HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3579- Osman b. Affan (r.a)'ın Fitneye Dair Verdiği Örnek

 

8694- * ... Bize Ali b. Asım tahdis etti, bize el-Cureyri, Ebu Nadra’dan şöyle dediğini tahdis etti: Osman b. Affan (r.a) fitneyi bir misal ile anlatarak dedi ki: Fitnenin misali bir yolculukta arkadaşlık eden üç kişiye benzer. Bunlar geceleyin bir süre yol gittikten sonra üç yol ayırımına geldiler. Onlardan biri sağa deyip sağa giden yoldan gitti yolunu şaşırdı, diğeri sola dedi soldan giden yolu izledi o da yolunu şaşırdı, üçüncüleri de: Sabaha kadar yerimde kalayım, sabah olunca yola koyulurum dedi. Sabah olunca o da yola koyuldu.

Ali b. Asım dedi ki: Bana ayrıca Avf da Ebu'l-Minhal'den tahdis etti. O Ebu'l-Aliye’den şöyle dediğini nakletti: Bizler kendi aramızda şöyle konuşurduk: İnsanlar üzerine öyle bir zaman gelecek ki o zamanın en hayırlıları hakkı yakın görüp, fitnelerden uzak durabilendir.

 

 

8695- ... Bize Mis'ar, Ubeyd Ebu Huseyn’den tahdis etti. O Abdullah b. el-Muğaffel’den şöyle dediğini nakletti: Abdullah b. Selam'ın bir oğlu Şam'a doğru gitmek istedi. Abdullah evin üst tarafından ona bakarak şöyle dedi:

Oğlum bana acını gösterme çünkü yemin ediyorum ki her müslümanın feryatla ölüm habercisi Şam’dan gelecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3580- Ümmetimden Bir Kesim Allah'ın Emri Gelinceye Kadar Hak Üzere Yardıma Mazhar Kalmaya Devam Edeceklerdir