HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3580- Ümmetimden Bir Kesim Allah'ın Emri Gelinceye Kadar Hak Üzere Yardıma Mazhar Kalmaya Devam Edeceklerdir

 

8696- * ... Bize Muaz b. Hişam tahdis etti, bana babam Katade’den tahdis etti. O Ebu'l-Esved ed-Dili'den şöyle dediğini nakletti: Zur'a b. Damra, el-Eş'ari ile birlikte Ömer b. el-Hattab (r.a)'ın yanına gittik. Abdullah b. Amr ile karşılaştık. Şöyle dedi: Aradan fazla zaman geçmeden Acemlerin (Arap olma yanların) topraklarında Araplardan ya maktul yahutta kanı hakkında hüküm verilecek bir esirden başkası kalmayacaktır. Zur'a bunun üzerine: Müşrikler İslam'a karşı üstünlük mü sağlayacak dedi. Abdullah sen kimlerdensin? diye sordu. o: Ben Amir b. Sa'saa oğullarındanım dedi. Abdullah dedi ki: Amiroğullarının kadınları -cahiliye döneminde bilinen bir put olan- Zulhalasa üzerinde itişip kakışmadıkça kıyamet kopmayacaktır. (Ebu'l-Esved) dedi ki: Biz de Abdullah b. Amr'ın sözlerini Ömer b. el-Hattab'a söyledik. Ömer üç defa şöyle dedi: Abdullah b. Amr ne söylediğini daha iyi bilir. Sonra Ömer b. el-Hattab (r.a) Cuma günü bir hutbe verip şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Allah'ın emri gelinceye kadar ümmetimden bir kesim hak üzere (ilahi) yardıma mazhar olarak (muzaffer olarak) var olmaya devam edecektir." (Ebu'l-Esved) dedi ki: Bu sefer biz Ömer'in söylediğini Abdullah b. Amr'a söyleyince, o da: İşte bu senin dediğin gibi olursa (elbetteki) Allah'ın Nebisi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) doğru söylemiştir.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Metalibu'I-Aliye, 4417 ve Mecma, VII, 312'de belirtildiği üzere -Mecma ravilerinin sika olduklarını söyleyerek- bu hadisi İshak b. Rahuye ve Ebu Ya'la Müsnedlerinde tamamen tahriç etmişlerdir. Ancak Hafız İbn Hacer bu hadisin illetini ortaya çıkartarak: Senedinde Katade ve Ebu'l-Esved arasında ınkıta vardır ama ravileri sikadırlar demiştir. Busiri de aynen İbn Hacer'in dediğini söylemiştir fakat el-Metalibu'I-Aliye, 4418'de geçtiği üzere yalnızca Ömer’den, Ebu Davud et-Tayalisi ve Ebu Ya'la’dan rivayet gelmiş olup, Busiri: Senedi sahihtir. Mecma, VII, 288'de belirtildiği gibi de Heysemi bunun Taberani tarafından Sağır ve Kebir'de tahriç edildiğini söylemiştir. Ayrıca: Kebir'in senedindeki raviler Sahih'in ravileridir demiştir. Hadisin bu kadarı (merfu son bölümü) Hakim, Müstedrek, IV, 449'da (8438 numara ile) kaynakları daha geniş bir şekilde gösterilmek suretiyle geçmiş bulunmaktadır.

 

 

 

8697- ... Bize Muhammed b. Cafer tahdis etti. Bize Şube, en-Numan b. Salim'den şöyle dediğini tahdis etti: Yakub b. Asım b. Mesud'un şöyle dediğini dinledim: Bir adamın Abdullah b. Amr'a şöyle dediğini dinledim: Sen kıyametic şu şu zamana kadar kopacağını söylüyorsun. o: İçimden size hiçbir hadis nakletmemek kararını vermek geldi. Benim size söylediğim ise kısa bir süre sonra pek büyük bir iş göreceksiniz demekten ibaretti. Sonra beyt (Kıbe) yakıldı dedi.

Şube dedi ki: Abdullah b. Amr (r.a) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Deccal ümmetimin arasında çıkacak. Onlar arasında kırk -gün mü yoksa kırk yıl mı yoksa kırk gece mi yoksa kırk ay mı dedi bilemiyorumkalacak sonra Allah ona -tıpkı Urve b. Mesud es-Sakafi gibi- Meryem oğlu İsa -salat ve selam ona-'yı gönderecek. Ondan sonra birtakım insanlar iki kişi arasında hiçbir düşmanlık bulunmaksızın kalacak. Sonra Allah Şam tarafından bir rüzgar gönderecek. Kalbinde imandan zerre ağırlığı kadar bir şey bulunan herkesin ruhunu mutlaka kabzedecek. Öyle ki onlardan herhangi birisi bir dağın ciğerinde (oyuğunda) bulunsa dahi onun üzerine girecek (ruhunu kabzedecek)." Abdullah dedi ki: "Ben bunu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan dinledim. Geriye kuşlar gibi hafif, yırtıcı hayvanlar gibi bir akla sahip hiçbir marufu bilmeyen, hiçbir münkere tepki göstermeyen insanların şerlileri kalacak. Şeytan onlara görünerek çağrıyı kabul etmeyecek misiniz deyip, onlara verdiği emir üzerine putlara ibadet ederler. Onlar bu halde iken rızıkları bol bol gelecek, geçimleri de çok güzel olacak. Sur'a da üfürülecek. Onun sesini duyan herkes mutlaka ona kulak verecek. Sesini duyacak ilk kişi ise havuzunu tamir eden bir adam olacak ve bayılıp, düşecek. Sonra bayılmadık kimse de kalmayacak. Arkasından Allah gölge yahut çisinti gibi olan bir yağmur gönderecek -yahut Allah indirecek.-" Şüphe eden ravi en -Numan'dır. "Bu yağmurun neticesinde bedenleri (bitki gibi) bitecek. Sonra sur'a ikinci bir defa üfürülecek, ayağa kalkıp bakınacaklar. Sonra haydi Rabbinizin huzuruna durdurun onları, onlar sorgulanacaklardır diyecek. Sonra: Cehenneme gidecek kafileyi çıkartınız denilecek. Kaç kişi olarak denilecek, her bin kişiden 999 kişi denilecek. İşte o gün "Çocukların saçlarının ağaracağı" (el-Muzzemmil, 73/17) gündür ve o gün "bacağın üzerinin açılacağı" (el-Kalem, 68/42) gündür."

Muhammed b. Cafer dedi ki: Bu hadisi bana Şube defalarca tahdis etti ve ben de bu hadisi ona defalarca arz ettim.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2940. Daha önceden geçti. Bu hadisi zikreden Hakim yanılmış ve Buhari ve Müslim bu hadisi tahriç etmemişlerdir demiştir. Halbuki Müslim bu hadisi bu uzun haliyle tahriç etmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3581- Altı Husus Meydana Gelmeden Savaş Ağırlıklarını Bırakmayacaktır