HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3549- er-Redhe Şeytanına Dair

 

8635- *Bize Şeyh Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Bişr b. Musa bildirdi, bize el-Humeydi el-Ala b. Ebu'l-Abbas'tan -ki o şii birisi idi-, o Ebu't-Tufeyl'den, o Bekr b. Karaviş'den, Sad b. Ebi Vakkas'ı şöyle derken dinlediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Becile'den el-Eşheb yahut İbnu'l-Eşheb denilen at çobanlığı yapan bir adam er-Redhe şeytanının karşısına çıkacaktır. At çoban(lığı) ise zalim kavimler arasında bir alamettir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8636- * ... Bize Şeyban b. Abdurrahman, Mansur’dan tahdis etti. O Rib'i b. Hiraş'dan, o el-Bera b. Naciye el-Kahili'den, onun Abdullah b. Mesud (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "35 yahut 36 yıl sonra İslam'ın değirmeni dönecektir. Eğer helak olurlarsa helak olanların yolundan gitmiş olacaklar (yani helak olanlar hakkındaki takdir geçerli olacak.) Eğer onların dinleri ayakta duracak (uygulanacak) olursa onlar için yetmiş yıl ayakta kalacaktır." Ömer: Ey Allah'ın Rasulü daha önce geçenlerle birlikte mi yoksa kalanlarla mı? (yetmiş yıl) diye sordu. Allah Rasulü:

"Kalanlar ile (yani İslam'ın güçlü bir devlet olarak ortaya çıkışından itibaren yetmiş yıl)" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadisin isnadı üç kitabın dışında bir isnattır, ben onu hayretle tahriç ettim. Çünkü bu hadis bizim üzerinde durmakta olduğumuz konuya yakındır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4254; İbn Hibban, Sahih, 6664; Tahavi, Müşkilu'l-Asar, I, 235; İmam Ahmed, Müsned, I, 393; Ebu Ya'la, Müsned, 1, 255. Daha önce Hakim, Müstedrek, III, 101'de (4605 numara ile); Ayrıca daha sonra 4650 numara ile geçti. Ebu Davud'un Sünenindeki lafzı -geçenlerden itibaren- şeklindedir. çoğu rivayet edenler Hakim'in rivayet ettiği gibi rivayet etmişlerdir. Bk. İbn Hibban, Sahih, 6664

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3550- Mümin Dünyaya Gelip De Dabbenin Çıkışından Sonra Kırk Yıl Geçinceye Kadar Ölmeyecek

3551- Allah Kadınların Rahimlerini Otuz Yıl Süreyle Kısırlaştıracak