Amir’den tahdis etti. O Sabit b. Kutbe’den, o Abdullah b. Mesud (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Şu itaate ve cemaate bağlı kalın, ayrılmayın çünkü o Allah'ın (kendisine sımsıkı sarılmayı) emretmiş olduğu ipidir ve şüphesiz cemaat içerisinde hoşlanmadığınız bir şey ayrılık halinde sevdiğiniz şeyden hayırlıdır ve hiç şüphesiz yüce Allah her neyi yaratmışsa mutlaka onun için bir son da takdir etmiştir ve elbette bu din tamamlanmış bulunmaktadır ve gerçek şu ki o eksilmeye doğru gitmektedir. Bunun emaresi ise akrabalık bağlarının koparılması, malın haksızca alınması, kanların dökülmesi, akrabanın akrabasından şikayette bulunması ve ona hiçbir iyiliğinin dokunmaması, bir dilencinin iki Cuma arasında dolaşıp durduğu (dilendiği) halde eline hiçbir şeyin konulmamasıdır. İşte onlar bu halde iken ineklerin böğürmesi gibi böğürecek. Bütün insanlar karşılarında böğürdüğünü sanacaklar. İnsanlar bu halde iken yeryüzü ciğerlerindeki altınları, gümüşleri söküp dışarı atacak ve bundan sonra da zaten hiçbir aItır. ve gümüşün faydası olmayacak.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartma göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8707- * ... Bize Zaide tahdis etti, bize Ebu İshak eş-Şeybani tahdis etti, bize Beşir b. Amr'ın bildirdiğine göre o Ebu Mesud'a şöyle dedi: Benim iki arkadaşım vardı. Daraldığım zaman onlara başvururdum. Bunlar Huzeyfe ve Ebu Musa idi. Şimdi ben Allah adına sana and veriyorum. Eğer Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan fitnelere dair bir şey duymuş isen mutlaka onu bana nakletmelisin. Aksi takdirde bana kendi kanaatini belirt. (Beşir) dedi ki: Ebu Mesud Allah'a hamd-u sena ettikten sonra dedi ki: Sen Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ümmetinin büyük çoğunluğuyla beraber ol çünkü Allah Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ümmetini ebediyen dalalet üzere bir araya getirip toplamayacaktır. Bir de iyi bir kimsenin rahatlayacağı ve günahkar bir kimseden de başkalarının rahata kavuşacağı vakte kadar da sabret.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Biz bu hadisi hayret verici ali bir isnad ile yazdık.

 

Diğer Tahric: Metalibu'l-Aliye, 3001 ve 3002'de belirtildiği üzere bunu İshak tahriç etmiş olmakla birlikte Busiri zayıf olduğunu belirtmiştir. Buna sebep ise senedinde Akil el-Cadi'nin bulunmasıdır ve o zayıf bir ravidir. Ancak Akil Hakim'in senedinde yoktur. Bunun bundan sonra gelen bir şahidi de vardır. (Hadis daha önce 8592 numara ile geçmiş bulunmaktadır.)

 

 

 

8708- *Bunu bize Vaiz Ebu Cafer Muhammed b. Ahmed b. Said tahdis etti ... Mekki b. İbrahim tahdis etti. Bize Bize Eymen b. Nabil, Kudame b. Muhammed b. Ammar el-Kilabi (r.arden tahdis edip dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken dinledim: "Allah'a ve bu cemaate itaat etmeye bakınız. Şüphesiz ki yüce Allah Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ümmetini ebediyen dalalet üzere bir araya toplamaz. Bir iyi kişinin rahata kavuşacağı yahut bir facirden (günahkardan) rahata kavuşulacağı zamana kadar da sabretmeye bakınız."

 

Biz Eymen b. Nabil el-Mekki'den gelen hadisleri ancak bu isnad ile yazmış bulunmaktayız. el-Huseyn b. Davud ise bu kitabın şartına uygun ravilerden değildir.

 

 

 

8709- ... Bize Süfyan, Seleme b. Kuheyl'den tahdis etti. O Ebu'z-Zara’dan. o Abdullah b. Mesud (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Aziz ve celil olan Allah içinde soğuk bir zemherir bulunan bir rüzgar gönderecektir. Bu rüzgar ile ölmedik tek bir mümini yeryüzünde bırakmayacaktır. Sonra da kıyamet insanların en şerlilerinin üzerine kopacaktır.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Aynı şekilde bu hadis sahih bir isnad ile Abdullah b. Amr’dan da rivayet edilmiştir:

 

 

 

8710- ... Bize İmran el-Kattan, Katade'den tahdis etti. O Abdurrahman b. Adem’den, o Abdullah b. Amr (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Kıyamet Allah kalbinde zerre ağırlığı kadar takva yahut basiret bulunan ruhunu almadık bir kişi bırakmayacak bir rüzgar göndermedikçe ve her bir kavim cahiliye döneminde atalarının ibadet ettiklerine geri dönmedikçe kopmayacaktır.

 

Diğer Tahric: Müslim, 1924'de başka bir lafızIa rivayet etmiştir.

 

 

 

8711- ... Bize Sevr b. Yezid, Halid b. Madan'dan tahdis etti. Bana Umeyr b. el-Esved tahdis edip dedi ki: Abdullah b. es-Salt'ın yanına o kendisine ait bir yerde konaklamış ve yanında hanımı Um Haram ile birlikte iken gittim. Um Haram'ın bize tahdis ettiğine göre o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinlemiştir: "Ümmetimden denizde gazaya ilk çıkacak ordu(ya cennet verilmesi) vacip olmuştur." (Um Haram) dedi ki: Ben ey Allah'ın Rasulü ben de onlar arasında mıyım? dedim. Allah Rasulü: "Evet, şüphesiz sen onların arasındasın" buyurdu. Sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ümmetimden Kayser'in şehrine gazaya ilk gidecek olanların günahları bağışlanmıştır." Ben: Ey Allah'ın Rasulü ben de onlar arasında mıyım? dedim. AHat Rasulü: "Hayır" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, VI, 361, 423; Buhari, 2894; Müslim, 1912; Nesai, VI, 41; İbn Mace 2776; Taberani, Kebir, XXV, 319 vd. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmışti: çünkü hadis Buhari ve Müslim'de vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3585- Mehdi (a.s)'ın Özellik ve Nitelikleri