HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3581- Altı Husus Meydana Gelmeden Savaş Ağırlıklarını Bırakmayacaktır

 

8698- * ... Bize Abdullah b. Vehb tahdis etti, bana Abdurrahman b. Şureyh, Rabia b. Seyf el- Meafiri’den haber verdi. O İshak b. Abdullah'tan naklettiğine göre Avf b. Malik el-Eşcai bir fetih (zafer) esnasında Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzuruna gelerek ona selam verdikten sonra şöyle dedi: Ne mutlu sana ey Allah'ın Rasulü Allah sana pek üstün bir zafer verdi, dinini galip getirdi, savaş da boynunu bükerek ağırlıklarını bırakmış oldu dedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o sırada deriden bir çadır içinde idi. "İçeri gir ey Avf" buyurdu. Avf: Tamamen mi yoksa kısmen mi gireyim? dedi. Allah Rasulü: "Tamamen gir" buyurdu. Sonra şöyle devam etti: "Altı husus olmadan savaş ağırlıklarını asla bırakmayacaktır. Birincisi benim vefatım olacaktır." Bunun üzerine Avf ağladı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (devamla) şöyle buyurdu: "Bu birdi, ikincisi Beytu'l-Makdis'in fethedilmesidir. Üçüncüsü ise insanlar arasında koyunların boynuna bağlanan ipi andıran bir fitne olacak, dördüncüsü insanlar arasında kesinlikle her eve girecek ve her ev halkının paylarını alacağı bir fitnenin meydana gelmesi, beşincisi de Sarı oğulları arasında hükümdar çocuklarından bir çocuğun dünyaya gelmesidir. Bu çocuk bir günde normal bir çocuğun bir haftada gelişeceği kadar gelişecek, bir haftada normal bir çocuğun bir ayda gelişeceği kadar gelişecek, bir ayda normal bir çocuğun bir senede gelişeceği kadar gelişecek. On iki yaşına gelince onu başlarına kral yapacaklar. Aralarında ayağa kalkıp şöyle diyecek: Bu kavim daha ne zamana kadar bizi yenik düşürüp, en değerli topraklarımızı ellerinde tutmaya devam edecekler. Ben onların üzerine yürüyüp, kendilerini o topraktan çıkarma görüşündeyim. Bunun üzerine hatipler ayağa kalkarak onun görüşünün güzel olduğunu ifade edecekler. O da ada la ra, karalara gemilerin yapılması için emir gönderecek. Sonra bu gemilerle savaşçıları taşıyıp Antakla ile el-Ariş arasında inecek."

 

İbn Şureyh dedi ki: Ben şöyle diyeni de dinledim: Onlar her bir sancak altında 12 bin kişi olmak üzere 12 sancak (tabur) olacaklar. Müslümanlar Beytu'l-Makdis'teki komutanlarının etrafında toplanacak, onlar da Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın şehrine gitmeyi görüş birliği ile kabul edecekler. Öyle ki onların en ileri karakolları Serh ve Hayber olacak.

İbn Ebi Cafer dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ümmetimi yavşan otunun bittiği yerlerden (daha önceki rivayetlerde yerlere kadar) çıkartacaklar" buyurdu. (Ravi) dedi ki: Yahut el-Haris b. Yezid dedi ki: Onlar orada ikamet edecekler, onların üçte biri kaçacak, üçte birleri öldürülecek ama geriye kalıp sabreden üçte bir ile aziz ve celil olan Allah onları yenilgiye uğratacak.

Yine Halid b. Yezid dedi ki: O gün Allah'a yemin ederim ki kılıcıyla vuruşacak, mızrağını saplayacak, Müslümanlar da Konstantiniye yakınındaki boğaza ulaşıncaya kadar onu takip edecekler. Boğazın suyunun kurumuş olduklarını görecekleri için boğazı geçip şehre girecekler, orada yerleşecekler. Allah tekbirlerle onların duvarlarını (surlarını) yıkacak. Sonra şehrin içine girecekler, kalkanlarla (ölçerek) mallarını paylaştıracaklar.

Ebu Kabil el-Meafiri de dedi ki: Onlar bu hal üzere iken bir binekli onların yanına gelerek: Sizler burada iken Deccal ise sizin gerinizden çocuklarınızın, eşlerinizin üzerine gitti diyecek ama bu bir yalandır. Bu hususta ilim adamlarının söylediklerine kulak verecek olan kimse ona isabet eden ganimetle birlikte orada kalacak. Diğerleri ise dağılıp, gidecekler. Müslümanla:

Konstantiniye'de mescidler bina edecek ve ondan daha gerideki yerlere gazalar tertip edecekler ta ki altıncısı olarak Deccal çıkıncaya kadar.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahri etmemişlerdir.

 

 

 

8699- * ... Bana Abdurrahman b. Şureyh, Bekr b. Amr el-Meafiri'den haber verdi. O Bukeyr b. Abdullah b. el- Eşec’den, o İbn Abbas'ın azatlısı Kureyb’den rivayet ettiğine göre İbn Abbas ile birlikte idi. İbn Abbas'la beraber İbn ez-Zubeyr de birkaç kişi ile de beraber bulunuyorlardı. Yanlarına Ebu Hureyre girip: Ölünüz dedi. İbn ez-Zubeyr ona: Ey Ebu Hureyre din dimdik ayakta, cihat devam ediyor, namaz, zekat, hac ve ramazan orucu da (devam ediyor) dedi. Ebu Hureyre: İyilik yapanın iyilik yapamayacağı, kötülük yapanın da kötülüğünden vazgeçemeyeceği bir zamana yetişmeden önce ölmen (senin için daha iyidir) dedi.

 

Ravileri sikadır.

 

 

 

8700- * ... Bize el-Vaddah, el-Ameş'ten tahdis etti. O Salim b. Ebi'l-Cadd’den, o Tarafe es-Sulemi’den şöyle dediğini nakletti: Ali (r.a)'ı şöyle derken dinledim: Hiç şüphesiz ne kadar hakka dayalı bir devlet var olmuşsa mutlaka (o devlette) Adem iblise galip gelmiştir. Ne kadar batıl(a dayalı) bir devlet ortaya çıkmışsa mutlaka (o devlette) iblis Adem'e gali getirilmiştir. İblise secde etmesi emredildi, o isyan etti. Bu sefer Adem ona galip getirildi. Nihayet (Adem'in çocuklarından) iki adamdan biri diğerini öldürünce bu sefer iblis ona (Adem'e) galip getirildi. Gerçek şu ki ileride birtakım fitneler olacaktır. Özel bir fitne ile genel bir fitne yine özel bir fitne ile genel bir fitne olacaktır. Şöyle soruldu: Ey müminleric emiri özel fitne ile genel fitne yine özel fitne ile genel fitne ne demektir? Şöyle dedi: İki imam bulunur. Biri hak bir imam, öbürü batıl bir imam. Bu durumda haktan batıla döner, batıldan hakka döner. Bu özelin fitnesidir. Yine iki imam bulunur. Biri hak imam, biri batıl imam. Haktan batıla. batıldan hakka döner, bu da genelin fitnesidir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Senette geçen el-Vaddah, Ebu Avane'dir. Buhari ve Müslim bu hadisi isnadından dolayı deği: de senedinden dolayı tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3582- Şam Halkına Sövmeyiniz Çünkü Ebdal Onlar Arasındadır