HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3560- Deccal'in Eşeğinin Kulaklarının Arasındaki Mesafe Kırk Zira'dır

 

8658- * ... Bize Hafs b. Abdullah es-Sülemi tahdis etti, bize İbrahim b. Tahman, Ebu'z-Zubeyr’den tahdis etti. O Cabir (r.a)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle dediğini nakletti: "Deccal dine bağlılığın azaldığı, ilmin yüz çevirip gittiği bir zamanda çıkacaktır. Onun (yeryüzünde) dolaşacağı kırk günü vardır. Bunların bir günü bir sene gibi, bir günü bir ay gibi, bir günü bir hafta gibi olacak sonra diğer günleri sizin günleriniz gibi olacak. Onun bindiği bir eşeği vardır ki iki kulağının arasındaki mesafe kırk ziradır. İnsanlara gelip ben sizin Rabbinizim diyecek ama şunu bilin ki Rabbinizin bir gözü kör değildir. Onun alnının ortasında kaf, fe, re (kafir) yazılıdır. Okuması yazması olsun olmasın her mümin onu okur. Her bir suyun yanından ve suya götüren her bir yoldan geçecektir. Medine ve Mekke müstesna, Allah onlara girmeyi ona haram etmiştir ve melekler bu şehirlerin kapılarında ayakta dururlar."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahric etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecma, VII, 344'te belirttiği üzere İmam Ahmed iki ayrı senet ile uzun olarak riva)'" etmiş, Heysemi, Mecma'da: İki senetten birisinin ravileri sahihin ravileridir demiştir. Derim ki: Evet, ravileri böyledir. Şayet Ebu'z-Zubeyr bu hadisi Cabir’den dinlemişse sahihtir. Çünkü Ebu'z-Zubeyr tedlis yapan birisidir. Hadisin birtakım şahitleri vardır ki bunlardan birisi b=dan sonra gelecek olandır. Bu sebeple bu hadis onunla hasendir.

 

 

 

8659- * ... Bana Muaviye b. Salih, Abdurrahman b. Cubeyr’den haber verdi. O Nufeyr’den, o babasından, o dedesinden rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Deccal'i sözkonusu ederek şöyle buyurdu: "Şayet ben aranızda iken çıkacak olursa ona karşı susturucu delili ben ortaya koyarım. Eğer ben aranızda yokken çıkacak olursa her kişi kendi kendisinin delilini ortaya kayacaktır. Her müslümanın üzerine de benim halifem (vekilim) Allah'tır. Şunu bilin ki o bir gözü adeta Abduluzza b. Katan el-Huzai'nin gözü imiş gibi dümdüzdür. Şunu bilin ki onun alnının ortasında kafir yazar ve her Müslüman onu okur. Sizden onunla karşılaşan Kehf suresinin baş taraflarını okusun. O Şam ile Irak arasından çıkacak, sağa ve sola gidip fesatlar çıkartacak ey Allah'ın kullan sebat gösteriniz." Bu sözlerini üç defa tekrarladı. Ey Allah'ın Rasulü yerde kalacağı süre ne kadardır? diye soruldu. Şöyle buyurdu: "Kırk gün kalacak. Bir gün bir yıl gibi, bir gün bir ay gibi, bir gün bir hafta gibi sa ir günleri ise sizin günleriniz gibi olacaktır." Ashab: Ey Allah'ın Rasulü o gün namazı nasıl yapacağız. Bir günlük namaz mı kılacağız yoksa takdir mi edeceğiz? Allah Rasulü: "Hayır takdir edeceksiniz" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecma, IV, 348'de belirtildiği üzere bunu Bezzar, Müsned'inde rivayet etmiştir. Heysemi de senedinde Leys'in katibi Abdullah b. Salih vardır. Sika olduğu da söylenmiştir. Bir topluluk onun zayıf olduğunu da söylemiştir. Geri kalan ravileri ise Sahih'in ravileridir demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3561- Aranızdan Deccal'in Çıktığını işitenler Ondan Uzak Dursun