HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3583- Şerlilerin El Üstünde Tutulup, Hayırlı Kimselerin Alçaltılması Kıyametin Yakınlaşmasından Dolayıdır

 

8703- * ... Bize Yahya b. Hamza tahdis etti, bana Amr b. Kays el-Kindi tahdis edip dedi ki: Ben yetişkin bir çocuk iken Ebu'l-Pevaris ile birlikte idim. İnsanların bir adamın etrafında toplanmış olduklarını görünce bu kimdir? dedim. Bu Abdullah b. Amr b. el-As'tır dediler. Onun (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan hadis nakletmekte olduğunu duydum, bu arada şöyle dedi: "Şerlilerin yüceltilip, el üstünde tutulmaları, hayırlı kimselerin ise aşağılanmaları, sözün kapılarının açılıp, amelin hazineye konulması (amel edilmemesi) insanlara karşı müsennanın okunmasına rağmen aralarında buna hiç kimsenin karşı çıkmaması kıyametin yaklaşmakta olduğundandır." Müsenna nedir? diye soruldu. Allah Rasulü: "Aziz ve celil olan Allah'ın kitabı dışında yazılan şeylerdir" buyurdu.

 

Bunu el-Evzai de Amr b. Kays es-Sekuni’den rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Heysemi, Mecma, VII, 326'da bu hadisi zikrederek Taberani tarafından rivayet edildiğini belirtmiş ve ravileri Sahih'in ravileridir demiştir. Bundan sonraki rivayete de bakınız.

 

 

 

8704- * ... Bize el-Evzai, Amr b. Kays es-Sekuni’den tahdis edip dedi ki Muaviye'ye giden heyet ile birlikte babam ile birlikte ben de çıkıp gitmiştim. Bir adamın insanlara hadis nakletmekte olduğunu gördüm, şöyle diyordu: Şerli kimselerin yüceltilip el üstünde tutulmaları, hayırlı kimselerin alçaltılmaları, davranışın ve amelin hazinede saklanıp, sözün açığa çıkması. Bir topluluğa karşı müsenna okunmakla birlikte aralarında birisinin kalkıp onu değiştirmemesi yahut ona karşı çıkmaması hep kıyametin alametlerindendir. Müsenna nedir diye sorulunca, o: Aziz ve celil olan Allah'ın kitabı dışında yazılan şeylerdir dedi. (Ravi) dedi ki: Ben bu hadisi aralarında İsmail b. Ubeydullah'ın da bulunduğu bir topluluğa karşı naklettim. O şöyle dedi: O mecliste ben de seninle birlikte idim. O adamın kim olduğunu biliyor musun? Ben, hayır deyince, o Abdullah b. Amr'dı dedi.

 

Bu her iki senedi de sahih olan bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8705- * ... Bana Yahya b. Eyyub, Ebu Kalib el-Meafiri’den şöyle dediğini haber verdi: Biz Abdullah b. Amr b. el-As'ın yanında idik. Ona: Şu iki şehirden hangisi daha önce fethedilecek. Konstantiniye (İstanbul) mi yoksa Rumiye (Roma) mı? (Ebu Kabil) dedi ki: O eski yıpranmış bir sandığın getirilmesini emretti. O sandıktan bir kitap çıkardı, o kitaba baktıktan sonra şöyle dedi: Biz Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzurunda onun dedikerini yazardık. Ona: Şu iki şehirden hangisi önce fethedilecek Konstantiniye mi yoksa Rumiye mi? diye soruldu. Allah Rasulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Herakl (Herakliyus'un) şehri -yani Konstantiniye- önce fethedilecektir" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3584- Cemaatle Birlikte iken Hoşlanmadığınız Bir Şey Ayrılık Halinde Sevdiğiniz Şeyden Hayırlıdır