HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3548- es-Süfyani'nin Dımaşk'tan Çıkması ve Helak Olması

 

8633- ... Bize el-Velid b. Müslim tahdis etti, bize el-Evzai, Yahya b. Ebi Kesir’den tahdis etti. O Ebu Seleme’den, o Ebu Hureyre (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Dımaşk'ın uzak yerlerinde es-Süfyani denilen bir adam çıkacaktır. Ona uyanların geneli Kelb (oğulların) dan olacaktır. O (çok sayıda kimseyi) öldürecektir. Hatta kadınların karınlarını delecek, küçük çocukları öldürecektir. Kayslılar onlar için toplanıp bir araya gelecek ama onları da öldürecektir. Zenebu Tel'a'dan dahi alıkonulamayacaktır. Benim ehl-i beytimden de bir adam (Medine'nin) harresinde ortaya çıkacak es-Süfyaniye'de (çıktığı haberi) ulaşacak. es-Süfyani ona ordularından bir ordu gönderecek, onları yenik düşürüp, bozguna uğratacak. Bu sefer es-Süfyani beraberindekilerle birlikte onun üzerine yürüyecek. Nihayet yerin bir düzlüğüne geleceği vakit yerin dibine geçirilecekler, onların durumunu haber verecek olan dışında onlardan kimse kurtulamayacak."[Sahih]

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8634- .,. Bize el- Hasan tahdis etti, bana Hittan b. Abdullah er- Rekaşi'nin tahdis ettiğine göre Ebu Musa ile birlikte gazaya katılmak üzere geldiler. Bir yerde konakladıkları bir sırada şöyle dedi: Bizler (kendi aramızda) kıyamet kopmadan önce bir herc olacağını konuşurduk. Onlar: Ey emir herc nedir? dediler. O ölüm (öldürmek) dedi. Bizler: Bizim öldürdüğümüzden çok mu çünkü biz bir senede Allah'ın izniyle yüz bin kişiden fazlasını öldürüyoruz dedi. O şu cevabı verdi: Kasıt sizin müşrikleri öldürmeniz değildir, birbirinizi öldürmenizdir. (Hıttan) dedi ki: Biz: O gün akıllarımız da başlarımızda olacak mı? dedik. Ebu Musa: O zamanda yaşayanların çoğunluğunun akılları başlarından alınacak geriye insanların işe yaramazları kalacak. Onların birçoğu (doğru hak ve ilim adına) bir şeye sahip olduklarını düşünecek ama onlar (bu türden) hiçbir şeye sahip olmayacaklardır. Allah'a yemin ederim ben hem kendim için, hem sizin için eğer bana ve size yetişecek olursam Rabbimizin kitabından okuduklarımız ile Nebimizin bize tavsiye ettikleri arasında onun içine girdiğimiz gibi çıkamayacağımızdan başka bir şey bulamıyorum.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, 391, 392. Bu yoldan Hittan'dan böylece rivayet etmiştir. İki bakımdan hadisin merfu olduğunu açıklamış olmakla birlikte hadis burada mevkuftur. Ravileri hem orada, hem burada sahihin ravileridir. Şu kadar var ki bu hadisi merfu olarak zikredenler daha çoktur. Hadis her ne olursa olsun merfu hükmünü taşımaktadır. (Hadis merfu ve nispeten daha muhtasar olarak 8441 numaralı hadisin ikinci bölümü olarak daha önceden kaydedilmiş bulunmaktadır.)

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3549- er-Redhe Şeytanına Dair