HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3555- ibn ez-Zubeyr'in Öldürülmesinden Sonra Esma'nın Haccac ile Konuşması

 

8648- ... Bize Ravh b. Ubade tahdis etti, bize Avf tahdis etti, bize Ebu'sSıddık tahdis edip dedi ki: Hacca, İbn ez-Zubeyr'e karşı zafer kazanıp, onu öldürüp, bazı organlarını da kestikten sonra Abdullah'ın annesi olan Ebu Bekr'in kızı Esma'nın yanına girdi. Esma ona: Benim oğlumu öldürmüşken yanıma girmen için nasıl izin istersin dedi. Haccac: Senin oğlun Allah'ın Harem bölgesinde doğrudan ayrılıp uzaklaştı. Bu sebeple ben de onu doğrudan ayrılmış, isyankar birisi olarak öldürdüm ve sonunda Allah ona can yakıcı bir azabı tattırdı ve Allah ona şunları şunları etti dedi. Esma şu cevabı vere. Ey Allah'ın düşmanı ve Müslümanların düşmanı yalan söylüyorsun. Allah': yemin ederim ki sen onu çok oruç tutan, çok namaz kılan, anne babasın_ karşı iyi davranan, bu dini koruyan birisi olarak öldürdün. Sen onun aleyhine olmak üzere dünyasını bozmuş olsan dahi, o da senin aleyhine olmak üzeF ahiretini ifsad etmiş bulunuyor. Andolsun Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere: "Şüphest:

Sakiflilerden iki yalancı çıkacaktır. Bu iki yalancının sonuncuları birincisinden daha şerHdir. O "el-mubir: helak olan, helak eden"dir" diye tahdis etmişti. İşte o kişi senden başkası değildir ey Haccad

Bunu bize Şeyh Ebu Bekr b. İshak haber verdi, bize Muhammed b. Galib bildirdi, bize Ebu Amr el-Havdi ve Amr b. Merzuk tahdis edip dediler ki:

Bize Şube, Huseyn’den tahdis etti deyip, hadisi buna yakın olarak zikretti ve rivayetinde şunları ekledi: Bunun üzerine Haccac: Allah Rasulü de doğru söylemiştir, sen de doğru söyledin. Evet, ben el-mubir (helak edici)yim, ben münafıkları helak ediyorum dedi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8649- ... Bize Muhammed b. Cafer tahdis etti, bize Şube tahdis edip dedi ki: Ebu Hamza'yı Iyas b. Katade’den tahdis ederken dinledim. O Kays b. Abbad’dan şöyle dediğini nakletti: Medine'ye gelir, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'lI: ashabından bazı kimselerle karşılaşırdım. Kendisiyle karşılaşmayı en çok sevdiğim kişi Ubeyy b. Ka'b'dı. (Kays) dedi ki: Ömer zamanında Medine'ye geldim. Sabah namazı için kamet getirdiler. Ömer (r.a (mescide) çıktı, onunla birlikte başka adamlar da çıktı. Aralarından birisinin cemaatin yüzüne baktığını gördüm, onları tanıdı, beni tanımad:. Bunun için beni itti ve benim yerimde namaza durdu. Namazımı nası: kıldığımı bilemeden namaz kıldım. O namazını kılınca şöyle dedi: Oğulcağızım Allah sana kötülük göstermesin. Ben yaptığım bu işi bilgisizlikten dolayı yapmadım. Çünkü Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize: "Hemen benim arkamdaki safta durunuz" buyurmuştu. Ben cemaatin yüzüne baktım senden başka diğerlerini tanıdım. (Kays devamla) dedi ki: Sonra oturdu

 

Oradaki adamların yüzlerini ona çevirip, boyunlarını uzattıkları gibi başka bir tarafa döndüklerini görmedim. Meğer o Ubeyy b. Ka'b imiş, Söyledikleri arasında şunlar da vardı: Kabe'nin Rabbi hakkı için çeşitli bölgelerdeki amirler (vali ve komutanlar) ölüp gitti. Kabe'nin Rabbi hakkı için çeşitli bölgelerdeki amir ve komutanlar ölüp gitti. Allah'a yemin ederim ki onlara üzülmüyorum. Ben ancak öldürdükleri (ve ölümlerine sebep oldukları) Müslümanlara üzülüyorum.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahric etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Nesai, II, 88. Kays’dan gelen bir başka yoldan. Sahih bir hadistir, daha önceden geçti.

 

 

 

8650- ... Bize Şube, Simak b. Harb’den şöyle dediğini tahdis etti: Ben: Malik b. Zalim'i, Ebu Hureyre (r.a)’den tahdis ederken dinledim. O Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Ümmetimin helaki Kureyş'ten birkaç çocukcağızın eli ile gerçekleşecektir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Şube ve Süfyan es-Sevri arasında bu hadiste ihtilaf bulunduğundan dolayı bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 3604; Müslim, 2917; İbn Hibban, Sahih, 6712, 6713 (daha önce 8523 numara ile geçen bu hadis hemen bundan sonra 865 ı numara ile de gelecektir.) Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır çünkü hadisi Buhari ve Müslim tahriç etmişlerdir ama bu lafız yalnız Buhari'dedir.

 

 

 

8651- *Bunu bize Hafız Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub haber verdi ... Bize Süfyan tahdis etti. Bize Ahmed b. Cafer el-Katii de haber verdi ... Bize Abdurrahman b. Mehdi, Süfyan’dan tahdis etti. O Simak’dan nakletti. Bana Abdullah b. Zalim tahdis edip dedi ki: Ebu Hureyre'yi şöyle derken dinledim: Ebu'l-Kasım (r.a)'ı şöyle buyururken dinledim: "Şüphesiz ki ümmetimin fesadı Kureyş'ten beyinsiz birkaç çocukcağızın eliyle olacaktır.''

 

Ben Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub'u şöyle derken dinledim: Ben el-Huseyn b. Muhammed el-Kıtbani'yi şöyle derken dinledim: Ben Amr b. Ali'yi şöyle derken dinledim: Sahih olan (Ebu Hureyre’den rivayeti nakleden kişinin adının Abdullah b. Zalim değil) Malik b. Zalim olduğudur.

 

 

 

8652- Bize adaletli Ali b. Hamşaz tahdis etti ... Bize Amr b. Malik en-Nukri, Ebu'l-Cevza’dan tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)'tan şöyle dediğini nakletti: Ye'cuc ve Me'cuc bir karış, iki karış ve üç karıştır. Hem onlar Adem'in çocuklarındandır. [Hasen]

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3556- Deccal Horasan Topraklarından Çıkacaktır