HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3556- Deccal Horasan Topraklarından Çıkacaktır

 

8653- ... Bize Said b. Ebi Arube, Ebu't-Teyyah'tan tahdis etti. O Muğire b. Subey’den, o Amr b. Hureys’den, o Ebu Bekr es-Sıddık (r.a)'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize tahdis etti: "Şüphesiz ki Deccal doğu tarafında Horasan denilen bir yerden çıkacak, yüzleri kat kat kalkanı andıran kavimler de onun peşinden gideceklerdir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Bunu Abdullah b. Şevzeb de Ebu't-Teyyah'tan rivayet etmiştir. O elMuğire b. Subey’den, o Amr b. Hureys’den şöyle dediğini nakletti:

Ebu Bekr es-Sıddık (r.a) hastalandı sonra hastalığının etkisi açıldı, insanlara namaz kıldırdı. Allah'a hamd-u senada bulunduktan sonra şöyle dedi: Ben size samimiyetle öğüt veren birisiyim. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Deccal doğu tarafından Horasan denilen bir yerden çıkacaktır. Onları birlikte yüzleri kalkanları andıran bir kavim de bulunacaktır."

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 4072; Tirmizi, 2237

 

 

 

8654- * ... Bize Amr b. Ebi Kays b. Mutarrif, eş-Şabi’den tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Deccal buradan yahut buradan ya da buradan daha doğrusu işte buradan -yani doğu tarafından- çıkacaktır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Bunu İbn Hibban, Sahih, XV, 202'de; Temmam, Fevaid, 1727'de rivayet etmiştir. Mecma, VII, 348'de hadisin aynı şekilde Bezzar tarafından da rivayet edildiğini belirtmektedir. Keşfu'lEstar, 3396'dadır. Derim ki: Hadis İbn Asakir, lll, 249/b'de de zikredilmiştir. Çeşitli rivayet yollarıyla ve şahitleriyle sahihtir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3557- Deccal'in Fitnesi Allah Nezdinde Bütün Fitnelerden Daha Büyüktür