HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3553- Temayüz (Ayırımcılık), Temayül (Saldırganlık) ve Mekami (Birbirinin Boynunu Vurmak) Ortaya Çıkıncaya Kadar Ümmetim Fitneye Uğramayacaktır

 

8643 - * ... Bize Osman b. Kesir b. Dinar, Said b. Sinan’dan tahdis etti. O Ebu'z-Zahiriyye’den, o Ebu Şecera Kesir b. Murre’den, o Huzeyfe b. el-Yeman (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Aralarında temayüz, temayül ve mekami ortaya çıkmadıkça ümmetim fitneye uğratılmayacaktır." Ben: Ey Allah'ın Rasulü temayüz ne demektir? dedim. O: "Temayüz insanların benden sonra İslam'da uydurup, ortaya koyacakları bir asabiyet (ayrımcılık)tir" buyurdu. Ben: Peki temayül nedir? dedim. O: "Bir kabile öbür kabile üzerine meyleder (yürür) ve onun bilişilmesi haram olan haklarını kendisine helal kabul eder" buyurdu. Ben: Peki mekami nedir? dedim. O: "Şehirler (halkın)ın birinin diğerine üzerine yürüyüp savaşta boyunlarının ardı arkasına (koparılıp) düşmesidir" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Heysemi: Said itham edilmiş birisidir demektedir. Derim ki: Daha önce defalarca Said hakkında tenkitler kaydedilmiştir. Bk. IV, 507, 511 (8595 ve 8608 numaralı hadisin notları)

 

 

 

8644- * ... Bize Şube, Husayn’dan tahdis etti. O Amir oğullarından bir adam olan Abdulala b. Abdulhakem'den, o Harice b. es-Salt el-Burcumi'den şöyle dediğini nakletti: Abdullah ile birlikte mescide girdik. Cemaatin rükue. eğilmiş olduklarını gördük. O da hemen rükua vardı. Bir adam geçip ona selam verdi. Abdullah: Allah da, Rasulü de doğru söylemiştir dedi. Sonra safa kadar vardı. Namazını bitirince ben ona: Allah ve Rasulü doğru söylemişti, sözüne dair soru sordum, o şöyle dedi: O şöyle buyururdu: "Mescitler yol edinilmedikçe bir adam bir diğerine onu tanıdığı için selam verecek hale gelinmedikçe, kadın kocasıyla birlikte ticaret yapmadıkça, atların fiyatı Ye kadınlar(ın mehri) yükselmedikçe sonra da kıyamet gününe kadar bir daha yükselmemek üzere ucuzlamadıkça kıyamet kopmayacaktır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahric etmemişlerdir.

 

 

 

8645- ". Bize Avfb. Ebi Cemile el-Hasan’dan tahdis etti. O Ebu Bekre (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Cemel gününde onların yanına gidip onlarla birlikte savaşmak istedim. Sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan dinlemiş olduğum bir hadisi hatırladım. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kisra'nın yahut Acem hükümdarlarından birisinin öldüğü ve halkın yönetimlerinin başına bir kadını geçirdiği haberi ulaşınca Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir kadının kendilerine hükümdar olduğu bir kavim iflah olmaz" buyurmuştu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8646- ... Bize Yunus b. Ebi İshak, Hilal b. Habbab’dan bildirdi. O İkrime’den, o Abdullah b. Amr (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzurunda oturuyorduk. Fitneyi sözkonusu etti -ya da ona fitneden söz edildi. Bunun üzerine şöyle buyurdu: "Ahitleri birbirine karıştığı vakit, emanetleri hafiflediği vakit (önemsemedikleri vakit) ve" -parmaklarını birbime geçirerek- "Öyle oldukları vakit" ben hemen onun yanına kalkıp işte zaman ben ne yapayım ey Allah'ın Rasulü canım sana feda olsun dedim.

Söyle buyurdu: "Dilini tut, evinde otur, doğru bildiğini al, doğru bilmediğini bırak. Kendine dikkat et ve genelin işlerini bir kenara bırak."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahric etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3554- Haccac'ın ibn Zubeyr'i Muhasara Etmesi