HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3554- Haccac'ın ibn Zubeyr'i Muhasara Etmesi

 

8647- *". Bize Said b. Ebi Meryem tahdis etti, bize Yahya b. Eyyub bildirdi. Bana Umare b. Gaziye, Müslim b. Ebi Hurre’den şöyle dediğini nakletti: İbn ez-Zubeyr kuşatma altına alınıp, Mescid(-i Haram'ın) kapıları Şamlılara karşı koruma altına alınınca bir şeyler konuşan iki kölesinin arkasından sesinin geldiğini duyunca onlara dönüp şöyle dedi: Hiç kimse benim takip ettiğim kitaplar kadar kitap takip etmiş değildir. Ben çeşitli kitaplar okudum, hadisler dinledim. Yüce Allah'ın kitabındakiler dışında her şeyin batıl olduğunu gördüm.

 

Müslim) dedi ki: Sonra çıkıp rüknü (Hacer-i Esved'i) istilam etti sonra annesi Esma'nın yanına gitti. Onu öptü. Başörtüsü ile yüzü arasında alnının üzerini öptü, annesi: Bu duyduğum ses nedir dedi. Ona Şamlıların (sesidir) denildi. O: Hepsi Müslüman mıdır dedi. Ona: Evet, böyle söylüyorlar diye cevap verildi. O şöyle dedi: Ben İslam'ın öyle bir halini gördüm ki bir koyunun etrafında onu yemek üzere) toplansalardı onu bitiremezlerdi. Sonra şöyle dedi: Oğulcağızım şerefli ol ama asla teslim olma. Abdullah: Mısır halkı nerede? dedi. Ona: Kapının üzerinde, Cumah oğullarının kapısında dediler. Orası en çok insan kalabalığının bulunduğu yerdi. Onların üzerine bir hamle yaptı, çarşıya kada geri püskürtüldüler. (Müslim) dedi ki: Hubeyb de onların arka taraflarından kılıçla onlara darbe indiriyor ve: Haydi hamle yapınız kimse onun bulunduğu yere onun üzerine giremeyecektir diyordu. (Müslim) dedi ki: Sonra hamle yapıyor onlar da açılıyorlardı. Onlar bu hali görünce Esved'i içeri soktular. Onu gördükleri vakit ona karşı gizlice tuzak kursun diye başka tarafa döndüler. (Müslim) dedi ki: el-Esved içeri girdi ve Kıbe'nin örtüleri arasına saklandi.

Abdullah b. ez-Zubeyr) onun yanına gelince karşısına çıktı. İbn ez-Zubeyr ona bir darbe indirip, iki ayağını da kesti. (Müslim) dedi ki: Hamle yapmaya gayret etmeye koyuldu. (Müslim devamla) dedi ki: Sonra yere yıkıldı. Ona dönüp bakmadı bile sonra Hucr onun yanına geldi ve kulağına yakın bir yerde ona isabet eden bir darbe indirdi, yere yıkıldı ve onu öldürdüler.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3555- ibn ez-Zubeyr'in Öldürülmesinden Sonra Esma'nın Haccac ile Konuşması