HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3577- Savaşlar ve Kargaşa Ortaya Çıkacağı Vakit Mevali'den (Azatlı)'Arapların En Değerlileri Olan Bir Kesim (Birlik) Çıkacaktır

 

8690- ... Bize Kadı Ebu Hafs Osman b. Ebi'l-Atike tahdis etti. Bize Süleyman b. Habib el-Muharibi, Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Savaşlar ve kargaşa ortaya çıkacağı vakit Dımaşk'ta mevaliden bir birlik çıkacaktır ki bunların adar:

 

Arapların en asil atları, silahları en iyi silahlar olacaktır. Allah onlarla dini destekleyecektir."

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Müslim ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8691- * ... Bana İbrahim b. Tahman, el-Haccac b. el-Haccac'dan tahdi, etti. O Katade'den, o el-MÜhelleb b. Ebi Sufra'dan, o Abdullah b. Amr b. el-As (r.a)'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Doğude yaşayanlar üzerine bir ateş gönderilecek ve bu ateş onları batıda toplayıp bir araya getirecektir. Geceyi geçirdikleri yerde ateş de onlarla birlikte geceleyecek, gündüzün dinlenecekleri yerde onlarla birlikte o da duracak. Aralarından düşüp kalanlarla, geri kalanlar o ateşin olacak. Onları bacağı kırık devenin önüne sürmesi gibi sürecek."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Evsat, II, 211; Mecmau'l-Bahreyn, 4S16'da belirtildiği Üzere Hafs yoluyla böylece rivayet etmiş, Taberani: Bunu Katade'den, Haccac'dan başka rivayet eden olmamıştır. İbrahim de bunu mÜnferid olarak rivayet etmiştir demektedir. Mecma, VIII, 12'de de hadisin Taberani'nin Evsat ve Kebir'inde yer aldığını belirtip, ravileri sikadırlar demektedir. Derim ki: Taberani'de bir fazlalık vardır. O şöyle demektedir: el-Haccac'dan, o Katade'den, o Ömer b. Seyfden, o el-MÜhelleb'den böylelikle arada Ömer b. Seyfi fazladan zikretmiş bulunmaktadır. Buhari ise Tarih, VI, 161'de sonra da onun izinden giderek İbn Ebi Hatim, VI, ll3'te Katade'nin Ömer'den rivayeti munkatıdır demektedir. İşte bu haberin afeti de budur.

 

 

 

8692- * ... Bize Ali b. Asım, Davud b. Ebi Hind’den tahdis etti. O Ebu Harb b. el-Esved'den naklederek: Bana Talha en-Nasri tahdis edip dedi ki: Bizden bir adam Medine'ye geldi mi Suffa'da misafir olurdu. Eğer Medine'de tanıdık bir kimsesi varsa o tanıdığı na misafir olurdu. Şayet tanıdığı yoksa Suffa'da misafir olurdu. Ben Medine'ye geldim. Orada benim tanıdık kimsem yoktu. Bu sebeple Suffa'da misafir oldum. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan her gün bize iki kişi arasında bölüştürülmek üzere bir mudd hurma gelirdi. Bize kaba ketenden yapılmış elbiseler giydirirdi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize gündüz namazlarından birisini kıldırdı. Selam verdikten sonra Suffa'da kalanlar sağdan soldan ona seslendi: Ey Allah'ın Rasulü hurma midemizi yaktı, giydiğimiz kaba keten elbiseler parçalandı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun üzerine kalkıp minberine giti, ona çıkıp Allah'a hamd-u senada bulundu sonra da kavminden çekmiş olduğu ağır sıkıntıları, karşılaştığı zorlukları hatırlatıp, şöyle buyurdu: "On küsur (yıl) benim ve arkadaşımın üzerinden geçti ve bu süre boyunca benim de, onun da el-Berir denilen yiyecekten başka yiyecek bir şeyimiz yoktu." (Davud b. Ebi Hind) dedi ki: Ben Ebu Harb'e: el-B erir nedir ki? dedim. O: Çok kötü bir yiyecektir. Erak ağacının meyvesidir dedi.

 

(Allah Rasulü devamla buyurdu ki): "İşte bu ensar kardeşlerimizin yaanına geldik. Onların yediklerinin çoğunluğunu da hurma teşkil ediyordu. Onlar hurmayı bizimle adaletli bir şekilde paylaştılar. Allah'a yemin ederim ki eğer ben size (yedirmek için) et, ekmek bulabilseydim onunla karnınızı doyururdum ama bir zaman sonra sizin buna kavuşacağınızı yahut aranızdan buna kavuşacakların olacağını ümit ederim, Huzurunuza büyük yemek kapları getirilip götürülecek ve Kabe örtüleri gibi elbiseler giyineceksiniz," Davud dedi ki: Ebu Harb bana dedi ki: Ey Davud peki o gün Kabe'nin örtülerinin ne olduğunu biliyor musun? Ben: Hayır, dedim. Şu cevabı verdi: Kabe'nin örtüleri Yemen’den gelen beyaz kumaşlardı.

Davud dedi ki: Ben bu hadisi el-Hasan b. el-Hasan'a naklettim de o şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayrıca şöyle buyurdu: "Ama bugün sizler o günkünden hayırlısınız. Siz bugün Allah'ın nimeti sayesinde kardeşsiniz ama o gün kiminiz kiminizin boynunu vuracakkadar birbirinize düşman olacaksınız."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 487; Taberani, Kebir, 8160; İbn Hibban, Sahih, 2539; Pesevi, elMarife ve't-Tarih, i, 277; Ebu Nuaym, Hilyetu'l-Evliya, i, 374; Mecma, X, 322'de ayrıca Bezzar tarafından da rivayet edildiğini belirtmekte ve ravilerinin si ka olduğunu söylemektedir. Derim ki: Hakim'in senedindeki pürüzlere rağmen her ne kadar bir parça leyyin ise de ona mutabaatta bulunulmuştur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3578- (Yeniden) Lat ve Uzza'ya ibadet Olunmadıkça Gece ve Gündüz Gitmeyecektir