HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3573- Sura Üfürülmesi ve Cesetlerin Bitmesi Hakkında

 

8676- ... Bize Abdan b. Osman tahdis etti, bana babam Şube’den haber verdi. O en-Numan b. Salim'den, o Yakub b. Asım'dan, o Abdullah b. Amr'dan şöyle dediğini nakletti: Allah'a yemin olsun ki eğer bir husus olmasaydı size tek bir hadis nakletmezdim. Onlar: Sen kıyamet şu şu vakte kadar kopmayacak demiştin? dediler. O şu cevabı verdi: Hayır, ben oldukça büyük bir iş meydana gelmedikçe şu şu olmayacak demiştim, işte bu da oldu. Beyt(ullah) yakıldı ve şöyle şöyle oldu. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da şöyle buyurmuştu:

"Deccal çıkacak, ümmetim arasında Allah'ın dilediği kadar bir süre kırk -bilemiyorum gece mi, ay mı yoksa sene mi dedi- kalacak." (Devamla) şöyle buyurdu: "Sonra Allah Urve b. Mesud es-Sakafi'ye tıpatıp benzeyen Meryem oğlu İsa -Allah'ın salat ve selamı ona- gönderecek." (Devamla) buyurdu ki:

"Onu öldürünceye kadar peşinden gidecek. Sonra insanlar iki kişi arasında bile düşmanlık olmadığı halde yedi yıl kalacaklar." (Devamla) buyurdu ki:

"Allah Şam tarafından gelen soğuk bir rüzgar gönderecek. Kalbinde zerre ağırlığınca imandan eser bulunan herkesin ruhunu kabzedecek. Hatta sizden biriniz eğer bir dağın ciğerinin içinde ise dahi onun üzerine girecek." Evet ben bunu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den: "Dağın ciğeri" tabiri ile dinledim. (Devamla) şöyle buyurdu: "Sonra hiçbir marufu öyle bilmeyen ve hiçbir münkere karşı çıkmayan, kuş gibi hafif, yırtıcı hayvan kadar akıllı insanların en kötüleri kalacak. Şeytan onlara gelerek siz yapılan çağrıya cevap vermeyecek misiniz diyecek. Onlar bize ne emredersin diyecekler. Şeytan onlara putlara ibadet etmeyi emredecek, onlar da putlara ibadet edecekler. Onlar bu halde iken rızıkları bol bol gelecek, geçimleri de güzel olacak." (Allah Rasulü devamla) şöyle buyurdu: "Sonra sura üflenecek. Onu duyan herkes mutlaka ona kulak verecek. Surun sesini duyacak ilk kişi develerinin havuzunu sıvayıp, tamir eden bir adam olacak. Önce o bayılacak sonra da diğer insanlar bayılacak. Allah çisintiyi andıran bir yağmur gönderecek ve sonra da onların cesetleri bir bitki gibi yükselecek." (Devamla) buyurdu ki:

"Sonra ona (sura) ikinci defa üflenecek, onlar derhal kalkıp etraflarına bakınacaklar. Haydi, Rabbinizin huzurunuza "haydi durdurun onları çünkü onlar sorgulanacaklardır" (es-Saffat, 37/24) denilecek." Devamla buyurdu ki: "Haydi, cehenneme gidecek kafileyi çıkartınız denilecek. Kaç kişi olarak diye sorulacak. Her bin kişiden 999 kişi diye cevap verilecek."

 

Bu Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhar.. ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, 6555; Müslim, 2940. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştlr. Hadis Müslim'dedir.

 

 

 

8677 - ... Bize İsrail, İbrahim b. Muhacir’den bildirdi. O Mücahid’den, o Muverrik’den, o Ebu Zerr (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Gerçekten ben sizin görmediğiniz şeyleri görür, duymadığınız şeyleri duyarım. Sema gıcırdamaktadır. Gıcırdamakta da hakkı var çünkü orada yüce Allah'a secde etmek için alnı nı koymuş bir meleğin bulunmadığı dört parmaklık yer dahi yoktur. Allah'a yemin olsun ki eğer bildiklerimi bilseydiniz pek az güler, pek çok ağlardınız. Yataklarınızda kadınlardan zevk alamazdınız. Yollara çıkadökülür, yüce Allah'a yalvarıp yakarırdınız. Allah'a yemin olsun ki keşke koparılan bir ağaç (bitki) olsaydım diye çok arzu ediyorum."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2313; İbn Mace, 4190; İmam Ahmed, Müsned, V, 173. Tirmizi bu hadisin mevkuf olarak da rivayet edildiğini söylemiştir. Derim ki: Bu hadis her ne kadar mevkuf olarak rivayet edilse dahi çoğunluğu merfu hÜkmÜndedir. Tirmizi hasen olduğunu belirtmiştir. Hakim bu hadisi zayıfbir senetle mevkuf ve muhtasar olarak IV, 579'da (8764 numara ile) buradaki gibi bir rivayet ile birlikte bir daha zikredecektir.

 

 

 

8678- * ... Bize Reyhan b. Said tahdis etti, bize Abbad b. Mansur, Eyyub’dan tahdis etti. O Ebu Kilabe’den, o Enes (r.a.)'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ümmetimden bazı kimseler Meryem oğlu İsa'ya A.S. yetişecekler ve Deccal ile savaşa tanık olacaklar (savaşta hazır bulunacaklar)."

 

 

8679- * ... Bize İsmail, Eyyub’dan tahdis etti. O Ebu Kilabe’den, o Ene (r.a)'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden Meryem oğlu İsa'ya yetişenler benden selamımı söylesin. -Allah'ın saliH ve selamı ona ve annesine olsun-"

 

Diğer Tahric: Burada sözü edilen İsmail zannederim İsmail b. Ayyaş'dır. Buhari ve Müslim onun rivayetini delil göstermemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3574- La ilahe illallah Sözü insanları Ateşten Korur