HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3575- Kıyamet(in Ansızın Kopması) Hamilelik Süresi Dolmuş, Yakınlarının Ansızın Ne Zaman Doğum Yapacağını Bilmedikleri Hamile Bir Kadın Gibidir

 

8682- ... Bize el-Avvam b. Havşeb, Cebele b. Suhaym’den bildirdi. O Musir b. Ufaze’den, o Abdullah b. Mesud (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) İsra'ya götürüldüğü gece İbrahim, Musa ve İsa -a.s.- ile karşılaştı. Önce İbrahim’den başlayarak ona kıyamete dair soru sordular. Onda kıyamet hakkında bir bilgi yoktu. Sonra Musa'ya sordular, onda da onun hakkında bir bilgi yoktu. Bu sefer sözü İsa (a.s)'a verdiler. O şöyle dedi: Allah'ın bana ahdi onun kopmasından öncesi ile ilgilidir. Onun ne zaman kopacağını ise aziz ve celil olan Allah'tan başkası bilemez. Sonra Deccal'in çıkışını sözkonusu etti (ve dedi ki): Ben inip onu öldüreceğim. İnsanlar da ülkelerine (şehirlerine) geri dönecekler. Bu sefer onları "Her yüksekçe tepeden hızlıca inen" (Enbiya, 96) Ye'cuc ile Me'cuc karşılayacak. Ye'cuc ile Me'cuc uğradıkları her suyu içecek (bitirecek)ler. Neyin yanından geçerlerse mutlaka onu ifsad edecekler. İnsanlar gelip bana sığınacak, ben de Allah'a dua edeceğim. O da gökten yağmurları salıverecek. Yağan yağmurlar onların cesetlerini kaldırıp denize atacak. Sonra dağlar savrulacak, yer bir derinin açılışı gibi uzatılıp, açılacak. Yine Allah'ın bana ahdine göre bu olduğu takdirde kıyamet de insanlara hamilelik süresi dolmuş, yakınlarının ansızın ne zaman doğum yapacaklarını gece mi gündüz mü doğuracağını bilmedikleri hamile bir kadın durumunda olacaktır.

 

el-Avvam dedi ki: Ben bunun doğrulandığını aziz ve celil olan Allah'ın kitabında buldum. Sonra da: "Nihayet Ye'cuc ile Me'cuc('un seddi) açılıp her yüksekçe tepeden hızlıca indiklerinde gerçek vaat (olan kıyamet) yaklaşmış olacaktır." (Enbiya, 96)

 

 

8683- * ... Bize Hammad b. Seleme, Humeyd’den tahdis etti. O Enes (r.a)'ten rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Emareler (kıyametin belirtileri, alametleri) bir ipe dizilmiş boncuk taneleri gibidirler. O iF kopacak olursa biri diğerini takip edecek."[Sahih]

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8684- ... Bize İsmail b. Ebi Halid, Kays b. Ebi Hazim’den şöyle dediğin: tahdis etti: Huzeyfe beraberinde bir adam ile birlikte Kufe'nin dış taraflarına çıktı. Fırat'ın kıyısına bakınca arkadaşına şöyle dedi: Onları buradar.. (bu ırmaktan) tek bir damlanın tadına dahi bakmadan çıkacakları -yahu: çıkarılacakları-nı göreceğin gün nasılolacaksınız? Adam: Ey Ebu Abdulla!: bunun olacağını düşünüyor musun dedi. Huzeyfe: Düşünmüyorum ama biliyorum dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8685 - * ... Bize Şube, Amr b. Murre’den şöyle dediğini tahdis etti: Ben Ebu'l- Bahteri'yi, Ebu Sevr’den şöyle dedi diye tahdis ederken dinledim: Kufelilerin yevmu'l-ceraa denilen gün (deki olayda) Said b. el-As'ı küçümsedikleri sırada ben Huzeyfe ve Ebu Mesud ile birlikte oturuyardum. Ebu Mesud dedi ki: Ben onun orada kan dökmeden geri döneceğini düşünmüyordum. Huzeyfe dedi ki: Bense Allah'a yemin ederim bizim topuklarımız üzere geri döneceğimizi ve orada hacamat olan birisinden akan kan kadar dahi kan akıtmayacağımızı bilmiştim. Benim bu bildiğim de ancak Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayatta iken öğrenmiş olduğum bir bilgiye dayanıyordu. (O şöyle buyurmuştu): "Adam mümin olarak sabahı edecek ama dininden kendisiyle birlikte hiçbir şey bulunmadığı halde kafir olarak akşamı edecek. Mümin olarak akşamı edecek fakat beraberinde dininden hiçbir şey bulunmaksızın kafir olarak sabahı edecek. Bir fitne uğrunda bugün savaşır, aziz ve celil olan Allah da yarın onu öldürür. Kalbi baş aşağı düşerken kıç ı onun üstüne çıkar." Ben onun aşağısı (yukarı çıkar) dedim, o: Onun kıçı dedi.

 

 

8686- ... Bize Ubeydullah b. Musa tahdis etti, bize Musa es-Sevri, Am: b. Kays el-Mulai'den bildirdi. O Atiyye'den, o İbn Ömer (r.a)'den şu: "o sö;: aleyhlerine gerçekleşince biz onlara yerden bir dabbe çıkartırız, onlara .. diye söyler" (Neml, 82) ayeti hakkında şöyle dediğini nakletti: Bu iyiliği emredip, kötülükten alıkoymadıkları zaman olacaktır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3576- Kur'an-ı Kerim'i Mümin, Münafık ve Facir Olmak Üzere Üç Türlü Kişi Okur