HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3545- Nebi (s.a.v.)'in Halid b. Urfuta'ya Vasiyeti

 

8625- ... Bize Hammad b. Seleme, Ali b. Zeyd’den tahdis etti. O Ebu Osman’dan, o Halid b. Urfuta’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle dedi: "Ey Halid gerçek şu ki benden sonra olmadık birtakım olaylar, fitneler ve ihtilaflar olacaktır. Eğer sen Allah'ın öldüren değil de öldürülen kulu olabilirsen (onu) yap."

 

Bunu Ali b. Zeyd el-Kuraşi münferid olarak (tek başına) Ebu Osman en-Nehdi’den diye rivayet etmiştir. Buhari ve Müslim, Ali'nin rivayetini delil göstermemişlerdir.

 

 

 

8226- * ... Bize İshak b. Süleyman er-Razi tahdis edip dedi ki: Ben Malik b. Enes'i, Abdullah b. Abdullah b. Cabir b. Atik'ten o şöyle dedi diye tahdis ederken dinledim: Bize ensara ait kasabalardan bir kasaba olan Muaviye oğullarında bulunuyorken Abdullah b. Ömer geldi ve: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sizin bu mescidinizin neresinde namaz kıldığını biliyor musun? dedi. (Abdullah b. Abdullah) dedi ki: Ben evet dedim ve ona mescidin bir tarafını işaret ettim. Bu sefer: Peki, burada dua ederken dilediği üç hususun ne olduğunu biliyor musun dedi. Ben, evet dedim. o: Bana onları bildir dedi, ben de şöyle dedim: O "Başkalarından olan bir düşmanı kendilerine üstün ve galip getirmemesini, kıtlık yıllarıyla onları helak etmemesini" duasında istedi. Duasında istediği bu iki husus ona verildi. Ayrıca "Hınçlarını kendi aralarında yaratmamasını (kendilerini birbirlerine kırdırmamasını)" da duasında istedi ama bu ona verilmedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Malik, Muvafta, I, 216'da Hakim'in burada naklettiği bu yoldan rivayet etmiştir. Sened: sahihtir. Bundan birkaç hadis önceki hadise de bakınız.

 

 

 

8627- * ... Bize Nuaym b. Hammad tahdis etti, bize İbn Vehb, Mesleme b. Ali'den tahdis etti. O Katade'den, o İbnu'l-Müseyyeb'den, o Ebu Hureyre (r.a)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Ramazan ayında bir yıkım olacak. Uyuyanı uyandıracak, uyanık olanı da korkutacak sonra Şevval ayında bir grup (çete) ortaya çıkacak sonra Zülhicce ayında şiddetli bir çarpışma olacak. Sonra Muharrem ayında hurmetler (çiğnenmemesi gereken saygın değer ve haklar) çiğnenecek. Sonra Safer ayında ölüm(ler) olacak sonra Rabi(u'l-Evvel)'de kabileler birbirleriyle çekişecek sonra Cumade ile Recep ayı arasında hayret mi çok hayret edilecek şeyler olacak. Bundan sonra ise eğerlenmiş bir dişi deve yüz bin (deve) barındıran koca bir saraydan daha hayırlı olacak."

 

Buhari ve Müslim -Allah ikisinden de razı olsun- Mesleme b. Ali elHuşeni dışında bu senedin bütün ravilerinin rivayetini delil göstermişlerdir.

Bu metin itibariyle garip bir hadistir, Mesleme de aynı şekilde rivayeti delil olmayan kimselerdendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3546- Alimler Öyle Bir Zamana Kalacaklardır Ki Onların Herhangi Biri Ölümü Altından Daha Çok Sevecektir