HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3552- Bu Ümmet Arasındaki Bazı Müceddidlere Dair

 

8639- ... Bize Abdullah b. Vehb tahdis etti. Bana Said b. Ebu Eyyub, Şurahbil b. Yezid'den haber verdi. O Ebu Alkame'den, o Ebu Hureyre (r.a.)'den -ki ben onu bu hadisi ancak Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurdu diye naklettiğini biliyorum- dedi ki: "Şüphesiz Allah her yüz sene başında bu ümmete onun için dinini yenileyecek kimseler gönderecektir."

 

Ben Üstaz Ebu'l-Velid (r.a.)'ı şöyle derken dinledim: Ebu'l-Abbas b. Şureyh'in meclisinde iken bir yaşlı kalkıp onu övmeye başladı. Onun şöyle dediğini dinledim: Bize Ebu't-Tahir el-Havlani tahdis etti, bize Abdullah b. Vehb tahdis etti. Bana Said b. Ebi Eyyub, Şurahbil b. Yezid’den haber verdi. o Ebu Alkame’den, o Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyurdu: "Şüphesiz Allah her yüzyılın başında bu ümmet için dinini yenileyecek kimseler gönderecektir." Bu sebeple ey Kadı müjde olsun sana Allah birinci yüzyılın başında Ömer b. Abdulaziz'i gönderdi, ikinci yüzyılın başında Muhammed b. İdris eş-Şafii'yi gönderdi. Sen de üçyüzüncü yılın başında geldin sonra şu beyitleri okudu:

"İkisi geçip gitti, mübarek kılınmıştı onlar Halife Ömer sonra efendiliğin halefi (geldi) Abdahlı Şafii Muhammed

Nubuvvetin mirası ve Muhammed'in amcasının oğlu Müjde olsun Ebu'l-Abbas sen üçüncüsün

Onlardan sonra Ahmed'in toprağını sulayansın."

(Ebu'l-Velid) dedi ki: Bunun üzerine Kadı Ebu'l-Abbas -yüce Allah'ın rahmeti üzerine olsun- feryat ederek ağladı şöyle dedi: Bu yaşlı zat bana ölümümün yaklaştığını söyledi çünkü bana arkadaşlarımdan bir topluluğun tahdis ettiğine göre onlar Şeyh, İmam Ebu't-Tayyib Sehl b. Muhammed b. Süleyman'ın meclisinde idiler. Ondan sonra bu hikaye sözkonusu edilince onun huzurunda ve murcieci fakih olan Ebu Amr el-Bistami'nin meclisinde zikrettiler. Bu sefer Ebu Amr anında şu beyitleri söyledi:

"Dördüncüleri ise meşhur olan Sehl b. Muhammed'dir

Çünkü o artık her muvahhidin nezdinde bir imam kabul edilmiştir Müslümanların tamamı ona sığınırlar

İlim hususunda eğer (sınırın) dışına çıkarlarsa o ne iyi desteklenmiş birisidir Yaratılmışların şeyhi (hocası) hala aramızdadır

Seçkin mezhebin en hayırlı müceddididir."

Ben de kendi meclisimde fakih Ebu Amr'a bunu sordum, o da bana bunları okudu.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4291; Ebu Amr ed-Dani, el-Piten, I, 45; Beyhaki, Marifetu's-Süneni ve 'I-Asar, s. 52; Hatib, Tarih-u Bağdat, II, 61; Herevi, Zemmu'l-Kelam, VI.III/b. Ayrıca başka bir topluluk tarafından da rivayet edilmiş, ilim adamları bu hadisi kabul ile karşılamıştır.

Hakim'in (hadisten sonra) işaret ettiği üçüncü ve dördüncü yüzyılın başında bulunanları zikretmesi ne gelince, bana göre bu tercih edilmeyen bir görüştür. İlim adamları Hakim'in işaret ettiklerinden başkalarının adını vermişlerdir. Diğer taraftan hadisin anlamı hususunda oldukça büyük görüş ayrılıkları vardır. Bunları açıklamanın yeri burası değildir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

 

 

8640- *Bize Süfyan, Cami b. Raşid’den bildirdi. O Ebu Ya'la Münzir esSevri'den, o el-Hasan b. Muhammed b. Ali'den, oRasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın azatlı bir cariyesinden şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aişe'nin -yahutta Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in zevcelerinden birisinin- yanına girdi. Ben de onun yanında idim. O şöyle buyurdu: "Kötülük ortaya çıktığı halde ondan vazgeçirmeyecek olurlarsa Allah üzerlerine azabını indirir." Birisi: Ey Allah'ın Nebisi aralarında salih kimseler bulunsada mı? dedi. Allah Rasulü: "Evet, onlara isabet eden, öbürlerine de isabet eder sonra (o salih kimseler) Allah'ın mağfiret ve rahmetine -yahut Allah'ın rahmet ve mağfiretine- giderler" buyurdu.

 

Diğer Tahric: İmam ahmed, Müsned, VI, 41. Süfyan’dan böylece rivayet etmiştir. Ancak o el-Hasan’dan, onun hanımından, o Aişe’den diye rivayet etmiştir. Muhtemelen doğrusu da budur çünkü o bu hadisi Aişe'nin Müsned'i arasında zikretmiş ve: "Zevcesinden" demiştir. Hadis o kadının bilinmemesi dolayısıyla durum ne olursa olsun zayıftır. Nitekim Heysemi, Mecına, VII, 268'de: Bunu İmam Ahmed rivayet etmiş olup, senedinde adı verilmeyen bir kadın vardır demektedir.

 

 

 

8641- ... Bize Süfyan b. Said es-Sevri tahdis etti. Bize Cafer b. Muhammed babasından tahdis etti. O Cabir b. Abdullah (r.a)'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıyameti zikrettiği zaman yanakları kızarır, öfkesi şiddetlenir, sesi de yükselerek "Sabaha ya da akşama size baskın yapacaklar" diyen bir orduyu uyaran bir kişi gibi sesi yükselirdi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. 

 

Diğer Tahric: Müslim, 867; Nesai, III, 188; İbn Mace, 45. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır çünkü hadis Müslim'de vardır.

 

 

 

8642- * ... Bize el-Evzai tahdis etti, bana İsmail b. Abdullah tahdis etti. bana Abdurrahman b. Ganm el-Eş'ari tahdis edip dedi ki: Ebu'd-Derda bana: İnsanların halini nasıl görüyorsun dedi. Ben, hayır içerisinde oldukların; görüyorum çünkü davetleri bir, imamları bir, düşmanları sürülüp uzaklaştırılmış, atiyeleri (beytu'l-mal’den verilen maaşları) ve rızıkları (geçimleri boldur dedim. (Bu sefer) şöyle dedi: Peki, ya kalpleri birbirine buğzeder, dilleri birbirine lanet okur, düşmanlıkları ortaya çıkar, araları bozulur ve bir: diğerinin boynunu vurursa halleri ne olacak?

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahric etmemişlerdir.

 

Ravileri Sikadır

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3553- Temayüz (Ayırımcılık), Temayül (Saldırganlık) ve Mekami (Birbirinin Boynunu Vurmak) Ortaya Çıkıncaya Kadar Ümmetim Fitneye Uğramayacaktır