HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3576- Kur'an-ı Kerim'i Mümin, Münafık ve Facir Olmak Üzere Üç Türlü Kişi Okur

 

8687- ... Bize Hayve b. Şureyh tahdis etti, bana Beşir b. Ebi Amr e,Havlani'nin tahdis ettiğine göre el-Velid b. Kays et-Tucibi kendisine şunu tahdis etti. O Ebu Said el-Hudri (r.a)'ı şöyle derken dinlemiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Altmış yıl sonra birtakım kimseler (şimdikilerin yeringelecekler ki bunlar "namazı terk eden, arzularına uyan bir kavim olup, işte onlar gayy (cehennem) ile karşılaşacaklar." (Meryem, 59) Sonra altmış yıl sonra bunların yerine Kur'an'ı okuyan fakat (okudukları) gırtlaklarından aşağıya inmeyen kimseler gelecektir. Kur'an'ı üç türlü insan okur: Mümin, münafık ve facir (günahkar)" Beşir dedi ki: Ben de el-Velid'e: Bu üç kişinin mahiyeti nedir? dedim. Şöyle dedi: Münafık kişi onu inkar eden kişidir, facir (günahkar) kişi ise onu okuyarak kazanç sağlayan kimsedir, mümin ise ona inanan kimsedir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 38 Hayve yoluyla böylece rivayet etmiştir. Ravileri sikadır.

 

 

 

8688- * ... Bize İsmail b. Ebi Uveys tahdis etti. Bana Zafer b. Abdurrahman b. Edrek, Muhammed b. Süleyman b. Valibe’den tahdis etti. O Said b. Cubeyr’den, o Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Muhammed'in nefsi elinde olana yemin ederim ki fuhuş, cimrilik üstünlük sağlamadıkça güvenilir kimse hain görülüp, hain kimse de güvenilir kabul edilmedikçe, dağ keçileri helak olup, alttakiler üstün konuma çıkmadıkça kıyamet kopmayacaktır." Ashab: Ey Allah'ın Rasulü dağ keçileri ne demektir, alttakiler ne demektir? diye sordu. Şöyle buyurdu: "Dağ keçilerinden maksat insanların önde gelenleri ve şereflileridir. Alttakilerden maksat ise insanların ayaklarının altında bulunan ve var oldukları dahi bilinmeyen kimselerdir."

 

Bu hepsi Medineli ve hiçbiri cerh edilmemiş ravilerce rivayet edilmiş bir hadistir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 6844; Buhari, et-Tarihu'l-Kebir, 1, 98 bu yoldan rivayet etmişlerdir. İsmail leyyindir (gevşektir), İbn Hibban dışında da Muhammed'in sika olduğunu söyleyen olmamıştır.

 

 

 

8689- * ... Bize Cafer b. Avn el-Umeri tahdis etti, bize Ebu Hayyan e-Teymi, Ebu Zur'a b. Amr b. Cerir’den şöyle dediğini bildirdi: Medine'de kişi Mervan'ın yanında oturdu. Onun birincileri Deccal'in çıkışı olan (kıyamet) alametlerinden söz ettiğini duydular. Orada bulunanlar Mervan'ın yanından kalkıp Abdullah b. Amr'ın meclisine oturdular. Ona Mervan'ın söylediklerini naklettiler. Abdullah şöyle dedi: Mervan'ın söylediğinin bir kıymeti yok. Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Şüphesiz (kıyamet) alametlerin(in) ilk çıkacak olanı güneşin batıdan doğması yahut Dabbe'nin ortaya çıkışı olacaktır. Bunların hangisi daha erken çıkarsa öbürü de hemen arkasından kısa bir süre sonra çıkacaktır." Sonra hadisi nakletmeye devam ederek dedi ki: "Çünkü güneş battıktan sonra arşın altına gider, secde eder ve dönmek için izin ister. (Sonuncusunda) ona hiçbir şekilde karşılık verilmeyecek." (Amr devamla) dedi ki: "Sonra dönüp tekrar dönmek için (yeniden doğmak üzere) izin ister yine ona hiçbir şekilde cevap verilmez. Diyecek ki: Rabbim doğu pek uzaktır, ben insanlara ne yapabilirim? Nihayet gece olunca tekrar gelecek, izin isteyecek, ona: Olduğun yerden doğ buyuracak." (Ebu Zur'a) dedi ki: Abdullah (b. Amr) diğer kitapları da okurdu. Sonra: İşte bu "Rabbinin ayetlerinden biri geldiği gün daha önce iman etmemiş yahut imanında bir hayır kazanmamış olan kimseye imanı fayda vermez" (En'am, 158) buyruğunda anlatılan durumdur.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2941; Ebu Davud, 4310; İbn Mace, 4069. "Şöyle ki güneş batınca ... "dan itibaren zikredilmeksizin hadis bu anlatımıyla Ebu Hayyan'dan bu şekilde Camiu'l-Mesanid ve's-Sünen, xxvı, 424'te belirtildiği üzere İmam Ahmed'in Müsned'inde yer almıştır. Benim kuvvetli gördüğüm kanaate göre hadisteki: "Çünkü güneş ... " ifadesini Abdullah Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bizzat dinlememiştir. Çünkü ravi: "Ve o kitapları okurdu" bunu gerektirmektedir. Bu ibare ise İmam Ahmed'in Müsned'inde "çünkü güneş ... " ibaresinden hemen önce zikredilmiştir. Diğer taraftan güneşin geri dönüp doğmak üzere izin istemesi hususunda Buharl ve başka kaynaklarda hadis sabit olmuş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3577- Savaşlar ve Kargaşa Ortaya Çıkacağı Vakit Mevali'den (Azatlı)'Arapların En Değerlileri Olan Bir Kesim (Birlik) Çıkacaktır